Van toonsoort wisselen in Sibelius

Wat natuurlijk superhandig is aan het schrijven van muziek in de computer is de eenvoud om een muziekstuk in een andere toonsoort te zetten. Maar hoe doe je dat?

Mocht je alleen de tekens vooraan de regel willen wijzigen, dan kun je dat doen via de sneltoets “K”. Daarmee kun je aangeven dat je muziekstuk in plaats van 3 kruizen slechts 2 kruizen hoeft te hebben.
Echter, deze optie laat de noten op dezelfde toonhoogte. Deze mogelijkheid is dus niet geschikt om je hele muziekstuk naar een andere toonsoort te zetten.

Om van toonsoort G naar toonsoort A te gaan moet alles een hele toon hoger. Oftewel een grote secunde, oftewel in het Engels een “major 2nd”.
Dit gaat via de ‘transpose optie’ van Sibelius. Snelkoppeling  SHIFT-T . Je krijgt dan het volgende scherm:

Selecteer voor “interval” en kies daarna of je een ‘major 2nd’ omhoog of naar beneden wil.

Dit kun je doen voor een of meerdere maten door een selectie te maken. Maak ook voor je gehele muziekstuk. In dat laatste geval biedt Sibelius je ook de mogelijkheid om een vinkje te zetten bij “Transpose key signatures” zodat ook het aantal kruizen aan de sleutel wijzigt.

 

Populairste accessoires i.c.m. forScore

2 antwoorden
  • admin
   admin zegt:

   Ja uiteraard kan dat. Als je eerst alles selecteert via CTRL-A en daarna Via CTRL-SHIFT-T roep je het “transponeer scherm” naar voren. Hier kun je of een toonsoort kiezen of je kiest voor iets als “minor third up” of “major second down”. En dan kunnen de mollen/kruizen aan de sleutel mee wijzigen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *