Review: NotateMe app

Op deze site willen we met name de digitalisering van bladmuziek bespreken. De nieuwe app NotateMe is een revolutie die hier niet kan ontbreken.

Ken je deze app nog niet? Lees dan eerste deze review en download dan de gratis versie. Je zult echter al snel overstappen naar de betaalde versie.

Wat is NotateMe voor app?

We kennen op de iPad al de app forScore die marktleider is voor musici voor het lezen van bladmuziek vanaf een iPad. Maar een goede app om muziek te schrijven bestond er nog niet. Dit is ook lastig vanwege de kleine omvang van een smartphone of iPad. Maar met NotateMe teken je gewoon de nootjes op het scherm. De app zet je schets direct om naar keurig vormgegeven notenschrift.
Bekijk het filmpje hieronder maar eens

Scan en  herken de muziek

De app is ontwikkeld door Neuratron die veel ‘digitale muzikanten’ wellicht al kennen van de software Photoscore. Al vele jaren is dat de norm voor het scannen en vervolgens herkennen van bladmuziek.

De combinatie van deze app en Photoscore biedt fantastische mogelijkheden. Maak gebruik van de fotocamera van je iPhone of iPad om een stuk bladmuziek te fotograferen en de app herkent de noten direct. Vervolgens kun je deze bewerken. Superhandig als je even snel een es-hoorn partij moet transponeren naar een f-hoorn partij. Je fotografeert de es-hoorn partij, laat de app de nootjes herkennen in circa 20 seconden, zet het in de juiste transpositie en klaar!

PhotoScore Add-In now available as an In-App Purchase for NotateMe! Take photos of sheet music and play back / edit them within NotateMe. Export as MusicXML to other apps.
$29.99 / £20.99 / €26.99. Pricing for other countries can be found after app store requests account password within NotateMe. Requires device with 1GB RAM and 4MP camera.

 

Werkt het goed in de praktijk?

De theorie klinkt goed, maar werkt het echt? De app hanteert een wat vreemde user interface die in de verte nog niet eens op een iOS app lijkt. Dat oogt wat vreemd, maar het gaat uiteindelijk om de output toch?!

iPad 2 niet gebruiken

Ik heb het eerst geprobeerd op een iPad 2. Dat is geen succes. De app crasht vaak. Volgens de app doordat er veel geheugen nodig is. De iPad 2 heeft minder intern geheugen dan de nieuwere iPads. Een tip is om alle andere apps af te sluiten en opnieuw op te starten. Maar aangezien Photoscore sowieso niet werkt op een iPad 2, zou ik geen 35,- betalen als je een iPad 2 hebt.

iPhone 5 voldoet prima

Met de gratis versie van NotateMe Now gewerkt op een iPhone 5 om muziek te scannen. Wat het programma heel goed doet is noten herkennen en ik stond ook versteld van de juistheid van bindingsbogen en articulatietekens.

Minder goed gaan de ‘repeated measures’ en ‘multirests’. Beide worden niet herkend waardoor je bij een muziekstuk met veel rusten nog veel handwerk eraan hebt.

Ook crescendo’s beginnen net niet helemaal op het juiste punt en wat je ook nog ziet is dat tempo-teksten aan de verkeerde regel worden toegekend. Ook wordt er nog weleens een ‘molletje’ vergeten.

Maar verder is het een mooie time-saver.

In 25 minuten een 4 pagina’s tellend muziekstuk klaar

Ik heb een F-hoorn partij van een zeer goed leesbaar concourswerk gepakt. Deze was vier pagina’s lang (236 maten). Het fotograferen en herkennen duurde denk ik nog geen 2 minuten. Vervolgens heb ik een XML-export gemaakt en op mijn PC met Sibelius 7.5 verder bewerkt. Dat vind ik toch prettiger dan op zo’n klein schermpje. Hier was ik 25 minuten mee bezig.

Meeste tijd ging zitten in:

  • controleren van de noten
  • toevoegen van de tempoteksten en rehearsal marks
  • multirests toevoegen

Kortom: het werkt allemaal nog niet helemaal top, maar het scheelt wel aanzienlijk veel typewerk en dus tijd!

 

Download de gratis NotateMe Now of de betaalde versie NotateMe

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen