Bladmuziek op je iPad zetten? Wat is handig?

Als je bladmuziek vanaf je iPad wilt lezen heb je een paar dingen nodig:

 1. Een iPad  (Een iPad 2 uit 2011 of 2012 voldoet al! Let op! forScore wordt sinds versie 11 niet meer bijgewerkt voor iPad 2)
 2. Een app (forScore is de app die je moet hebben!)
 3. Een iPad standaard (zo minimaliseer je de kans op kapotte schermen)
 4. Een voetpedaaltje om het bladeren zonder handen mogelijk te maken
 5. Bladmuziek (PDF’jes via Dropbox is de meest handige manier; bekijk hier tips om te scannen)

Alhoewel de iPad een fantastisch apparaat is, heeft de iPad heeft toch wel als kleine nadeel dat je er niet eenvoudig een USB-stick of memory-card in kan pluggen. Om bladmuziek op je iPad te zetten is de eenvoudigste weg via Dropbox.

Weet je nog niet welke app je moet hebben? Dat is heel simpel: forScore! forScore is verreweg de beste en gebruiksvriendelijke app die er is. Ik heb er op deze site al veel over geschreven.

Welke iPad of tablet moet je hebben?

Het werkt dus al vanaf de iPad 2, maar hoe nieuwer hoe soepeler alles werkt natuurlijk. En hoe groter het scherm hoe minder je hoeft te bladeren. De grote iPad Pro is natuurlijk echt vet, maar je hebt dan wel een lessenaar van 1000,- euro. 

Hoe groot moet de tablet zijn?
Om een indruk te krijgen…
De meeste Samsung Tabs zijn 10,5 inch. [prijzen]
De recente goedkope iPads hebben 9,7 inch. [prijzen]
de iPad Air is 200,- duurder maar heeft dan 10,5 inch [prijzen]
de kleine iPad Pro heeft een 11 inch scherm [prijzen]
De grote iPad Pro’s zijn 12,9 inch en dat is vrijwel gelijk aan een A4. Maar wel circa 1000,- [prijzen]

Lees hieronder verder hoe je je bladmuziek op jouw iPad krijgt, of ga naar de pagina met tips over forScore.

Wat is Dropbox precies?

Voor wie Dropbox nog niet kent een korte uitleg: dropbox is een zogenaamde cloud-dienst die bestanden voor je bewaart. Anders gezegd is dropbox jouw externe harde schijf die je op iedere computer kunt gebruiken. Je geeft aan welke map op je computer je wilt delen. Alle bestanden die je daarin plaatst worden automatisch op de achtergrond geupload. En daarmee zijn ze dus ook op je iPad te benaderen. Ook ideaal als je meer dan 1 computer hebt.

Bladmuziek op je iPad via Dropbox

Nadat je dropbox gedownload en geinstalleerd hebt, maak je op je computer een map “/dropbox/bladmuziek/” aan. Hierin zet je al je PDF-bestanden met bladmuziek.

Download de dropbox-app op je iPad

Vervolgens kun je via die app bij je bladmuziek. Nog mooier: als je forScore gebruikt kun je vanuit forScore rechtstreek je Dropbox benaderen.

Zie ook dit filmpje:

Als je je bladmuziek toegankelijk hebt gemaakt kun je het jezelf nog makkelijker maken met een voetpedaal

24 gedachten over “Bladmuziek op je iPad zetten? Wat is handig?”

 1. Ik heb nu nu een flashdrive gekocht met aan de ene kan USB en de andere kant lightning. Het kost wel wat, maar daardoor kun je via deze stick wel sibelius bestanden kopiëren naar de Avid app en pdf bladmuziek maar de app waarin je dit wilt hebben.
  Zo kun je ook veel bladmuziek bij je hebben zonder dat het op de iPad hoeft te staan

  Beantwoorden
 2. Ik heb het volgende probleem.
  Ik speel accordeon van klavar en heb de muziek op tablet staan, werkt prima met Mobile sheets com Groen.
  Buiten in de zon is het beeld niet helder daarom een ereader gekocht die wel goed beeld in de zon geeft.
  Weer Mobile Sheets, nu pro = blauw, geinstalleerd.
  Door het locky virus op de computer alle muziek kwijt geraakt.
  Hoe krijg ik nu de bladmuziek van de tablet naar de ereader gekopieerd?

  Beantwoorden
  • Dropbox al geprobeerd? Daar heb je ook altijd nog 30 dagen automatische backup van al je bestanden. Dus mochten je bestanden corrupt zijn, als je binnen 30 dagen actie onderneemt heb je ze weer terug.

   Beantwoorden
 3. ik wil graag al mijn (papieren)partituren uit kaften, zo’n zestal, via fotos op ipad of pc zetten , hoe kan ik dat best doen?

  Beantwoorden
  • Hoi Yves,
   Pak je iPad of iPhone (degene met de beste camera) en installeer een programma als “Scanner Pro”. Dan heb je heel snel PDFjes van je bladmuziek. Deze kun je vervolgens weer makkelijk (via Dropbox) op je iPad krijgen.

   Beantwoorden
 4. Goedemorgen is er ook iemand die mij kan helpen aan enkele liederen in Klaverskribo koorzetting voor orgel uit de GVL bundel die momenteel word gebruikt in de Rooms-katholieke kerk .
  Als iemand mij kan helpen gaarne een reactie.
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  André

  Beantwoorden
 5. Zou graag b.v. diverse liederen op verschillende snelheden willen scrollen.
  Wie helpt mij? OnSong heeft nog teveel technische storingen

  Beantwoorden
 6. Inmiddels staat al mijn bladmuziek op de grootste iPad Pro. Super handig. Geen gesleep meer. Met de stylus aantekeningen maken gaat prima. Heel helder beeld. Omslaan lukt ook mooi. Verbazingwekkend weinig opslagruimte nemen mijn partituren in. Ik heb ook op de mini iPad met Piascore een deel van mijn repertoire gezet. Ook handig.

  Beantwoorden
  • Hallo, ik ben bezig om al mijn blad muziek van de Harmonie op de Ipad aan het zetten, maar ik weet niet hoe ik de volgende pagina aaneengesloten krijg, zodat ik met de voetpedaal kan omslaan. Ik heb forscore maar het Engels lezen en begrijpen is op mijn leeftijd, over een paar maanden 80, moeilijk.

   Beantwoorden
   • Als het gaat om van het ene muziekstuk naar het andere muziekstuk, dan kun je daarvoor SETLISTEN aanmaken.
    Als je een muziekstuk hebt dat uit meerdere pagina’s bestaat dan is natuurlijk altijd het handigst dat je dat bij voorbaat al in 1 pdf hebt zitten. Soms is dat niet mogelijk, maar dan kun je ze in forScore alsnog combineren tot 1 bestand – welke je dus vervolgens met een voetpedaal kunt omslaan. Kijk op deze pagina daar leg ik uit hoe je een ‘medley’ maakt. Dat is volgens hetzelfde principe: https://www.digitalemuzikant.nl/meerdere-muziekstukken-samenvoegen-tot-medley-forscore/

    Beantwoorden
 7. Ik ben een leek op dit gebied maar overweeg al mijn bladmuziek digitaal te maken. Geen gezoek meer in al mijn dozen. Ik heb een scanner bij mijn pc. Maar als ik het goed begrijp heeft een Ipad geen eigen geheugen. Alles moet extern worden opgeslagen. Kan dat via mijn PC? Dat ik daar alles op scan en dan vanaf mijn Ipad dmv een app aanroep? Of ben ik van een server afhankerlijk die mijn opslag beheert. Dropbox?

  Beantwoorden
 8. Ik heb de koor bladmuziek via Dropbox in fscore gezet. Nu zou ik graag de partijen willen afspelen. Per stem partij maar ook met begeleiding. Daar heb ik deze voor aangeschaft. Zoals ik dat vroeger met MuseScore deed.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen