Met specifieke iPad apps als Symphony kon het al langer, maar sinds deze week mengen marktleiders Dorico en Sibelius zich op de immer groeiende iPad markt met hun notatiesoftware.
Dorico voor iPad
Het verhaal van Dorico is al vaker verteld. Een groep programmeurs van Sibelius werd ontslagen en begonnen samen met een schone lei aan wat later Dorico werd. Hierdoor konden ze alle problemen die ze in de jaren bij Sibelius had direct tackelen. Alhoewel de iPad op dat moment pas twee jaar bestond en nog geen bewezen trackrecord zag het team volgens woordvoerder Daniel Spreadburry direct de mogelijkheden van dit nieuwe type device. Er werd dan ook al direct gezorgd dat Dorico werd geschreven met in het achterhoofd een mogelijke stap naar de iPad.
November 2020 werd gestart met Dorico voor iPad
Na een succesvolle proof of concept ging het team vanaf november echt aan de slag met de iPad versie van hun populaire notatiesoftware. Gezien het feit dat de iPad nog steeds populair was en de nieuwe Macs op processors gaan draaien die uit iPads komen leek snelheid ook geen probleem meer. 9 maanden later in juli ‘21 werd Dorico geboren voor de iPad en gratis beschikbaar gesteld.
Eerste indruk van Dorico op de iPad
De eerste indruk is goed. Door enkele simpele en korte instructies word je wegwijs gemaakt in de app welke nog steeds erg veel op de desktopversie lijkt. Dat is ook een fijne bijkomstigheid. De workflow is hetzelfde, de schermindeling is vrijwel hetzelfde en de mogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde.
Bij openen zie je direct de flow om vanuit een template te starten en je project een naam te geven. Ook maatsoort en papierformaat:
Tot 4 instrumenten gratis
Als je je registreert krijg je de mogelijkheid om tot 4 instrumenten te schrijven. Zonder registratie slechts twee. Via een abonnement kun je dit uitbreiden tot 12.
Update! 9 augustus 2021: Door de hoeveelheid aan feedback de eerste dagen na lancering van de iPadversie heeft men besloten om het maximum aantal instrumenten onbeperkt te maken. Zie alle updates in versie 1.1 op 9 aug 2021
Specifieke iPad layout
Grote kenmerk van de iPad is natuurlijk het touch screen waar je met je vingers of een pen kunt tappen. Voor sommige sneltoetsen die je op je desktop gebruikt verschijnt er daarom soms een extra menu. Bijvoorbeeld voor het naar links en naar rechts verplaatsen van de carrot wanneer je noten invoert. Normaliter gebruik je daar de pijltjes van je toetsenbord voor. Ook is een piano wat prominenter aanwezig om de noten in te voeren.
Speciale drum pad
Vooral het speciale drum pad vind ik een mooie toevoeging en fijn aan het touch gebaseerde invoeren van noten. Dit maakt het invoeren van een drumpartij gemakkelijker.
Popovers en volop keuzes
In Dorico ontstond de introductie van zogenaamde popovers. Middels een sneltoets kon je bijvoorbeeld door het intypen van een “F” een forte teken toevoegen. Die popovers zijn er in de iPadversie ook, maar wanneer je het fijner vindt kun je ze ook gewoon selecteren uit de menu’s aan de rechterkant.
Exporteren en afdrukken
Vanaf je iPad kun je direct afdrukken op je AirPrint compatibele printer, exporteren naar forScore of delen met anderen.
Ben benieuwd of er binnenkort nog aantekeningen gemaakt worden in forScore of dat muzikanten de bronfile gaan aanpassen in Dorico.
Conclusie Dorico voor iPad
Ik ben zeer positief verrast! Het werkt intuïtief, snel en prettig. Uiteraard moet je even wennen aan een iets andere manier van noten invoeren maar ook dat went zeer snel!
Ik heb zelf een gewone iPad van 2 jaar oud en daar draait alles heel soepel. Of ik het vaak ga gebruiken? Geen idee. Meestal schrijf ik voor meer dan 4 instrumenten en dan prefereer intocht mijn grote schermen op mijn desktop. Maar voor onderweg om wat ideetjes te noteren kan dit echt een uitkomst zijn. Het is daarna eenvoudig uit te breiden op de desktop ,er meer instrumenten.
Ze hebben daar bij Steinberg in ieder geval goed werk verricht! Hulde!
TOF. bestaat er ook zoiets speciaal voor mondharmonica noten. ?