De nieuwe forScore komt eraan

Bijna 10 jaar geleden zag forScore het levenslicht. Een paar jaar later kwam er forScore Mini voor de iPhone bij. Tijd voor de ontwikkelaars om met iets “nieuws” te komen: the new forScore

Nog slechts 1 aankoop nodig

forScore voor iPad en forScore voor iPhone waren twee verschillende apps. Nu wordt dit 1 en hoef je dus ook nog maar 1 aankoop te doen.

In 2010 deden ze de belofte dat wanneer je forScore eenmalig koopt je levenslang gratis updates krijgt. Dit is nog steeds waar.

Maar… er komt ook…

forScore PRO

Wat exact de verschillen gaan zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wat men aangeeft is nu voornamelijk dat met een jaarlijks abonnement op forScore Pro je als muzikant vooraan staat als je hulp nodig hebt. En dat je extraatjes krijgt als extra stempels, app-pictogrammen en exclusieve of vroege toegang tot nieuwe en geavanceerde opties. Ik zag in de screenshots dat forScore PRO wel een iets gewijzigd menu heeft.

Dus als je een ‘dal segno’ teken of een ‘brilletje’ wilt hebben als stempel dan moet je gaan extra gaan betalen. Is dit het extra geld waard? Je kunt ook je eigen stempel maken

We gaan het zien. Vooralsnog lijkt het een extra inkomstenmodel voor forScore en een mogelijkheid om nieuwe features te testen bij een kleinere groep mensen.

Nieuw voor iedereen in forScore

Retina design

Het vernieuwde design is toegepast voor retina-schermen. Het grootste redesign sinds forScore 7 noemen ze het. En het ziet er volgens de makers niet alleen goed uit, het maakt het ook gebruiksvriendelijker en leesbaarder.

Zoom voor iPad Pro

Exclusief voor de nieuwe 11-inch iPad Pro kun je middels een zoom-optie de muziek in portraitstand vullen. Dubbeltik op de pagina met twee vingers om Zoom weergeven in te schakelen. Dit kan op elk gewenst moment en helemaal handig is om de voorkeur per muziekstuk in te stellen. Zo ziet ieder muziekstuk er optimaal uit.

Meespelen met Mp3’s

Al eerder schreef ik over de mogelijkheid om mee te spelen met muziekopnames in forScore. In forScore 11 is dit verder verbeterd, kun je ‘loopjes’ maken (voor de echt lastige stukjes die je moet repeteren).

Aantekeningen in een laagje

Je kunt vanaf nu je aantekeningen in een of meerdere lagen plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld aantekeningen maken om uitleg te geven aan leerlingen, maar zijn die aantekeningen ook weer eenvoudig te verbergen.

Herhalingstekens worden ‘magisch’

De optie om vormen toe te voegen bevat vanaf nu ook nieuw ‘herhalingsteken’. Deze bevat een stukje magie. Wanneer je dus een herhalingsteken wilt plaatsen, dan herkent forScore waar je notenbalk zich bevind en zorgt ervoor dat dit herhalingsteken perfect wordt uitgelijnd!

forScore winkel

Heb jij vanuit forScore weleens bladmuziek aangeschaft? Ik niet. Maar ze hebben de ‘forscore winkel’ helemaal opnieuw vormgegeven.

Bestanden app

Sinds Apple de ‘bestanden app’ meer aan het promoten is kon forScore natuurlijk niet achterblijven. Hier komt een aparte ‘import knop’ voor in het hoofdmenu. Binnenkort een uitgebreidere handleiding.

Meerdere Versies van je muziekstuk

Er komt een “kloon” menu-optie waarmee je zoveel kopietjes van een muziekstuk kunt maken als je wilt zonder dat dit extra ruimte inneemt op je iPad. Hiermee verdwijnt het oudere versiebeheer.

Nieuwe gebaren mogelijk

Gebaren is een beetje een gek woord, maar in het engels noemen ze het ‘gestures’. Je kunt je eigen gewenste snelkoppeling hangen aan het ‘gebaar’ dat je met 2 vingers het scherm aanraakt en even vasthoud. Ditzelfde kan voor 3 vingers.

Dus werk je heel veel met het afspelen van mp3’s. Maak daar een snelkoppeling van door met 3 vingers je iPad aan te raken. Scheelt je weer menu-opties doorworstelen.

Terug knop

Een hele handige toevoeging is de “terug knop”! Heb jij dat ook weleens? Je zit alweer naar het volgende muziekstuk te kijken en de dirigent of bandleider wil nog 1x bij maat 84 van het vorige muziekstuk beginnen. Dankzij de ‘terug knop’ kun je nu snel terug naar de laatste status van het vorige muziekstuk.
Populairste accessoires i.c.m. forScore0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *