Alles over ‘Condensed scores’ in Dorico

Een van mijn favorieten van de aankondiging van Dorico 3: de condensed score, oftewel je laat de dirigent – wanneer je 2 fluitpartijen hebt geschreven, ze slechts op 1 balk zien – zodat de dirigent een beter overzicht heeft. Dit was ook een van de grote aankondigingen van Dorico 3″.

Op deze pagina lees je precies wat het is, hoe je het toepast en hoe je het helemaal naar je eigen hand kunt zetten.

Dat lijkt simpel, maar is nog nooit vertoond in geen enkele software op deze manier. Er wordt met alles rekening gehouden! En uiteraard een heleboel ‘customization opties’.

Nog een voorbeeldje van een iets uitgebreidere score:

Nog een mooi voorbeeld van een doorlopende melodielijn over verschillende spelers:

Het blijft uiteindelijk een persoonlijke kwestie. Wil je perfect overzicht hebben wat iedere speler voor zijn neus heeft staan, dan gebruik je de standaard score. Wil je wat grotere nootjes zien, dan is de condensed score een beter alternatief. Er worden notenbalken verwijderd, dus kan het formaat van de notenbalk omhoog.

Ik ga de komende tijd mijn arrangementen aanlevern in zowel ‘condensed’ als ‘standaard’ formaat en om feedback vragen bij de dirigenten/instructeurs. Wat vind jij? Laat je mening achter in de comments.

De optie is aan/uit te zetten in Write-mode via “Edit – Condensing”:

Schrijf in meerdere partijen tegelijk

Wat ook cool is, is dat wanneer je in de condensed score op 1 balk waar bijvoorbeeld drie trompetpartijen zijn gecombineerd en je gaat muziek schrijven dit automatisch in zowel trompet 1, trompet 2 als trompet 3 wordt genoteerd. Inclusief dynamiek, slurs, etcetera.

Screenshot van een hele gave feature in Dorico 3 van de live demo van de lancering van Dorico 3

Grijze nootjes in Dorico?

Zie jij ook weleens grijze nootjes in Dorico die je niet kunt bewerken? Dan heb je te maken met noten die zijn gecondenseerd. Helaas kun je die niet bewerken.

Condensing Demo

Nog meer verbeteringen in Dorico 3.1

Condensed Score werd aangekondigd in Dorico 3.0 en verder verbeterd in versie 3.1 (januari 2020).

Nu heb je zelf veel meer controle hoe je score condensed wordt. Bekijk onderstaand filmpje maar eens:

Uitleg van een uur over het ‘condenseren’ van muziek in Dorico

In onderstaande video geeft Dorico een demo met allerlei uitleg over het condenseren van muziek in Dorico. Ook krijg je zo inzicht hoe je het programma handig kunt gebruiken en welke handige snelkoppelingen er allemaal zijn.

Zo legt hij bijvoorbeeld uit dat het ‘condensen’ werkt tot aan een rust. Na een rust begint er dus een sectie waarin wordt bepaald hoe er wordt gecondenseerd. Verschuif je toevallig een dynamisch teken in hoorn 4, dan zie je dat deze als een aparte condensing regel wordt weergegeven.

Zowel een normale score als condensed score maken

Het kan handig zijn om bijvoorbeeld op A4-formaat een ‘condensed score’ te printen en op A3-formaat de volledige score. Dat is eenvoudig te regelen.

Via “SETUP mode” kun je rechtsonder bij Layouts een nieuwe score aanmaken. Die hernoem je vervolgens naar ‘Full score condensed’ of iets dergelijks.

Vervolgens kun je in ‘WRITE mode’ de gewenste layout in het midden van je scherm kiezen en vervolgens ‘condensed mode’ aan of uit zetten bij “edit – condensing”.

Je ziet hier in ‘layout options’ dat bij de “Full score (condensed)” het vinkje aanstaat bij ‘Enable condensing’

Weergave van de instrumentnamen bij ‘condensed scores’

In de ‘engraving options’ heb je veel opties hoe je dingen weer wilt geven. Maar bij ‘condensing’ zijn de opties maar heel mager. Je vindt de opties voor de instrumenten echter bij ‘staff labels’. Daar bepaal je hoe de instrumentnamen eruitkomen te zien:

Gebruik “Ignore stem allocation” als je de instrumentweergave overal gelijk wilt hebben.

Condensing is flow-specifiek

Je kunt de weergave dus ook per flow instellen. Ga naar “notation options” om de weergave aan te passen:

Help het ziet er niet mooi uit, ik wil ‘custom condensing’

Dat kan. Dorico gaat uit van een ‘region’ van rust tot rust. Heb je een muziekstuk zonder rusten dan kan het soms er lelijk uitzien. Je kunt dan een nieuwe ‘region’ aanmaken.

Selecteer een noot, ga naar Engrave Options, kies voor ‘Condensing Change’

Daar heb je dezelfde opties als bij de notation options, maar dan zonder de mooie plaatjes. De truc is dat je niets aan/uit hoeft te zetten. Alleen een vinkje bij de partij waar het om gaat. Daarmee creeer je een nieuwe ‘region’. Hierdoor wordt het standaard al een stuk mooier.

Bekijk dit rustig in dit gedeelte van de video

Instrumenten samenvoegen

Een “bastrombone” is een ander instrument dan een “trombone”. Als je toch de trombones en bastrombone samen wilt ‘condenseren’ dan moet je een nieuwe ‘condensing group’ aanmaken.

Zelfde geldt als je bijvoorbeeld alle saxofoons samen wilt voegen op 1 staff.

Lettertype grootte aanpassen

Player labels: You can change the size in Engrave mode > Paragraph Styles > Player labels. I normally resize them to 10 Pt from the default 8 Pt.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen