Wat is er nieuw in Dorico 3.5?

Op woensdag 20 mei 2020 werd wederom een grote update aangekondigd van Dorico. Versie 3.5

Direct upgraden? Kijk eerst in onderstaand filmpje zie je wat er nieuw is:

“Pitch before duration input” / “toonhoogte voor notenwaarde invoeren”.

De workflow om noten in te voeren is veranderd (als je dat wilt uiteraard). Voorheen was het noodzakelijk om aan te geven hoe lang een noot moest duren (bijv. kwartnoot, halve noot), welke articulatie je wilde en vervolgens de noothoogte invoeren met je toetsenbord/keyboard/muis. Als je bestaande muziek aan het overtypen bent is dat best een logische volgorde. Sommige mensen hanteren toch liever de gedachte “fis kwartnoot” dan “kwartnoot fis”. Wil je deze nieuwe volgorde? Dit heet “Pitch before duration input” oftewel in goed nederlands “toonhoogte voor notenwaarde invoeren”.

De vroegere gebruikers van Finale kennen dit waarschijnlijk nog als ‘speedy entry’.

Uitproberen wat voor jou het fijnste werkt? Met de snelkoppeling “K” (geen andere toets noodzakelijk!).
Je kunt het ook vinden bij voorkeursinstellingen (=Preferences) onder “Note Input and Editing”.
Daar vind je nog een nieuwe instelling, namelijk om voortekens en articulatie in te stellen nadat de noot er staat. In invoertaal gesproken kun je dus van “Fis accent punt kwartnoot” nu kiezen voor invoer als “Fis kwartnoot accent punt” om een kwartnoot met punt én een accent in te typen.

In onderstaand filmpje zie je bovenstaande nog eens terug:

Meerdere transposities voor een instrument

Mijn persoonlijke favoriet! Als je schrijft voor blaasorkesten dan komt het nog vrij vaak voor dat een orkest zowel C-trombones in bassleutel wil hebben als Bes-trombones in vioolsleutel. Of de orkesten die nog een es-hoorn in gelederen hebben zitten. Een es-bas die liever in vioolsleutel speelt terwijl een andere bassist toch liever de bassleutel heeft.

Voorheen moest je in Dorico voor elke gewenste sleutel/transpositie een aparte ‘player’ aanmaken wat leidde tot veel copy/paste werk of dat je het maar niet deed omdat het meer werk was. Nu kan het supersimpel!

Deze feature heet “Celf and Transposition Override” feature

Condensed Score verder verbeterd

Deze revolutionaire wijze om eenvoudig een score beter leesbaar te maken is nu verder verbeterd.

Als je schrijft voor hafabra-orkesten is het gebruiken om section players te gebruiken. De klarinet 1 en klarinet 2 kunnen namelijk meerdere personen zijn.

Wat kan nog niet (optimaal)?

  • choral music
  • meerdere instrumenten die door dezelfde speler worden bespeeld

Dit zijn de meest belangrijke wijzigingen waar iedere digitale muzikant baat bij heeft, wil je alle functies nog even nalopen. Kijk dan op https://blog.dorico.com/2020/05/introducing-dorico-3-5-pitch-before-duration-input-figured-bass-line-editors-and-much-more/

Hieronder vind je direct de link naar de livestream. In Nederland kijk je woensdagmiddag 20 mei om 15:00 uur ‘s middags!

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen