Maak gebruik van Jacob Colliers Audience Choir voor ‘special effects’ in Dorico.
In veel arrangementen die ik schrijf, schrijf ik iets van publieksparticipatie. Dit kan bijvoorbeeld een “Hey!” zijn of een meeklapmoment om het publiek wat meer bij het optreden te betrekken. Ik zocht naar een manier om dit in het afspelen van mijn arrangementen ook te laten horen. Dit is gelukt met behulp van Jacob Collier. Om nog specifieker te zijn, met behulp van het publiek van Jacob Collier. Lees maar snel verder! Of beluister hier alvast het eindresultaat:
Jacob Colliers Audience Choir
Het Audience Choir van Jacob Collier is een bijzonder onderdeel van zijn concerten, waarbij het publiek actief meezingt. Collier, een getalenteerde muzikant en Grammy-winnaar, staat bekend om zijn innovatieve muziekstijl. Tijdens zijn shows verdeelt hij het publiek in groepen, waarbij elke groep een specifieke noot of melodie zingt. Dit zorgt voor een prachtig en harmonieus geluid. Hij heeft dit opgenomen en als speciale plugin uitgebracht welke je dus ook weer in Dorico kunt gebruiken.
Stap 1 installeer de plugin
Nadat je een account hebt gemaakt, kun je “Native Access” downloaden en daarna kun je “Native Access” installeren. Vanuit Native Access kun je het ‘koor’ van Jacob Collier installeren. Om met het ‘koor’ te werken moet je ook Kontakt 7 installeren. Daarvoor word je gewaarschuwd bij het downloaden, dus dat komt vast goed.
Het “Jacob Collier Audience Choir” is geen onafhankelijke plug-in. Je moet dus altijd eerst Kontakt of Kontakt Player openen. Zodra je dit gedaan hebt zie je vanzelf het ‘koor’ in de interface terug. Wanneer je daar op klikt kun je gaan ‘spelen’ met het koor zoals Jacob dat ook tijdens zijn optredens doet.
Dat wijst eigenlijk wel voor zich. Klik op een toets op het virtuele keyboard of – als je een midi-keyboard op je computer hebt aangesloten – op je eigen keyboard. Ook leuk vond ik de ‘chord generator’ linksbovenin. Als je die aanzet, dan worden er automatisch akkoorden gezongen als je een enkele toets indrukt. Een tweede toets zorgt voor een vierklank.
Verder kun je nog spelen met de klank in het zogeheten ‘morph pad’. Hier kun je het koor meer aaaa-klank, oooo-klank, mmm-klank of eeee-klanken laten maken. En achter de dropdown zit nog veel meer. Anyway, hier kun je je al wel een avondje mee vermaken.
Terug naar Dorico.
Playback template inladen in Dorico
Om een of meerdere partijen te kunnen laten ‘zingen’ door het Audience Choir van Jacob Collier moet je een Playback Template inladen in Dorico. Zo’n playback template zorgt ervoor dat alle instellingen goed staan. Op de site van Dorico kun je hem downloaden.
Template gedownload? Ga dan nu in Dorico via de menu-opties “Play – Playback Template” naar de “Import” knop. Daarmee kun je dan de zojuist gedownloade Playback Template van het ‘audience choir’ importeren in Dorico.
Maak nu zelf een gecombineerde Playback Template
Kunnen we nu aan de slag? Dat ligt eraan. Als je alleen het koor wilt hebben, dan wel. In mijn geval wil ik gewone instrumenten van de Noteperformer Playback Template gebruiken voor de orkestinstrumenten en ik wil het koor gebruiken voor de gezongen stukjes. In het ‘audience choir’ zitten geen trompetten namelijk. Ik heb dus eigenlijk een Playback Template nodig waar ze beiden inzitten.
(Deze stappen kun je ook in de officiele Dorico-video terugvinden vanaf minuut 25 maar de stappen zal ik hieronder ook verder beschrijven. )
Dupliceer daarom nu je standaard Playback Template door op het ‘witte plusje’ te klikken. Ik heb standaard NotePerformer als Playback Template ingesteld, dus ik klik eerst NotePerformer aan en vervolgens op het witte plusje (de tweede van links):
Vervolgens klik je op “Add manual” om handmatig het ‘audience choir’ toe te voegen. Daarna verplaats je het ‘audience choir’ naar boven met het pijltje voor ‘move up’. Op die manier wordt het ‘koor’ als eerste ingeladen en worden de andere instrumenten afgespeeld met NotePerformer.
Ook geef je deze gecombineerde template een nieuwe naam. Zie hieronder:
Via ‘family overrides’ en ‘instrument overrides’ kun je eventueel nog specifieke instellingen maken, maar dat is nu niet nodig. Dus klik op “OK”.
Je komt nu weer in het scherm met alle Playback Templates en je ziet de zojuist aangemaakte template staan. Klik op Apply and Close om deze template toe te passen.
Het duurt dan – afhankelijk van de snelheid van je computer – een paar seconden tot alle juiste bibliotheken zijn ingeladen, maar dan kun je beide bibliotheken met instrumenten en koor dus gebruiken.
Nu wil ik er dus voor zorgen dat mijn instrument met de naam Voice het Jacob Collier Audience Choir gaat gebruiken. Dat doe je door deze te selecteren en links bij Routing voor het koor te kiezen:
Door op de “e” achter de instellingen te klikken te klikken roep je de interface van ‘het koor’ op en kun je dus weer hetzelfde doen als dat we hierboven hadden gedaan.
Voeg het Hey! geluid toe
We begonnen deze hele exercitie om het mogelijk te maken dat ik in mijn arrangement een ‘hey!’ wilde laten horen. Nu moet ik je – en mezelf – teleurstellen. Deze zit namelijk niet in Jacobs koor… maar er zit wel een “Yeah!” in. Deze komt overeen met de F. Gevisualiseerd in het gele gedeelte op de piano:
Als we dus de Yeah! in het arrangement willen gebruiken moeten we simpelweg de “F” schrijven bij het instrument “Voice”. Zie de bovenste regel:
Dit is dus puur voor het afspelen. Bij de saxofoons geef ik het in de partijen aan door een noot met een kruiskop (cross notehead) en deze middels ‘suppress playback’ voorkom ik dat deze noten afgespeeld worden. Middels shift-L voeg ik de lyrics Hey! toe.
Het eindresultaat
En dan klinkt het dus zo:
En aangezien Jacob ook wat stamp- en klapwerk heeft opgenomen kun je dus ook bijvoorbeeld leuk We Will Rock You creeren:
En dat klinkt zo:
Veel plezier ermee!