Dorico 4

Eindelijk een nieuwe versie van Dorico! Op 12 januari 2022 presenteerde Steinberg de opvolger van Dorico 3.5.

Wat is er nieuw in Dorico 4?

Je hebt geen usb-stick meer nodig voor de licentie, want er is een nieuw licentiesysteem. Met 1 license kun je op 3 computers werken.

Goed nieuws voor mensen met een nieuwe M1 Mac. Dorico 4 draait nu ‘native’ op M1 processors van Apple.

Midifiles

Importeren van midi-files is nu stukken beter geworden. Je kunt bijvoorbeeld 1 midi-track met violen direct in 5 instrumenten (viool 1, viool 2, altviool, cello, double bass) splitsen.

Je bent even een minuutje langer bezig met het import-scherm bij het importeren van midi, maar dat betaalt zich zeker uit!

Als eindelijk de midifile in nootjes op je scherm staat is de ‘re-quantize’ optie erg handig. Dus een gedeelte kun je eenvoudig naar achtsten zetten als er teveel zestienden in beeld zijn.

Ook automation die op de midi zit is zichtbaar in het onderste gedeelte van het scherm.

Mixer en Play Mode

Met F3 open je de vernieuwde mixer.

En ook ‘play mode’ is vernieuwd. Het is meer naar Cubase toegegroeid.

Wat is nieuw in Write Mode?

In Write mode zit linksboven een filter. Als je alleen de ‘brass sectie’ wilt bewerken op dat moment dan kun je filteren op alleen de brass sectie. Een soort ‘focus on staves’ wat we nog kennen uit Sibelius, maar dan ook direct zichtbaar in de user interface.

Nieuw: de Jump Bar

Als je de letter J intypt krijg je de nieuwe Jump Bar. Het lijkt een beetje op ‘spotlight’ wat we op de Mac kennen.

Typ bijvoorbeeld “J” en dan “b10” dan vlieg je naar ‘bar 10’ oftewel maat 10.

Heb je bijvoorbeeld meerdere flows, dan open je de jump bar met “J” en typ je “f3” om naar flow 3 te gaan. De F van Flow.

Heb je een rehearsal mark “C”, dan kun je typen “RC”. De R van Rehearsal Mark.

Naast deze GOTO commando’s kun je ook andere commando’s invoeren via deze Jump Bar.

Eindelijk je eigen templates opslaan

Als je een nieuw project start, kun je eindelijk voor je eigen template kiezen.

Echter, het opbouwen je eigen project gaat nog sneller dan voorheen. Want via de ‘build’ optie kun je typen 2231 en dan voegt hij standaard 2 fluiten, 2 hobo’s, 3 klarinetten en 1 fagot toe.

Voices

Met SHIFT-V voeg je een nieuwe voice toe.

In ‘insert mode’ (letter i) was altijd het gevaar dat reeds geschreven nootjes overschreven werden. Dankzij de nieuwe ‘stop lijn’ kan dit niet meer.

Ook was het eerst alleen mogelijk om insert mode in 1 voice te gebruiken. In Dorico 4 zijn er 3 opties: single voice, single player, all players. Er is ook een mogelijkheid om de lengte van de maat op te rekken. Bijvoorbeeld je schrijft in een 4/4 maatsoort maar je moet nog 2 achtsten kwijt, dan maakt hij er uit zichzelf een 5/4 maatsoort van als je die laatste optie selecteerd.

In het Write – Transform menu zitten leuke opties zoals ‘rotate pitch’, ‘inverse’, from ‘major to minor’ . Zie de ‘version history file’.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen