Kleine nootjes (cue notes) bij een ander instrument plaatsen

Helaas is niet ieder orkest gezegend met een optimale bezetting. Lastig voor een componist/arrangeur als je net een mooi idee hebt voor een paar maten een contrabas of een schitterende hobo-solo maar er toch zeker van wilt zijn dat orkesten zonder contrabas of hobo jouw muziekstuk kunnen spelen.

Door gebruik te maken van ‘cue notes’ – in de volksmond vaak ‘kleine nootjes’ genoemd – te gebruiken bied je orkesten met een suboptimale bezetting een alternatief.

In Sibelius kun je heel eenvoudig ‘cue notes’ invoegen.

Laten we het volgende voorbeeld nemen. Je hebt een stuk geschreven voor klarinet + basklarinet. Niet ieder orkest heeft een basklarinet dus voor de zekerheid wil je de basklarinetpartij ook in de baritonsax plaatsen als alternatief.

  1. je selecteert de passage van de basklarinet

cue-notes-stap1

2) ga dan naar de baritonsaxpartij, klik de eerste maat aan en vervolgens op “HOME – Paste as Cue”. Zie de afbeelding hieronder:

cue-notes-stap2

3) je ziet hieronder al dat in de directiepartij de basklarinetpartij is ingeplakt. Standaard wordt deze in de directiepartij verborgen om de dirigent niet te verwarren. Dit is uiteraard aan te passen via de rechtermuisknop en dan met show/hide te spelen.

cue-notes-stap3

4) In de afzonderlijke partij van de baritonsax is de partij wel duidelijk te zien. Sibelius plakt het in een andere ‘voice’, maakt het kleiner en zet er automatisch de oorspronkelijke instrumentnaam bij. In dit geval “basklar” omdat dat de afkorting was van onze basklarinetpartij. In maat 9 zijn de nootjes weer groot en mag de baritonsax altijd spelen:

cue-notes-stap4

 

Populairste accessoires i.c.m. forScore

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *