forScore 10 is uit

forScore 10; vooral betere leesbaarheid van aantekeningen en scans

in juli 2016 werden we verblijd met een nieuwe forScore update. Inmiddels is deze populaire bladmuziek app al aanbeland bij versie 10. Hij is gratis te downloaden in de AppStore voor ieder die forScore al eens gekocht heeft, dus dat gaan we allemaal doen natuurlijk. Maar wat is er nieuw?

Beter aantekeningen (annotaties) maken

Je dikke vingers zijn niet altijd heel precies als je een cirkeltje tekent of een ‘dal segno’ geel gaat arceren. Voorheen moest je dan of op ‘undo’ tappen of gummen en opnieuw beginnen. Vanaf nu kun je ook iets verschuiven.

Je maakt (wederom met die dikke vingers) een selectiekader om je eerdere aantekening. En dan verschijnen er extra opties om de aantekening te verslepen, te kopieren of de kleur en helderheid aan te passen. Zoals ze bij forScore zelf zeggen “hoe hebben we ooit zonder gekund”.

Bekijk een voorbeeld in deze video:

En heb je echt dikke vingers, dan is een Apple Pencil wellicht handig of een goedkoper alternatief.

Zet je aantekening recht met een liniaal

Voor de echte perfectionist is er nu een liniaal aanwezig in forScore. Daarmee kun je dus je aantekeningen en ‘stempels’ exact netjes uitlijnen. Ik vraag me af hoe vaak je dit gaat gebruiken, maar ok, het ziet er wel mooi uit!

Het opslaan is verder versneld en ook nemen de annotaties/aantekeningen minder opslagruimte in.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nog beter oefenen met Mp3’s

Er is een oplossing gekomen voor het afspelen van muziekbestanden die middels DRM beveiligd zijn. En het repeteren met een bestaande mp3 is verder verbeterd. Er was altijd al ondersteuning om een mp3 of ander audiobestand op 1/2 of 3/4 snelheid af te spelen zodat je moeilijke passages kon oefenen. Nu is er een ‘slider’ toegevoegd waarin je het muziekstuk in iedere gewenste snelheid kunt afspelen.

En de mooiste update vind ik zelf: de mp3 transponeren!

Veel arrangementen voor orkesten worden in een andere toonsoort gezet dan de originele versies die je op de radio hoort. Je kunt tot een oktaaf de pitch veranderen en zo speel je vanaf nu ieder liedje mee. Klik bij het afspelen op de slider bij ‘semitones’.

Bekijk de video:

Nog makkelijker muziek inscannen en verbeteren

De ‘darkroom’ optie in forScore zit er al lang in, maar was nog nooit echt fijn bruikbaar. Daardoor juichte ik initiatieven als Scanner Pro toe. Grootste gewin bij tools als Scanner Pro is dat die apps herkennen als een blaadje scheef ligt en dit automatisch rechtzetten. De ‘darkroom’ optie in forScore claimt dit nu ook te doen.

Ook kun je de belichting aanpassen zodat je scan er helemaal tiptop uitziet. En uiteindelijk snij je de overtollige witruimtes eraf (=croppen).

Heb je een PDF gekregen die iemand scheef onder de scanner heeft gelegd? Met de nieuwe “de-skew” optie draai je hem weer recht.

Setlists nu ook te archiveren

Men kwam er bij forScore achter dat gebruikers het jammer vinden om setlists weg te gooien zodat ze altijd terug kunnen kijken wat ze op een bepaald concert of optreden gespeeld hebben. Nadeel is dan dat het setlist-overzicht erg vol raakt.

De oplossing is dat je nu ‘mappen’ kunt maken. Maak simpelweg een map met de naam “archief” aan en sleep daar je oude setlists naar toe.

Bekijk de video voor een indruk:

Ook het delen van een setlist is een stuk makkelijker geworden doordat het vinden van de optie nu veel intuitiever is.

Meerdere muziekstukken combineren (tot een medley)

Uit eigen ervaring heb ik meerdere keren meegemaakt dat verschillende liedjes aan elkaar worden geplakt als een medley. Die wil je dan ook als ‘medley’ op kunnen slaan. Tot op heden was dat niet mogelijk. In forScore 10 gelukkig wel!

Ga naar “re-arrange” (in het Engels) of “herschikken” (in het Nederlands) en kies voor “invoegen”. Je kiest daar een ander muziekstuk die je op deze manier in kunt voegen. Vervolgens kun je daar weer pagina’s uit verwijderen of de volgorde aanpassen. Dank jullie wel forScore voor deze optie!

Bekijk de video:

Samengevat kunnen we concluderen dat er weer hele fijne verbeteringen in forScore zitten waardoor er echt geen noodzaak meer is voor al dat papier op de lessenaar!

2 gedachten over “forScore 10 is uit”

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen