forScore 13.1 september 2022

Persoonlijk wordt ik altijd blij als ik lees dat er weer een update komt van een programma. Het lezen van updates of changelogs zorgt er ook altijd voor dat je op de hoogte bent van de nieuwste handigheidjes die zijn bedacht om voor jou het werken met een programma nog makkelijker te maken. En als je een programma veel gebruikt kan je dit veel tijd of frustraties schelen.

Hierbij ga ik je vertellen wat er nieuw is in forScore 13.1 welke in september 2022 zal worden uitgebracht. Werden we met de komst van forScore 13 al verblijd met automatische synchronisatie van forScore via iCloud, in 13.1 zijn er weer enkele mooie toevoegingen beschikbaar zoals Stage Manager en het aanmaken van profielen.

Stage Manager

forScore 13.1 is volgens de makers vrijwel helemaal herschreven met de laatste versie van Apple’s programmeertaal Swift waardoor ook alle nieuwste features beschikbaar zijn. Wanneer Apple met haar nieuwste iOS-versie de layout aanpast dan profiteert forScore automatisch mee. Ook zijn nieuwe features direct beschikbaar waaronder Stage Manager, de nieuwe multitask mode op de iPad. Hiermee kun je ook een extra scherm op je iPad (met M1 processor) aansluiten. Meer over Stage Manager lees je bijvoorbeeld op iCulture.

Aantekeningen beter beschermd

Doordat er op een iPad allerlei achtergrondprocessen lopen van andere apps gebeurde het weleens dat je aantekeningen verdwenen als je (per ongeluk) terugkeerde naar het beginscherm. Dit zou nu allemaal veel beter moeten gaan.

In-app bluetooth midi device panel

Vanaf forScore 13.1 vind je een in-app bluetooth midi device panel. Hiermee kun je met randapparatuur en instrumenten communiceren zonder kabel en zonder aparte hulpprogramma’s. forScore refereert bijvoorbeeld naar de innovatieve Genki Wave ring. Deze ring zou je bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken om om te bladeren.

Metadata importeren en exporteren

Ben jij zo iemand die keurig van elk muziekstuk netjes alle velden ingevuld wilt hebben zoals componist, tijdsduur en toonsoort? Je kunt deze data nu makkelijk importeren en exporteren naar CSV zodat je ze in een tekst-editor kunt bewerken.

Profielen (voor PRO users)

Persoonlijk vind ik dit de grootste vernieuwing. Je kunt meerdere profielen aanmaken in forScore. Deel jij je iPad soms met iemand anders? Dan maak je voor die persoon een apart profiel aan in forScore. Of wil je een apart profiel met bepaalde instellingen voor “oefenen” en “uitvoeren”? Dat is mogelijk.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen