forScore 12

Wat wordt ik alweer enthousiast bij het lezen van de updates van forScore. Inmiddels zijn ze bij versie 12 aanbeland welke in september 2020 zal worden gelanceerd. Daar is in Coronatijd flink doorgewerkt en het hele hart van de applicatie – het lezen van muziek – is opnieuw gemaakt. En het mooiste… forScore 12 komt beschikbaar op de MacBook gratis en wel voor iedereen die forScore ooit op zijn iPad/iPhone gekocht heeft.

Op ieder device optimaal formaat bladmuziek

Iedere iPad had weer z’n eigen verhoudingen, er kwam een grotere versie, maar de motor van forScore was daar nog nooit op aangepast. Nu wel! Dus elke pixel van je iPad wordt nu gebruikt om optimaal je bladmuziek weer te geven. Dat moest natuurlijk ook wel om forScore geschikt te maken voor MacBook / iMac.

Er komen drie modes:

  1. standaard
  2. best fit
  3. zoomed

Dubbeltap in het midden van de pagina om de nieuwe weergaveopties aan/uit te zetten. Je vindt daar ook de ‘2 op 1 pagina’, ‘halverwege omslaan’ en het sepia effect.

Het tonen van je bladmuziek op een extern scherm is nu ook beter en makkelijker geworden. En ook nog eens compleet los in te stellen. Op je 2e scherm de optie “2 op 1 pagina” terwijl je op je iPad naar een halve pagina kijkt? Dat kan!

Sharing is caring

Oh jee een invaller. Stuur nu nog handiger je muziek inclusief aantekeningen door. Je kunt gedeeltes doorsturen, een aparte nummering meesturen, etcetera. Dit vraagt om een extra post binnenkort!

Aantekeningen maken

Lees je in “2 op 1 pagina” modus? Dan kun je nu ook aantekingen maken en in die modus blijven.

En vanaf iPad OS 14 is het mogelijk om gebruik te maken van Scribble waardoor je handschrift in annotaties veranderen.

Wat ik zelf wel cool vind: als je inzoomt dan zoomt de dikte van de pen mee zodat je aantekening er altijd optimaal uitziet!

Metadata krijg er een “reference” bij

Werkt jouw orkest met speciale codes voor een muziekstuk? Je kunt nu een reference opgeven. Wat ik ervan begrijp kun je hier een soort ‘artikelnummer’ ingeven. Maar eigenlijk zeggen ze daarna dat je het overal voor kunt gebruiken. We weten nog niet waarvoor, maar fijn dat het kan!

Wat overigens wel super is, als je getallen invult dan snapt forScore dat na de 1 de 2 komt. En niet zoals bij zoveel tools dat na de 1 de 10 komt en pas na 19 de 2.

Ok, prima. Dank je wel forScore! Heb jij al een idee? Laat het weten!

forScore groeit mee met de iPad

In iOS 14 komt een nieuwe ‘color picker’ welke direct in forScore is geimplementeerd. Net als het invoegen van afbeeldingen en het al eerder genoemde Scribble.
Ook zijn de ‘swipe acties’ verbeterd en voorzien van betere kleurstelling waardoor je nog eenvoudiger de weg vind.

Setlists

Het maken van setlists was natuurlijk al mogelijk, maar als ik de makers goed begrijp is het nu ook mogelijk om setlists te delen. Oftewel, een bibliothecaris kan een setlistje meesturen met de bladmuziek. Ook dit vraagt om een vervolgpost. Hier alvast een link naar de developer tools http://forscore.co/developers-file-types/

iCloud synchronisatie

Bijna!!!! Ze zijn er mee aan het werk, maar dat wordt nu getest in forScore Labs. Superhandig dus. Dan heb je op je MacBook of iMac dezelfde muziek, aantekeningen en playlists beschikbaar als op je iPad. Thuis voorbereiden, synchroniseren en je iPad gaat mee on the road.

Bekijk alle features nog even op http://forscore.co/twelve/

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen