Muziek per orkest, gebruik forScore bibliotheken

Speel je in meerdere orkesten? Of wil je je lesboeken scheiden van je etudes? Gebruik dan eens de ‘bibliotheken functie’ van forScore.  Soms kan de muziek overlappen, maar meestal is de muziek toch anders. Met ‘bibliotheken’  houd je je bladmuziek geordend en verdwaal je niet in een bos van bladmuziek.

Wanneer je voor het eerst begint met forScore maak dan direct een bibliotheek aan. Scheelt later veel werk.

Click here to add your own text

Waar vind je de bibliotheken? Helemaal links in het hoofdmenu van forScore klik je op de ‘halve noot’.  Staan er nog mappen of muziekstukken te zien? Klik dan op de tekst er linksboven net zolang tot je ‘alle bibliotheken’ ziet.


Via het + icoon kun je uiteraard een nieuwe bibliotheek/orkest aanmaken. En mocht je een typfout hebben gemaakt kun je dat met ‘wijzig’ weer aanpassen. Dat is alles eigenlijk.

Wil je muziek voor ‘orkest 1’ gaan downloaden vanuit je dropbox of wat dan ook. Zorg ervoor dat je dan ook het juiste orkest eerst geselecteerd hebt via deze ‘bibliotheek optie’. Want dan wordt het muziekstuk automatisch aan de juiste bibliotheek gekoppeld. Zit je per ongeluk in de bibliotheek van ‘orkest 2’ en download je een muziekstuk, dan zal deze in de bibliotheek van orkest 2 terechtkomen.

Foutje gemaakt?

Heb je een foutje gemaakt en is een muziekstuk in de verkeerde bibliotheek beland. Geen nood. Druk op de titel van het muziekstuk in het midden van je scherm bovenin. Je komt dan op de detail-informatie van het muziekstuk. Als je onderaan dit scherm kijkt zie je tabbladen voor “pagina’s”, “setlisten”, “audio”, “midi” en “bibliotheken”. Uiteraard moeten we hier de laatste hebben. Daar zie je alle aangemaakte bibliotheken terugkomen en kun je het muziekstuk weer aan het juiste orkest cq bibliotheek toekennen. Je ziet direct dat je ook vinkjes bij meerdere bibliotheken kunt zetten.

Veel muziekstukken in één keer aanpassen

Uiteraard is het ook mogelijk om snel meerdere muziekstukken aan te passen. Via een “slimme categorie” als bijvoorbeeld ‘componisten’ – ook weer te benaderen via het hoofdmenu ‘de halve noot’ – kun je meerdere muziekstukken selecteren.

 1. Klik op de ‘halve noot’
 2. Klik op ‘alle bibliotheken’
 3. Kies voor ‘alle stukken’ (of een andere groepering die je helpt om bij de bladmuziek te komen)
 4. Klik dan op “bewerk”. Op dat moment verschijnen er ‘keuze-rondjes’ voor alle muziekstukken.
 5. Vink hier de muziekstukken aan die je aan een bepaalde bibliotheek toe wilt wijzen.
 6. Ben je klaar met selecteren? Druk dan op “bewerk”.
 7. Je krijgt het formulier te zien wat je normaalgesproken ook bij een individueel stuk te zien krijgt. Je kunt alles nu ‘in bulk’ wijzigen, behalve de titel uiteraard. Zie de foto hieronder.
 8. We wilden nu een aantal muziekstukken gaan onderbrengen in een bepaalde bibliotheek van Orkest X. Onderaan het formulier  kies je voor “bibliotheken”. En klik je op de gewenste bibliotheek/orkestnaam. Uiteraard even bevestigen en dan ben je klaar!

Tadaa! Gefixt!

Voorbeeld van een ‘groepsbewerking’ waarbij je dus in een keer voor meerdere muziekstukken de ‘bibliotheek’ aanpast.Populairste accessoires i.c.m. forScore3 antwoorden
 1. a.kamphuis
  a.kamphuis zegt:

  L.S.
  IK GEBRUIK NU FORSCORE ENIGE TIJD EN HEB ALLE NUMMERS IN DE BIBLIOTHEEK GEZET.
  NOU WIL GRAAG DAT BDE NUMMERS TOEGEWEZEN WORDT AAN BV. ORKEST A OF B.
  KAN IK DIT NU NOG DOEN EN HOE DOE IK DIT ?
  BIJ VOORBAAT DANK,
  ARNOLD KAMPHUIS

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *