Een nieuwe iPad gekocht? Dan wil je natuurlijk ook je bestaande muziek weer snel op je nieuwe iPad hebben. Maar hoe doe je dat? In deze post leg ik je uit hoe je al je aantekeningen en muziek van een oude iPad naar een nieuwe iPad overzet.
Optie 1 – Maak een volledige reservekopie van je oude iPad
Het is verstandig om je iPad regelmatig met iTunes op je computer/mac te synchroniseren. En zorg er dan voor dat je ook ‘reservekopie’ hebt aangevinkt. Op die manier staat standaard de volledige inhoud van je iPad ook op je computer dus ook van je forScore bibliotheek.
Nog makkelijker is het wanneer je die reservekopie ook op iCloud beschikbaar hebt. Maar dit zie ik in de praktijk weinig voorkomen omdat naar verhouding nog weinig mensen betalen voor extra schijfruimte op iCloud. De gratis iCloud gigabytes gaan meestal al op aan filmpjes en foto’s en dan is de reservekopie op iCloud het eerste vinkje dat wordt uitgevinkt…
Dan de installatie van je nieuwe iPad. Wanneer je de nieuwe iPad voor het eerst aanzet vraagt je iPad of je toevallig een reservekopie hebt op iCloud? Zo ja, installeer die dan. Of sluit de iPad op je computer aan en installeer op die manier de reservekopie. Wil je exact weten hoe dat gaat moet je even Googlen, ik probeer de focus op forScore te houden.
Na de herstart zul je zien dat je nieuwe iPad er vrijwel net zo uitzag als je oude iPad inclusief al je oude bekende apps en dus ook je forScore bibliotheek.
Optie 2 – Een schone iPad installatie
Ok, je hebt gekozen om een lege nieuwe iPad te voorzien van forScore . Download eerst forScore dan uit de AppStore. Na downloaden zul je zien dat forScore helemaal leeg is. Dat is het moment om terug te gaan naar de oude iPad.
- Op je oude iPad ga je naar ‘tools’ (de snelkookpan) in de rechterbovenhoek van forScore
- Kies voor “Reservekopie”
Vervolgens kun je kiezen tussen een “reservekopie” en een “archief”. Oh jee, welke moeten we nu kiezen? Ik zal eerst de verschillen uitleggen:
forScore Reservekopie
De reservekopie in forScore creëert een forScore Backup File (.4SB bestandsextensie). Deze bevat alle informatie die specifiek voor forScore is. Dat wil zeggen aantekeningen, setlists, titels van muziekstukken, etcetera. maar niet de muziek zelf. De bestandsgrootte van deze reservekopie is dan ook slechts enkele mb’s.
Deze reservekopie komt in de map te staan met al je muziekbestanden. Als je al deze bestanden en de 4SB-reservekopie kopieert naar een computer (of bestandsservice als Dropbox) dan kun je het van daaruit op een nieuwe iPad terugzetten in exact dezelfde staat.
Let op! Alleen aan de forScore reservekopie (het .4SB-bestand) heb je niets. Dit heeft alleen waarde in combinatie met het programma forScore en dezelfde (pdf)bestanden die ook op je oude iPad stonden. Dus niet als backup om over 10 jaar nog eens wat oude muziek te openen. Wil je dat? Dan moet je een archief maken:
forScore Archief
Als je netjes je forScore up to date hebt gehouden op je iPad dan heb je tenminste forScore 10.4.7 geïnstalleerd en heb je de mogelijkheid om een forScore Archief te maken. Dit is overigens ook lekker verwarrend een .4SB bestandsextensie. Deze backup bevat niet alleen alle aantekeningen, setlists, titels van muziekstukken, etcetera maar ook alle muziekstukken die je in de loop der tijd op je oude iPad hebt binnengehaald.
Je hebt dus wel wat meer vrije ruimte op je iPad nodig. In mijn geval had ik een archiefbestand van circa 650 MB waar mijn ‘forScore reservekopie’ slechts 8 MB was… Dit was het resultaat van circa 2000 muziekstukken die ik op mijn iPad had staan.
In tegenstelling tot de ‘forScore reservekopie’ kun je een ‘forScore archief’ wel gebruiken om je complete muziekbibliotheek over te zetten naar een nieuwe/andere iPad.
Wat doe ik vervolgens met mijn forScore Reservekopie of forScore Archief?
Zowel de reservekopie als het archief wordt opgeslagen op je iPad. Via iTunes bestandsbeheer kun je er vervolgens bij om het te ‘downloaden’ en vervolgens te ‘uploaden’ naar je nieuwe iPad.
Maak je gebruik van een ‘bestandsservice’ als Dropbox om nieuwe bladmuziek op je iPad te zetten? Dan kun je ook de reservekopie of archief uploaden naar deze bestandsservice. In het geval van een goedgevuld archief duurt dit uploaden uiteraard wat langer (en dient je dropbox of andere bestandsservice nog wel voldoende vrije ruimte te hebben).
In forScore ga je weer via ‘tools’ (de snelkookpan) naar ‘bestandsservices’ en kies je voor je clouddienst als Dropbox. Als het goed is zie je daar het zojuist aangemaakte .4SB bestand staan. Die ga je hier downloaden door er simpelweg op te klikken.
Als de download binnen is ga je weer via ‘tools’ naar ‘reserverkopieen’. Je zult zien dat daar dan inmiddels het .4SB bestand zichtbaar is dat je zojuist hebt gedownload. Klik hierop en je krijgt de vraag of je de ‘bibliotheek’ of de ‘bibliotheek en instellingen’ terug wilt zetten. De ‘bibliotheek’ zijn je muziekbestanden, de ‘instellingen’ zijn je aantekeningen, setlists en dergelijke. In vrijwel alle gevallen ga ik er vanuit dat je zowel de ‘bibliotheek en de instellingen’ terug wilt zetten.
Een paar seconden later staat alles netjes zoals op je oude iPad. Zelfs bij ‘kortgeleden gespeeld’ staat het muziekstuk dat je als laatste op je oude iPad hebt gespeeld.
Succes!
Ik heb sinds een jaar een forScore-app op mijn iPad Pro ‘Per ongeluk heb ik een muziekteken(de mol)die je in je partituur kunt zetten ‘weggegooid’ en kan hem niet meer terugkrijgen. Moet ik nu de app verwijderen en weer opnieuw installeren of is er een manier om de mol weer te gebruiken?
Met vriendelijke groeten
Fenna