Dorico 3 – alles wat je moet en wilt weten

In mei 2018 werd Dorico 2 uitgebracht. Er waren verwachtingen dat Dorico 3 een jaar later werd uitgebracht. Uiteindelijk vond er op 5 september 2019 een aankondiging plaats van de Dorico 3 lancering! En wat voor een!!!

Condensed scores

Een van de grote aankondigingen van Dorico 3 was de mogelijkheid van “Condensed scores”. Wanneer je 2 fluitpartijen hebt geschreven, kun je ze op 1 balk in de score laten zien.

Dat lijkt simpel, maar is nog nooit vertoond in geen enkele software op deze manier. Er wordt met alles rekening gehouden! En uiteraard een heleboel ‘customization opties’.

Wat ook cool is, is dat wanneer je in de condensed score op 1 balk waar bijvoorbeeld drie trompetpartijen zijn gecombineerd en je gaat muziek schrijven dit automatisch in zowel trompet 1, trompet 2 als trompet 3 wordt genoteerd. Inclusief dynamiek, slurs, etcetera.

Screenshot van een hele gave feature in Dorico 3 van de live demo van de lancering van Dorico 3

> Lees meer over condensed scores

Guitar tabs

Velen wachten al op ‘tab weergave’ bij gitaar partijen. Bij de instellingen kun je kiezen hoe je een gitaar weergegeven wilt hebben: met tabs of notatie of beiden:

Een wijziging in de notatie wordt direct doorgevoerd in de tabs.

Ook hier kun je weer alles customizen zoals de grootte van de frets en de afstand tussen de snaren.

Je kunt afdwingen dat een bepaalde noot op een bepaalde snaar gespeeld moet worden. Dorico is dan zo slim om eventuele andere noten ook anders weer te geven zodat het eenvoudiger spelen is.

Ook “guitar fingering” zit erin zodat het nog eenvoudiger wordt om te spelen.
Shift – F en dan “l” for left hand en “r” for right hand. En dan is het een kwestie van invullen ‘m’,’a’,’i’ of 1,2,3, 4, 5 (afhankelijk van welke vinger je wilt uiteraard) en een spatie om naar de volgende noot te gaan net als bij het toevoegen van songteksten.

voorbeeld van fingering

Goed nieuws voor harpisten

Zelf heb ik geen ervaring met het schrijven van muziek voor harp, maar Daniel legde iets uit over 7 pedalen en dat Dorico dat nu prima kan handlen.

Dorico toont noten in ‘rode kleur’ als de noot niet overenkomt met het pedaal.

Als je CTRL-H typt wanneer je een rode noot ziet, dan geeft Dorico weer welk pedaal je moet gebruiken.

Ook is er een mooi virtueel instrument toegevoegd, de Elysium Harp, zodat je harp partij nog mooier klinkt in playback weergave.

Wat zit er nog meer in Dorico 3?

We houden je hier op de hoogte! Binnenkort meer!

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen