Dal Segno en Coda op de juiste manier afspelen in Sibelius

In onderstaande video wordt het duidelijk uitgelegd. Dit is het stappenplan:

  1. Creëer het “coda” gedeelte aan het eind van het muziekstuk. Typ daar CTRL-T voor een Tempo-tekst en via de rechtermuisknop selecteer je vervolgens het woordje “CODA”.
  2. Creeer de tekst “D.S. al Coda”. Vanaf dat punt moet je dus terugspringen. Doe dit door op een maatstreep te klikken en vervolgens via het menu “Text -> Styles” op de ‘repeat style’ te klikken. Hier staat wellicht geen DS al Coda bij, maar dat komt later. Daarna gaat namelijk de cursor in je score knipperen en kun je via rechtermuisknop kiezen voor “DS Al Coda”, “DC al Coda”, “DC al Fine” etcetera.
    User-added image
  3. Voeg het Segno-symbool toe. Daar moet men naartoe terug.
    Dit doe je door de eerste noot aan het begin van de maat te selecteren en vervolgens te klikken op “Notations tab” -> “Notations” en dan het “Segno” symbool te kiezen in de groep “common”.
  4. Voeg het “to coda” symbool toe. Dat is het punt waarbij men naar het coda-slot moet springen.
    Hiervoor moet je weer een ‘maatstreep’ selecteren. Doe dit en ga vervolgens naar de “Text tab” -> Styles en kies weer voor de ‘repeat style’. Daarna gaat je cursor weer knipperen en kun je via rechtermuisknop voor “fine” of voor “to coda” kiezen.

Meer stap voor stap instructies op http://avid.force.com/pkb/articles/en_US/how_to/Coda-Playback-in-Sibelius-7

DS al Coda in Sibelius 6

In Sibelius 6 werkt het nog iets anders. Zie daarvoor dit filmpje:

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen