Sibelius 2018

De introductie van Dorico werpt nu ook z’n vruchten af op Sibelius lijkt het wel. Op het Sibelius blog werd namelijk een preview gegeven van Sibelius 2018 waar we een groot aantal fundamentele verbeteringen inzien die Dorico ook in zich heeft.

Voorbeeld 1: als je de geselecteerde noot van waarde verandert, verandert de rest van de maat mee. Zie de animatie:

En dit kan Sibelius 2018 ook voor meerdere noten. Ooit weleens 8e noten getypt waar je liever een ‘8e punt 16e’ had?
Na 20 (?) jaar Sibelius voelt dit wel een beetje gek aan, dus je kunt de optie aan/uitzetten via ““Replace subsequent notes with rests when extending duration”.”

Bindingsbogen over meerdere notenbalken

Ook altijd zo’n hekel om je muziekstuk naderhand helemaal netjes te maken met articulatie enzo? Het gaat nu minder tijd kosten, want bindingsbogen kun je nu over meerdere balken tegelijk toevoegen.
Je kunt nog steeds de vertrouwde ‘s’ gebruiken of (h en shift-h) maar dan over meerdere balken tegelijk:
En dit gaat ook goed als je meerdere ‘voices’ hebt:
En Sibelius 2018 is zich ook bewust van eventuele rusten. Zie hieronder. Het toevoegen van bindingen wordt dus een fluitje van een cent:

Nog meer verbeteringen

Hierboven heb ik een paar verbeteringen uitgelicht die mij het meest praktisch lijken. Uiteraard hebben ze een waslijst van verbeteringen op hun site vermeld: http://www.avidblogs.com/sibelius-20181-now-available/ 

Nieuwe versienummering

En je leest het goed, de opvolger van Sibelius 8.7 is dus niet Sibelius 9 maar Sibelius 2018. Een nieuwe update is te herkennen aan de maand, dus als er een update in Mei 2018 komt, dan is dat versie 2018.5.0.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen