Van scanner naar Sibelius of Dorico

Heb jij weleens een muziekstuk om moeten zetten van bijvoorbeeld bassleutel naar vioolsleutel? Of andersom? Of heb je een muziekstuk waar alleen nog es-hoorns bij zitten in plaats van f-hoorns? Of wat als je een lastig ritme eens wilt horen? Met behulp van muzieknotatiesoftware als Sibelius en Dorico kun je een muziekstuk ‘overschrijven’ en vervolgens transponeren. Maar het zou nog sneller zijn als je de partij kan scannen en dat de software het al voor je omzet naar bewerkbare muzieknoten. ScanScore Professional belooft dat dat kan. Ik ga het programma eens testen!

In mijn vorige post beschreef ik hoe het scannen en herkennen in z’n werk gaat in ScanScore. Als de gescande partij zonder blauwe strepen is, ben je in principe klaar. Maar ik leg qua vormgeving toch wel wat hogere eisen aan mijn bladmuziek. Als ik het dan toch digitaal heb, dan wil ik ook dat het er goed uitziet volgens mijn ‘template’. Zo wil ik standaard bij iedere maat maatnummers, extra duidelijke herhalingstekens en meer van dat soort geneuzel wat het toch wel prettiger leesbaar maakt.

We eindigden de post met een export naar Music XML formaat. Dit is een gestandaardiseerd formaat waar vrijwel alle muzieksoftware mee uit de voeten kan. Van Sibelius, Dorico, Finale tot apps als Logic Pro.

Wanneer we in Dorico het bestand openen komt het er als volgt uit te zien. Ook nog niet erg fraai. De ‘titel’ is gevuld met mijn bestandsnaam, maar dat is uiteraard snel aan te passen.

Opvallender vind ik de instrumentnaam. Ik had toch echt in ScanScore trompet als instrument opgegeven. Dorico ziet het bij openen inderdaad als een trompet, maar zonder de standaard tranpositie naar bes. Dit is snel terug te zien als je een ‘fluit’ (in C) toevoegd

Zoals je ziet beide 3 kruizen aan de sleutel waar ik er bij de trompet slechts 1 had verwacht. Uiteraard is dit aan te passen, maar toch een beetje jammer. Zeker omdat je in ScanScore kon kiezen voor het instrument.

Ook zie je dat het muziekstuk begint bij maat 3 en er onder maat 1 (of eigenlijk dan maat 3!?) er 15 staat geschreven. Even terug naar de herkende partij in ScanScore:

Tja, bij nader inzicht door op “15” te klikken zie je hierboven dat deze door het programma aan maat 9 is toegekend.
En de 9 van maat 9 is door het programma als ‘subTitle’ toegekend. Helaas kan ik dit ook niet wijzigen in een maatnummer:

De getallen 6 en 2 aan het begin voor het muziekstuk om aan te geven dat er 8 maten rust zijn, zijn ook niet herkend. De 6 en 2 zijn ook toegekend als SubTitle.

Jammer! Zo lijkt het op het gezicht prima herkend, maar gaan we de output van ScanScore in Dorico inladen dan blijkt dat er toch nog wat werk aan de winkel is voor ScanScore.

Uiteraard heb ik mijn bevindingen gedeeld met het team van ScanScore en het wachten is op de nieuwe release die overigens ook voor Mac OS uitkomt. Momenteel wordt alleen Windows nog ondersteund.

Na nog wat tweaken, de saxofoonsolo en de tekst toegevoegd te hebben (het was toch slecht weer) kwam er uiteindelijk een mooie goed leesbare partij uit:

Helemaal top werkt ScanScore dus nog niet en er blijft nog aardig wat werk over als je van ScanScore naar Dorico exporteert. Hopelijk gaat het met de nieuwe versie van ScanScore beter. Voor $39,- kan het soms toch een handige toevoeging zijn. Bestel ScanScore hier.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen