Donemus iPad app om muziek te lezen

Voor alle muzikanten die hun iPad willen gebruiken als muzieklessenaar is er nu een gratis app beschikbaar: Donemus
De app lijkt qua functionaliteit zeer sterk op het eerder besproken ForScore, maar met het verschil dat deze gratis is. Net als forScore zijn er een tuner en metronoom aanwezig en kun je een extern voetpedaal gebruiken. Extra feature is de geluidsrecorder.

Ook kun je vanuit de Donemus app direct in de webshop van Donemus duizenden partituren en partijen tegen betaling downloaden en gebruiken.

Volgens Donemus is met de nieuwe ipad (ipad 3) de resolutie van een PDF op de iPad gelijk aan papier en zijn dit de belangrijkste kenmerken:
*Eenvoudig beheer van de eigen collectie bladmuziek in PDF
*Navigeren door het stuk met een vingerbeweging of USB-voetpedaal
*Aantekeningen maken in de bladmuziek die worden bewaard
*Verwerken van toevoegingen en markeringen
*De pagina’s kunnen op verschillende wijzen worden ververst’ ‘b.v. door het splitsen van de bovenste en onderste helft van de pagina.
*De Donemus Music Sheet App is gratis te downloaden in de App Store

Als ik kijk naar de lay-out en het gebruiksgemak blijf ik voorlopig nog even bij forScore, maar dit kan ook gewenning zijn. Aangezien het gratis is, geef ik het een kans.

Na een paar weken was ik aan forScore gewend en heb ik ook een mooie iKlip gekocht. Deze clip kun je op een (microfoon)standaard bevestigen en spelen maar. Ben benieuwd of het met Donemus net zo soepel gaat.

Ik denk dat ik het voor een ander orkest ga gebruiken. Want dat vind ik het nadeel van forScore. Als je bij meerdere bands of orkesten speelt dan heb je al je bladmuziek door elkaar staan. Het is me al een keer gebeurd dat ik een nummer in de verkeerde toonsoort inzette omdat het de versie van een andere band was.

update januari 2014 – in de nieuwste versie 6 van forScore heb je verschillende ‘bibliotheken’. Voor iedere band/orkest dus een aparte bibliotheek!

Hier nog een linkje naar een speciale ipad standaard trouwens.

Wie heeft er nog meer ervaringen met het werken met Donemus of ForScore? Gebruik je het al bij optredens?

4 gedachten over “Donemus iPad app om muziek te lezen”

 1. Is het gemakkelijk om voor een optreden een aantal nummers uit je database achtereen te zetten puur voor dat optreden zonder dat je de volgorde/nummering van je database veranderd? (dus liedjes achter elkaar openzet om alleen maar te hoeven ‘bladeren’) Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Hoi Laura, dat is wel het principe van de ‘setlists’ die je aan kunt maken. Dus je database zit vol met muziek (alfabetisch) en daaruit kies je nummers die je in een bepaalde volgorde in een setlist zet.

   Beantwoorden
 2. Ik werk al anderhalf jaar met Musicreader, prima programma, met totaal overzicht, mogelijkheid voor playlistists, notities maken samen met airturn voetpedaal een perfecte combinatie

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen