Dorico 4.3 update (Nov. 2022)

In november 2022 werden we weer blij gemaakt met de release van Dorico 4.3. Het is de achtste (en zeer waarschijnlijk laatste) release van 2022, en het is een grote.

Deze release wordt gekenmerkt door een geheel nieuwe functie die automatisch noten voor akkoordsymbolen genereert, wat een zegen zou moeten zijn voor arrangeurs. Daarnaast zijn er aanzienlijke verbeteringen aan de Key Editor, waardoor deze op een vergelijkbaar niveau komt als Cubase.

Maar dat is nog niet alles: er zijn verbeteringen in de hele applicatie, met positioneringsverbetering/opmaakverbeteringen aan balken, maatstrepen, akkoordsymbolen, akkoorddiagrammen, songteksten, rehearsal marks, enkelregelige percussie en tekst. Ook de condens optie is verbeterd en zijn er nieuwe functies voor het invoeren en bewerken van notities. Nog makkerlijk om tremolo’s voor percussie te gebruiken en een flinke portie bugfixes.

Gratis update

Altijd fijn! Deze update is gratis voor alle bestaande Dorico 4-gebruikers, of je nu Dorico SE, Dorico Elements of Dorico Pro gebruikt.

Om een ​​overzicht te krijgen van wat er nieuw is, kun je luisteren naar de stem van Dorico, Anthony Hughes, terwijl hij je een rondleiding geeft langs de tientallen nieuwe functies en verbeteringen in Dorico 4.3.

Video met alle nieuwigheden in Dorico 4.3

Alle updates beslaan 50 pagina’s

Zoals gewoonlijk kunt u uitgebreide informatie lezen over alle nieuwe functies en verbeteringen – en de tientallen fixes – die zijn opgenomen in Dorico 4.3 in de volledige Dorico 4 Version History PDF, die nu maar liefst 200 pagina’s telt, waarvan bijna 50 zijn alleen gewijd aan Dorico 4.3.

Genereer noten o.b.v. akkoordsymbolen

In de eerste release van Dorico 4.0 in januari van dit jaar introduceerden we een functie om akkoordsymbolen te genereren uit noten, en nu introduceert Dorico iets dat nog nuttiger kan zijn: een functie om noten te genereren uit akkoordsymbolen. Doricio houdt rekening met ‘verstandige stemvoering’, vermijd zoveel mogelijk parallelle kwinten en octaven (tenzij je ze wilt!), en is in staat om opmerkelijk slimme dingen te doen, zoals een ritme van één instrument gebruiken als patroon voor de gegenereerde noten. Ook worden er zelfs hints gegeven om de resulterende voicings te begeleiden.

Bekijk de speciale video van Anthony om een ​​beter idee te krijgen van waartoe deze functie in staat is:

De hoeveelheid werk die in deze functie is gestoken, is behoorlijk verbazingwekkend en hopelijk is dit te zien aan de resultaten die u krijgt. We hebben de kennis van een ervaren menselijke arrangeur genomen en geprobeerd deze te destilleren tot een geavanceerde set regels en algoritmen die akkoorden van willekeurige complexiteit en in elke volgorde aankunnen. Allerlei factoren die een ervaren arrangeur in overweging zou nemen, worden in aanmerking genomen: niet alleen het balanceren van stemvoering met parallelle en tegengestelde beweging, maar ook de afstand die je nodig hebt om te horen tussen bepaalde akkoordgraden om te voorkomen dat een stem die “modderig” klinkt, in evenwicht is met de algehele spanwijdte van een intonatie, welke akkoordgraden kunnen worden weggelaten bij het intoneren van instrumenten die slechts een beperkt aantal noten kunnen spelen (zoals mallet percussie of instrumenten met frets), enzovoort, enzovoort.

Key editor

Dorico 4.3 is het resultaat van bijna twee jaar werk aan het herontwerp van de mixer, de afspeelmodus en de MIDI-editors. Ze zijn hier in januari 2021 mee begonnen, met de acceptatie van een geheel nieuwe UI-technologie. Gebruikers kregen voor het eerst de vruchten van dit werk te zien met de release van Dorico voor iPad in juli 2021, met de komst van de eerste versie van de Key Editor en de Mixer in de onderste zone, en het herwerkte trackoverzicht in Play-modus. Desktopgebruikers hebben voor het eerst kennisgemaakt met de nieuwe Key Editor met de release van Dorico 4.0 in januari van dit jaar, en sindsdien heeft elke update de functionaliteit hersteld en uitgebreid.

Sinds de release van Dorico 4.2 in juli is er vooral gewerkt aan het verfijnen van de gebruikerservaring, en we hopen dat u aangenaam verrast zult zijn hoe volwassen en volledig uitgerust de Key Editor is geworden. Laat Anthony u door de belangrijkste wijzigingen leiden waaraan we hebben gewerkt:

Je zou meteen het verschil moeten kunnen zien. De zwevende zoombediening van Dorico voor iPad is verdwenen (hoewel hij nog steeds aanwezig is op de iPad, waar hij erg handig is), vervangen door horizontale en verticale schuifbalken in Cubase-stijl met geïntegreerde zoombediening. U kunt zoveel snelheids-, dynamiek-, pitchbend- of MIDI CC-editors openen als u wilt, en de grootte ervan vrij wijzigen. U kunt Key Editor-configuraties opslaan en oproepen, zodat het slechts een moment duurt om uw favoriete combinaties te herstellen, zoals aanslaggevoeligheid plus MIDI CC 1 en MIDI CC 11. De transformatietool werkt nu niet alleen op aanslagsnelheden, maar ook op MIDI CC, en de unieke histogramtool werkt ook op MIDI CC-gegevens. Bewerken is verfijnder, met Dorico die het slepen van de muis slim beperkt, zodat je niet per ongeluk de toonhoogte van een noot kunt veranderen terwijl je de duur ervan verandert, of vice versa. De Key Editor biedt nu volledige ondersteuning voor kopiëren en plakken, zodat u noten, MIDI CC-gegevens, dynamiek en tempo’s kunt dupliceren – u kunt zelfs MIDI CC-gegevens van de ene controller naar de andere plakken, waardoor het gemakkelijk wordt om bijvoorbeeld CC7-gegevens om te zetten in CC11-gegevens. En je kunt Alt ingedrukt houden tijdens het slepen van noten in de pianorol- of percussie-editor om snel een kopie te maken. Er is een betere toetsenbordondersteuning

Dit alles – plus je kunt nu snel en eenvoudig de muziek voor meerdere instrumenten tegelijk weergeven en bewerken in de Key Editor. De trackkiezer in de linkerbovenhoek van de Key Editor is nu een menu, waarmee je kunt kiezen aan welk instrument je werkt, of de selectie vergrendelen en vervolgens meerdere instrumenten kiezen. De verschillende editors tonen vervolgens data van alle geselecteerde tracks, duidelijk over elkaar heen. In de pianorol- en snelheidseditors kunt u alle muziek bewerken alsof deze bij een enkel instrument hoort. In de MIDI CC en dynamische editors kunt u nieuwe gegevens intekenen en deze worden automatisch toegepast op alle tracks in de selectie. Zelfs de grootvader van allemaal, Cubase, kan dit niet. Bovendien kunt u ook MIDI CC- of dynamische gegevens van de genomineerde primaire track naar alle secundaire tracks in de selectie pushen, hetzij regio voor regio, of met een enkele klik om de gegevens over de hele track te synchroniseren. Deze synchronisatietool is een primeur voor dit soort MIDI-editor in alle software.

We hebben verschillende ervaren gebruikers die MIDI-programmering en mock-upwerk doen in Dorico en hun DAW naar keuze, een vroege blik laten werpen op deze update en hen gevraagd om hun feedback over de nieuwe en verbeterde workflow. Ze waren allemaal opgetogen en vertelden ons dat deze tools in veel gevallen nu zo volwassen en gebruiksvriendelijk zijn dat het punt waarop ze hun project naar hun sequencer zouden moeten verplaatsen, veel, veel later in de productie is verlegd. werkwijze.

Ze zijn bij Dorico heel blij met hoe de Key Editor zich in de loop van de releases van dit jaar heeft ontwikkeld, en ze hopen dat jij dat ook zult zijn. Het biedt nu een krachtige, solide basis waarop we verdere functies kunnen bouwen om de virtuele prestaties van uw projecten in toekomstige versies aan te passen.

Let op invoer- en bewerkingsverbeteringen


Naast deze twee hoofdverbeteringen zijn er tal van andere nuttige wijzigingen in de rest van de toepassing. Hier zijn enkele van de workflowverbeteringen voor het invoeren en bewerken van notities:

Als u een reeks muziek selecteert voordat u een sleutel maakt, maakt Dorico nu automatisch een herstellende sleutel aan het einde van de selectie.
Evenzo, als u een reeks muziek selecteert voordat u een beginherhalingsmaatstreep maakt, zal Dorico nu automatisch een eindherhalingsmaatstreep maken aan het einde van de selectie.

Er is een nieuw toetscommando geïntroduceerd, Alt+U, dat de geselecteerde noten splitst in kortere noten, waarbij de huidige ritmische rasterwaarde wordt gebruikt om de lengte van de geproduceerde noten te bepalen; u kunt ook Alt+U gebruiken wanneer het dakje zichtbaar is, in welk geval de notitie wordt gesplitst in kortere noten op veelvouden van de positie van het dakje ten opzichte van het begin van de noot (het is gemakkelijker te begrijpen als u het ziet dan het is om het uit te leggen!).
Als je wilt, kun je nu specificeren dat Force Duration actief moet blijven als je de nootinvoer opnieuw start, in plaats van dat de status wordt gereset als je de nootinvoer stopt.

Op dezelfde manier kunt u nu specificeren dat het besturingselement Lokale eigenschappen instellen in de werkbalk van het deelvenster Eigenschappen standaard moet worden ingesteld op Globaal wanneer u een nieuw project start, zodat wijzigingen in eigenschappen (indien mogelijk) standaard van toepassing zijn op alle lay-outs.
Wanneer u een glissando-lijn maakt door gliss in de Shift+O-popover te typen, wordt de Glissando-stijleigenschap niet langer standaard overschreven.

Er is een nieuw Toggle Hide Stem-commando toegevoegd dat het sneller maakt om de stammen van geselecteerde noten te verbergen of zichtbaar te maken; je kunt een toetscommando toewijzen of dit oproepen via de springbalk.Zoals altijd zijn de volledige details van al deze verbeteringen te vinden in de Version History PDF.

Workflow- en gebruikersinterfaceverbeteringen

Het menu Afspelen is nu bijvoorbeeld zichtbaar in alle modi, niet alleen wanneer uw projectvenster in de afspeelmodus staat. Vooral nu de Key Editor goed geïntegreerd is in de schrijfmodus, is dit heel logisch. Alleen het submenu Tracks bevat items die alleen zinvol zijn in de afspeelmodus, dus die zijn uitgeschakeld wanneer uw venster zich in een van de andere modi bevindt. We hebben het ook mogelijk gemaakt om enkele commando’s te activeren die voorheen alleen beschikbaar waren in de afspeelmodus via de springbalk in de schrijfmodus, bijvoorbeeld Reset Playback Overrides en Playback Template.

De menu’s voor VST-instrumenten en effecten die verschijnen in de Mixer en in de Track Inspector in Play-modus zijn nu hiërarchisch, gegroepeerd per fabrikant (en soms verder per functie of type plug-in), waardoor het veel eenvoudiger wordt om setups te beheren met veel plug-ins. Het probleem waarbij de lijst met instrumenten in het Routing-gedeelte van de Track Inspector zo lang is dat deze van de onderkant van het scherm verdwijnt, waardoor het onmogelijk wordt om de instrumenten helemaal onderaan de lijst te kiezen, zou je ook niet meer moeten storen in Dorico 4.3.

We hebben ook het ontwerp en de lay-out van de linkerzone in de afspeelmodus verbeterd, waardoor de Track Inspector en VST Instruments en MIDI-panelen minder krap zijn en meer visueel van elkaar onderscheiden.

Als het toetsenbordpaneel wordt weergegeven, laat Dorico nu zien welke noten er tijdens het afspelen worden gespeeld, wat leuk en potentieel leerzaam kan zijn.

En er zijn meer verbeteringen zoals de bovenstaande, die u hopelijk zult ontdekken terwijl u de komende dagen en weken met Dorico 4.3 werkt.

Dorico voor iPad 2.5

Gebruikers van Dorico voor iPad zullen het plezier ook niet missen: we hebben vandaag ook een gloednieuwe update uitgebracht via de App Store, waarmee Dorico voor iPad naar versie 2.5 wordt gebracht. Dit lost voornamelijk enkele compatibiliteitsproblemen met iPadOS 16.1 op en lost een aantal vervelende bugs op die slechts op sommige iPad-modellen van invloed zijn, maar er zit een handvol iPad-specifieke goodies in deze versie:

Er zijn nieuwe knoppen voor popover-navigatie toegevoegd, zodat u kunt navigeren tijdens songteksten, akkoordsymbolen, vingerzettingen en becijferde basinvoer.
Om tussen de verschillende songteksten te schakelen, tikt u op het pictogram aan de linkerkant van de popover om door de beschikbare regels te bladeren.
Het is nu mogelijk om de pijltoetsen omhoog/omlaag op uw externe toetsenbord te gebruiken om verschillende songteksten in de popover te kiezen.
Tijdens het afspelen toont het toetsenbordpaneel de toonhoogtes van de noten die worden gespeeld.
Als uw apparaat de update nog niet automatisch heeft gedownload en geïnstalleerd, kunt u deze vinden in het gedeelte Updates van de App Store-app op uw iPad.

What’s next?

Met de release van Dorico 4.3 zijn we van plan het boek over de ontwikkeling van Dorico 4 af te sluiten en vooruit te kijken naar de volgende grote versie van Dorico. We hebben verschillende interessante ijzers in het vuur voor 2023, maar daar kunnen we in dit stadium nog niet te veel over zeggen.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen