Bladmuziek lezen op Android

Voor de iPad is forScore de meest gebruikte en veelzijdige app die er is. Een Android-versie is hier (nog) niet voor. Maar wat moet u dan als u een Samsung Tablet of soortgelijke heeft die Android als besturingssysteem? Het antwoord was Mobile Sheets maar er zijn tegenwoordig ook nieuwere apps als Orpheus. Hieronder een overzicht. Daarnaast zijn er veel apps waarop je alleen muziek kunt lezen van muziekstukken die je via hun app koopt. Op deze pagina beperk ik me tot de apps die echt voor de muzikant zijn om naar de repetitie of optreden van je band of orkest te gaan.

Gebruikt u toevallig een van deze apps? Laat je ervaringen hieronder weten zodat andere bezoekers er ook iets aan hebben! Heb je nog geen tablet, kijk dan hier voor mooie aanbiedingen.

Orpheus

Orpheus is een samenwerking van muzikanten en developers. Een perfecte combinatie zou je zeggen! Als we kijken naar de mogelijkheden komen we op onderstaand lijstje:

 • Mogelijkheid voor setlists / programma volgordes

 • Aantekeningen maken

 • 7,99 euro (waar MobileSheets 13,99 hanteert)

In onderstaand filmpje krijg je een indruk hoe het werkt. Mijn indruk is dat erg overzichtelijk is.
Het heeft zeker minder features dan een forScore, maar de vraag is of je dat allemaal nodig hebt. Alle essentiele zaken zitten er volgens mij in om een fantastisch optreden te geven.

Overtuigd? Bezoek dan nu de Orpheus-app in de Playstore

 

Heb je nog geen tablet, kijk dan hier voor mooie aanbiedingen.

MobileSheets Pro

MobileSheets is één van de eerste apps voor Android, speciaal ontwikkeld om bladmuziek te lezen. Het laat je toe je volledige collectie bladmuziek (of gitaartabs) met je mee te nemen, waar je ook bent.

Net als in forScore heb je de mogelijkheid om notities te maken, muziek af te laten spelen en heeft het een ingebouwde metronoom. Ook biedt het ondersteuning voor voetpedalen , de mogelijkheid om met één enkele klik te wisselen tussen pagina’s en het plaatsen van bladwijzers.

Natuurlijk is het mogelijk om “setlists” aan te maken. Voor een concert of optreden thuis even al je bladmuziek op volgorde zetten in een setlist en je gaat supersnel en geordend door het programma heen.

 

Het beste aan het programma is dat je binnen enkele seconden de liedjes vindt die je nodig hebt. Je hebt misschien wel wat werk om je partiturencollectie samen te stellen, maar dankzij de beschikbare PC-app typ je op één, twee drie, alle informatie. Veel mensen zullen namelijk net even sneller typen op hun PC.

Snel tussendoor (zonder je computer of scanner) een muziekstuk in je tablet zetten? Mobile Sheets kan de ingebouwde camera van je tablet gebruiken om bladmuziek te scannen en op je tablet te zetten!

Een feature die forScore niet heeft is het zoeken m.b.v. VoiceSearch. Vertel je tablet welk muziekstuk je wilt spelen en hij zoekt hem voor je op.

 • Nooit meer zoeken naar bladmuziek dankzij MobileSheets.
 • Let wel op! Deze app is ontworpen en geoptimaliseerd voor tablet met een 7 inch scherm en groter.
 • De PC-app kan je hier downloaden: www.zubersoft.com/mobilesheets/downloads.html Hiermee kun je eenvoudig bladmuziek vanaf je computer naar je tablet kopieren
 • Je kunt Mobile Sheets Free gebruiken om het eens te testen of het werkt voor jou. Je kunt in de gratis versie slechts 8 muziekstukken in je bibliotheek zetten. Wil je meer dan moet je Mobile Sheets Pro downloaden via de button hieronder:

Download Mobile Sheets PRO app (voor 13,99 euro) via deze button:
Get Mobile Sheets Pro
Download Mobile Sheets FREE app via deze button:
Get Mobile Sheets Pro

Android of toch een iPad?

Of twijfel je toch over een iPad zodat je forScore wel kunt gebruiken? Zelfs op een (goedkope) iPad 2 kun je prima forScore gebruiken. Bekijk de huidige prijzen van de iPads eens op bol.com of in het algemeen mooie tablet aanbiedingen.

Populairste accessoires i.c.m. forScore

4 antwoorden
 1. John
  John zegt:

  Hallo.

  ik heb een Viewsonic VSD 220 22 inch tablet waarop ik dat al 2 jaar doe met pedalen om te scrollen. Super.
  Werkt met Ebookdroid. Dus jammer dat Staffpad daar { nog } niet op werkt dat zou natuurlijk ideaal zijn.

  Beantwoorden
 2. Hans 't Hoen
  Hans 't Hoen zegt:

  Sinds kort gebruik ik Mobilesheet. Bij het aanbrengen van tekst komt het toetsenbord nniet naar voren. Ook het aantikken van de iconen is een en al ergernis daar pas na veelvuldig aantikken het betreffende icoon pas gaat functioneren. Is dit op te lossen ?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *