Logic Pro versus Ableton Live; welke moet ik kiezen?

Welke is beter? Ableton Live of Logic Pro? Dat is een hele lastige vraag die we hier voor jou gaan oplossen aan de hand van een aantal dilemma’s. Als (beginnend) producer van elektronische muziek loop je tegen een serieuze keuze aan voor je Digital Audio Workstation (DAW zoals dat zo mooi heet). Er zijn nog veel andere alternatieven, maar de twee belangrijkste spelers zijn Ableton Live en Logic Pro.

Ben je een componist of performer?

Om te componeren is Logic de beste tool. Het is niet voor niks dat filmcomponisten enzo over het algemeen Logic gebruiken. Logic helpt je namelijk met toonladders, toonsoorten, akkoordherkenning, ‘humanisation’, ‘groove templates’ en heeft zelfs tools aan boord om noten voor je te schrijven.

Als performer is Ableton Live de tool to go. Zelfs Logic gebruikers die live spelen maken gebruik van Ableton live voor hun optredens. Het is gewoon veelgeschikter voor optredens en jamming. Als je software op een podium ziet, dan kun je er vanuit gaan dat er tenminste een computer met Ableton Live draait.

Het ‘live element’ van Ableton Live maakt het de droom van iedere DJ

Ben je een Windows-gebruiker?

Dan ben je toegewezen op Ableton Live. Logic Pro is namelijk alleen voor Mac beschikbaar via de app-store.

Veel of weinig geld te besteden?

Logic is voor circa 300,- te verkrijgen in de App-store, Ableton Live voor ongeveer 600,-. Dat kan een reden zijn om toch eerst Logic te proberen.

Bekijk actuele prijzen van Ableton Live

Echter, er zijn 3 varianten van Ableton Live. Waarbij de goedkoopste een prima versie is (om te proberen) en je in de duurdere varianten meer sounds en effecten krijgt.

  1. Ableton Live Intro – de instapversie, maar prima om Ableton te verkennen; circa 79,- bekijk actuele prijzen
  2. Ableton Live Standard – de middelste versie; circa 300,- bekijk actuele prijzen
  3. Ableton Live Suite – de meest complete versie; circa 600,- bekijk actuele prijzen

Wil je opnames maken?

Ook dan is Logic de way to go! De mogelijkheid om op te nemen en audio te editen is niet aanwezig in Ableton Live.

Logic Pro X heeft betere productie tools

De meeste mensen zijn het er toch wel over eens dat de beste producties met Logic Pro worden gemaakt. De visuele feedback en features in alle EQ, compressors en effecten zijn in Logic beter dan Ableton.

Door de dynamische processors en sound is Logic ook de plek om je productie te masteren. Maar wat het echt het beste maakt, ben je zelf! Hoe beter je alle knoppen onder controle hebt, hoe beter de output.

Waarom niet gewoon allebei?

Dat kan. Je kunt Logic als ‘master’ instellen en Ableton als ‘slave’.

Wat vind jij? Laat hieronder je ervaringen achter

Bron: https://www.schoolofsynthesis.com/blog/blog-post/ableton-live-vs-logic-pro-x

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen