Printen en exporteren met Dorico

Een belangrijke feature van muzieknotatiesoftware is uiteraard het printen en exporteren van de door jou geschreven muziek. Hoe mooi de virtuele instrumenten in je computer ook klinken, niets kan op tegen echte muzikanten die jouw arrangement of compositie gaan spelen.

Dorico heeft hier extra aandacht aan besteed. Waar je bij veel andere software naar “bestand – afdrukken” gaat, is er in Dorico een speciale “Print Mode”. Deze optie zit verwerkt in het hoofdmenu.

Print preview en als boekje printen

Wanneer je in “Print Mode” zit, zie je direct een preview. En niet alleen van de score, maar ook van de partijen.

Met een extra klik zie je ook direct hoeveel pagina’s de print is van een specifieke partij. Superhandig om te bepalen of je ‘enkelzijdig’, ‘dubbelzijdig’ of bij vier pagina’s wellicht als ‘booklet’ wilt printen zodat de muzikanten handig kunnen doorbladeren.

Exporteren

Naast de printer als bestemming, kun je ook een ‘graphic’ als bestemming kiezen waarbij PDF tegenwoordig de standaard is:

  • PDF
  • PNG
  • SVG
  • TIFF

Is je muziekstuk nog in ontwikkeling? Zet een vinkje bij ‘watermark’ of ‘date/time’ en je hebt snel een annotatie zodat de muzikanten weten dat iets nog in ontwikkeling is of dat ze aan de datum/tijd kunnen zien wat de nieuwste versie van een arrangement is.

Alle partijen printen/exporteren

Houdt de shift-toets op je toetsenbord ingedrukt en je selecteert eenvoudig alle instrumenten uit je muziekstuk om ze ineens te printen of te exporteren.

Zie ook het filmpje:

 

 

 

 

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen