Tekstgroottes in Dorico

Dit artikel gaat niet over de grootte van de noten, maar over de grootte van de lettertypes van de tekst bij je muziekstuk. Denk aan opmerkingen als “tacet”, of “staan” of “zonder herhalen”. Of wellicht zet jij vaak een stuk van de gezongen tekst neer als tip voor de muzikant.

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat Dorico – net als bijvoorbeeld MS Word – werkt met stijlen. Vind je het lettertype dus te groot, dan hoef je dit niet op alle plekken in je score of in je partij aan te passen. Dit kan eenvoudig door het ‘sjabloon’ aan te passen.

Verschil tussen Font Styles en Paragraph Styles

Items zoals tempomarkeringen en repetitiemarkeringen worden bepaald door lettertypestijlen in het dialoogvenster Letterstijlen bewerken (Engrave >Font Styles). ‘Gewone teksten’ pas je aan bij de Paragraph Styles.

Font Styles

Hier zie je een lijst van alle soorten tekst die er in je partij voor kunnen komen. Van de ‘default chord text’ tot de ‘time signature font’. Als je alle lettertypes in een keer wilt aanpassen, dan pas je de ‘default text’ aan. Zo kun je bijvoorbeeld alles in Arial of Times New Roman zetten. Van maatnummer tot akkoord. Hieronder zie je dat de default op ‘Bradley Hand’ is gezet.

Paragraph Styles

Normale teksten zoals de titel van je muziekstuk, de songtekst, cue labels of de maatnummers pas je aan bij de Paragraph Styles.

Staff-relative versus Absolute

De lettergrootte kan “Staff-related” zijn – oftewel gerelateerd aan de grootte van de notenbalk. Dat betekent dat het groter wordt op grotere notenbalken en kleiner op kleinere notenbalken.

Je kunt de lettertype grootte ook op “Absoluut” instellen, wat betekent dat het altijd met een vaste grootte verschijnt, ongeacht de grootte van de notenbalken in de lay-out.

Als je een behoorlijk grote partituur hebt met veel instrumenten en daardoor vrij kleine notenbalken in de volledige partituur, kan het de moeite waard zijn om de relevante lettertypen “Absoluut” te maken en te experimenteren met de lettergrootte. Dit kan resulteren in een goede balans tussen leesbaarheid zowel in de partituur als in de partijen.

Hieronder zie je dat het standaard lettertype is ingesteld op “Bradley Hand”, een handgeschreven lettertype. Deze staat op ‘staff relative’ grootte van 10 pt. Het kan dan dus voorkomen dat bij kleine notenbalken (in de score) de tekst op 8pt komt en bij grote notenbalken (in een part) op 12pt komt.

Hoe kom ik daar???

Waar zitten deze menu-items ook alweer? De gouden tip: gebruik de letter “j” op je toetsenbord om de ‘jump’ functie te gebruiken. Zo spring je snel naar het gewenste menu-item.

Percentages aanpassen

Het is ook mogelijk om de eigenschappen Schaal/Aangepaste schaal in de groep Algemeen van het venster Eigenschappen gebruiken om de grootte van items zoals tempomarkeringen en repetitiemarkeringen in individuele lay-outs aan te passen (bijvoorbeeld als uw lettergrootte goed is voor alle partijen maar moet iets groter/kleiner zijn in de partituur, je kunt de grootte dan gewoon in de partituur aanpassen).

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen