Noteperformer sound module voor Sibelius

Een van de lezers van dit blog tipte ons onlangs over Noteperformer, een sound module voor Sibelius. “Laat Sibelius klinken als een echt orkest” zeggen ze zelf. Het bedrijf presenteerde onlangs een beta-versie van versie 1.4. Tijd om deze eens aan de tand te voelen.

Deze Noteperformer module is voor ongeveer 100 euro ($129 dollar) te koop. Laten we het eens nader bekijken.

Nieuw! Noteperformer 2.0 (maart 2017)

Bijgewerkte post! In maart 2017 kwam versie 2.0 uit. Uiteraard met als doel om nog beter te klinken. Dat gaan we natuurlijk testen. Het eerste wat mij direct opviel was dat het veel helderder klonk. Wat vind jij? Het is een arrangement voor met name saxofoons en koperblazers:

Noteperformer 2.0

Noteperformer 1.x

Onderstaande informatie is van 1,5 jaar geleden maar nog steeds actueel:

Download en Installatie

Na het downloaden van een kleine gigabyte is het een kwestie van een installatiebestand opstarten, een paar simpele stappen doorlopen. Daarna is het Sibelius opstarten en bij ‘playback’ aangeven in de dropdown dat je gebruik wilt maken van “NotePerformer”. Easy!

Volgens de makers

Volgens de maker is NotePerformer een nieuw soort sound library. Eentje die ook aan menselijke uitdrukking doet en het realistisch fraseren van instrumenten. En dat helemaal automatisch.

Tijdens het afspelen leest NotePerformer de bladmuziek vooruit en analyseert de score door de ogen van een muzikant. De muziek wordt dan afgespeeld zoals echte muzikanten het zouden spelen.

Het resultaat is plezierig om naar te luisteren. Noten en fraseringen zijn zoals je ze nog nooit hebt gehoord, behalve dan van live muzikanten.

De proef op de som

Aangezien ik zelf in Sibelius veel met muziek voor blaasorkesten bezig ben is dat ook mijn voornaamste doel, om dat mooier te laten klinken. Hieronder kun je een arrangement voor blaasorkest beluisteren met NotePerformer.

In het begin hoor je de trombonesectie samen met de bassen. Het couplet wordt gespeeld door saxofoons en trompetten.

 

Hieronder hoor je een versie van een openingsfanfare. Volop trompetten in de ‘lead’ met aggressieve trombones als tegenmelodie.

Om eerlijk te zijn mis ik hierin het sprankelende geluid van de trompetten wat je bij een live performance wel hebt.

Maar van de andere kant is het al stukken beter dan het standaard geluid van Sibelius zoals je hieronder kunt horen.

En dan dat ‘human playback’… wordt de NotePerformer versie van de Fanfare nu daadwerkelijk ook anders afgespeeld dan de midi hierboven? Als proef op de som heb ik ook nog een midi geexporteerd uit Sibelius en deze online met een soundmodule laten converteren naar MP3.

Concluderend is de NotePerformer editie toch wel de meest plezierige variant om naar te luisteren. en eigenlijk het beste wat ik ooit gehoord heb uit mijn PC.

Al met al is het nog steeds geen vervanging voor een echt orkest, maar met NotePerformer wordt het luisteren naar uw computer wel een stukje mooier! En voor 100 euro kun je hier heel veel plezier van hebben!

Bestel het snel op http://www.noteperformer.com/

 

 

 

 

Lees ook enkele Engelstalige reviews online:

  • http://www.sibeliusblog.com/news/noteperformer-sound-module/
  • https://www.facebook.com/groups/278568792265515/permalink/498965073559218/

Populairste accessoires i.c.m. forScore

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *