Condensed scores in Dorico

Een van mijn favorieten van de aankondiging van Dorico 3: de condensed score, oftewel je laat de dirigent – wanneer je 2 fluitpartijen hebt geschreven, ze slechts op 1 balk zien – zodat de dirigent een beter overzicht heeft. Dit was ook een van de grote aankondigingen van Dorico 3″.

Dat lijkt simpel, maar is nog nooit vertoond in geen enkele software op deze manier. Er wordt met alles rekening gehouden! En uiteraard een heleboel ‘customization opties’.

Nog een voorbeeldje van een iets uitgebreidere score:

Nog een mooi voorbeeld van een doorlopende melodielijn over verschillende spelers:

Het blijft uiteindelijk een persoonlijke kwestie. Wil je perfect overzicht hebben wat iedere speler voor zijn neus heeft staan, dan gebruik je de standaard score. Wil je wat grotere nootjes zien, dan is de condensed score een beter alternatief. Er worden notenbalken verwijderd, dus kan het formaat van de notenbalk omhoog.

Ik ga de komende tijd mijn arrangementen aanlevern in zowel ‘condensed’ als ‘standaard’ formaat en om feedback vragen bij de dirigenten/instructeurs. Wat vind jij? Laat je mening achter in de comments.

De optie is aan/uit te zetten in Write-mode via “Edit – Condensing”:

Schrijf in meerdere partijen tegelijk

Wat ook cool is, is dat wanneer je in de condensed score op 1 balk waar bijvoorbeeld drie trompetpartijen zijn gecombineerd en je gaat muziek schrijven dit automatisch in zowel trompet 1, trompet 2 als trompet 3 wordt genoteerd. Inclusief dynamiek, slurs, etcetera.

Screenshot van een hele gave feature in Dorico 3 van de live demo van de lancering van Dorico 3

Nog meer verbeteringen in Dorico 3.1

Condensed Score werd aangekondigd in Dorico 3.0 en verder verbeterd in versie 3.1 (januari 2020).

Nu heb je zelf veel meer controle hoe je score condensed wordt. Bekijk onderstaand filmpje maar eens:

Populairste accessoires i.c.m. forScore

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *