Bladmuziek lezen vanaf je iPad met ForScore

Gaat dit de toekomst worden? Bladmuziek lezen vanaf je iPad? Na 9 jaar intensief gebruik zeg ik volmondig JA

[av_notification title=’Note’ color=’green’ border=” custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-1d9c4′]
In mei 2011 schreef ik onderstaand bericht om mijn eerste ervaringen kwijt te kunnen. Nu in december 2020 gebruik ik het nog steeds en inmiddels met al mijn orkesten/invalwerk/etcetera. Helemaal top!
Via deze site probeer ik tips te geven om anderen de stap naar digitaal bladmuziek lezen makkelijker te maken en hier alles uit te halen. Vragen? Mail mij of plaats een reactie![/av_notification]

[av_button label=’Naar de forScore tips’ link=’manually,/sibelius/category/forscore/’ link_target=” size=’small’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-7av5g’]

Ben jij nieuw? Lees dan deze uitgebreide Nederlandse Handleiding van forScore.

Ik ben nu een volle week in het bezit van een iPad2 en een van de eerste dingen die ik er mee ging uitproberen was het lezen van bladmuziek vanaf de iPad. Het meest uitgebreide programma hiervoor is ForScore. Je kunt PDF-bestanden inladen en die vervolgens lezen. Eén keer tappen op het scherm scrollt naar beneden of slaat de pagina om.

Ook kun je aantekeningen maken, maar dit is zonder pennetje vrij lastig. Maar even een cirkeltje zetten bij een lastige passage is goed te doen.

Ik speel o.a. bij een Funk & Soulband en de setlist heb ik inmiddels aangemaakt op de iPad. Zodra liedje 1 is afgelopen gaat een tap automatisch naar het volgende liedje. En hier zit direct een nadeel… je kunt niet zien hoe het volgende nummer begint. Moet ik meteen inzetten? Of eerst nog een maatje rust? Nee dan is twee papiertjes naast elkaar toch makkelijker.

Ik heb de ontwikkelaars van ForScore in ieder geval de tip gegeven om – als je via een setlist muziek bekijkt – altijd ook aan te geven wat het volgende nummer in de lijst is.
–> inmiddels hebben ze dit opgelost!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ook het aanmaken van zo’n setlist gaat niet heel soepel. Daar gaat best wat tijd inzitten. Daarom heb ik de makers ook hierin van advies voorzien: maak gewoon 2 kolommetjes en dan kun je direct vanuit je bibliotheek naar de juiste positie op de setlist slepen.

–> ook dit is inmiddels verbeterd

Na een paar weken was ik er aan gewend en heb ik ook een mooie iKlip gekocht. Deze clip kun je op een (microfoon)standaard bevestigen en spelen maar.

Bekijk hier een speciale ipad-standaard

Wie heeft er nog meer ervaringen met het werken met ForScore? Gebruik je het al bij optredens?

3 thoughts on “Bladmuziek lezen vanaf je iPad met ForScore”

 1. Een beginelingik heb een iPad aire 2 gedowload forScore en dropbox carrosesl maar nu heb ik foto gemaakt staat in dropbox maar hoe nu na forScore?… Mijn Engels is niet van klasse dat ik de video. Kan volgen . Wie kan mij verder helpen
  Thijs

  Reply
  • Hoi Thijs, forScore ondersteunt geen foto’s. Alleen PDF’s. Dus je moet de foto’s eerst omzetten naar PDF en dan kun je ze in forScore inladen.
   Andere mogelijkheid is om de foto’s rechtstreeks vanuit forScore te maken via de ‘darkroom’ optie.

   Reply
 2. Ik heb een ipad 2 en probeer de muziek op forscore te zetten. Ik heb dropbox geopend en daar staan enige muziekstukken op pdf formaat. Nu wil ik ze importeren in frontscore. Vraag: hoe doe ik dat? Graag een advies. Bvd Hennie

  Reply

Leave a Comment

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen