Aantekeningen maken in forScore

Het maken van aantekeningen is een must voor iedere muzikant. Al sinds de eerste versies van forScore zit dat erin. Naast gewoon met je vinger op het scherm proberen te schrijven waren er al ‘stamps’ om veelgebruikte muzieknotaties als een ‘mol’, een ‘fortepiano’ en dergelijke toe te voegen. En dit kon in vele kleuren.

En in forScore 7 werden we verrast met het eenvoudig kunnen toevoegen van crescendo’s.

Volgens forScore zelf is het maken van ‘annotations’ het hart van forScore. Ze beloven het in forScore 8 nog beter gemaakt te hebben. Onder andere door een nieuwe ‘flat layout’ waarmee je minder taps nodig hebt om een bepaalde aantekening te maken.

forscore8annotations

Wat ze ook hebben toegevoegd vind ik heel slim; het negeren van kleine vingerbewegingen na het plaatsen van een stempel of aantekening. Superslim!

Hoe vaak komt het niet voor dat je door de snelheid/haast bij het plaatsen van een aantekening nog net een kleine beweging maakt met je vinger. Dan staat het ineens niet meer op de plek waar je het neer wilde zetten. In forScore 8 beloven de ontwikkelaars dat ze dit hebben weten te voorkomen.

Beter aantekeningen (annotaties) maken

Je dikke vingers zijn niet altijd heel precies als je een cirkeltje tekent of een ‘dal segno’ geel gaat arceren. Voorheen moest je dan of op ‘undo’ tappen of gummen en opnieuw beginnen. Vanaf nu kun je ook iets verschuiven.

Je maakt (wederom met die dikke vingers) een selectiekader om je eerdere aantekening. En dan verschijnen er extra opties om de aantekening te verslepen, te kopieren of de kleur en helderheid aan te passen. Zoals ze bij forScore zelf zeggen “hoe hebben we ooit zonder gekund”.

Bekijk een voorbeeld in deze video:

En heb je echt dikke vingers, dan is een Apple Pencil wellicht handig of een goedkoper alternatief.

Zet je aantekening recht met een liniaal

Voor de echte perfectionist is er nu een liniaal aanwezig in forScore. Daarmee kun je dus je aantekeningen en ‘stempels’ exact netjes uitlijnen. Ik vraag me af hoe vaak je dit gaat gebruiken, maar ok, het ziet er wel mooi uit!

Het opslaan is verder versneld en ook nemen de annotaties/aantekeningen minder opslagruimte in.

Populairste accessoires i.c.m. forScore

5 antwoorden
 1. Sjo Lindeman
  Sjo Lindeman zegt:

  Weet iemand hoe je tekst van liggend staand kan maken? Dit zou erg fijn zijn omdat niet alle partijen portret zijn maar soms landscape.
  Ben benieuwd naar een antwoord.

  Beantwoorden
   • Jennie
    Jennie zegt:

    In de status balk staat rechts “gereed” en daarnaast 3 horizontale streepjes. Daarmee Kun je de status balk naar beneden slepen. Dan kun je de liniaal naar beneden slepen. Daarna de statusbalk weer omhoog! En klaar!

    Beantwoorden
   • Jennie
    Jennie zegt:

    In de status balk staat rechts “gereed” en daarnaast 3 horizontale streepjes. Daarmee kun je de status balk naar beneden slepen. Daarna kun je de liniaal naar beneden slepen, dan de statusbalk weer omhoog slepen en klaar!

    Beantwoorden
 2. Gea
  Gea zegt:

  Ik heb forscore op mijn iphone geinstalleerd en daarin mijn complete marsboekje van het dweilorkest. Nu staat mijn telefoon in landscape op mijn saxophone en ik kan t in principe op die grootte wel lezen. Ik wil echter niet hoeven tikken of schuiven onder het spelen om door het muziekstuk te komen, ik wil t graag compleet op mijn scherm zien. Kan iemand mij uitleggen hoe ik dat doe?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *