Muziek schrijven, waar te beginnen?

Muziek schrijven kan op heel veel verschillende manieren. Op deze site richt ik mij echt op het schrijven van bladmuziek. Hoe geef je je wilde ideeen nu zo vorm dat muzikanten er mee aan de slag kunnen?

Als je echt professioneel ogende bladmuziek wilt schrijven, zijn er momenteel 3 software pakketten waarvan ik Dorico het meest toekomstbestendig vindt. Mocht je dus vandaag gaan starten, start dan met Dorico:

 1. Dorico
 2. Sibelius
 3. Finale
 4. MuseScore
 5. Lilypond
 6. Notion

In 2019 is er een onderzoek gedaan onder meer dan 300 muzikanten omtrent bovenstaande muzieksoftware. Dat Dorico wel de meest toekomstgerichte software is blijkt dat gebruikers van andere software serieus overwegen om te switchen naar Dorico.

48% van de Sibelius gebruikers overweegt om te switchen, waarvan 87% Dorico overweegt.
23% van de Finale gebruikers overweegt te switchen waarvan 86% Dorico overweegt.

Mijn ervaring met muzieksoftware

Al sinds de jaren 90 maak ik gebruik van muzieksoftware. Begonnen met Capella, maar al snel overgestapt naar Encore. Maar ook Encore bevatte niet genoeg mogelijkheden, waardoor ik bij Finale terechtkwam. Finale heb ik met erg veel plezier gebruikt totdat ik in aanraking kwam met Sibelius 4. Het vergde enig aanpassingsvermogen, maar dan wil je ook niet meer terug.

Sindsdien heb ik vele arrangementen en experimenten gemaakt in Sibelius waar we nu bij versie 8 zijn aangeland.

Sinds Dorico uitkwam ben ik uiteraard ook gaan experimenteren met deze nieuwe notatiesoftware. De eerste versies waren nog niet van die kwaliteit dat ik er al mijn eisen in kwijt kon, maar de huidige versie (begin 2019) voldoet zeker en brengt muzieknotatie echt naar een hoger niveau.

Mijn eerste grote klus

Mijn eerste grote klus was het digitaliseren van de processiemuziek van de harmonie waar ik bij speel. Jaarlijks draagt de harmonie haar steentje bij aan de processie, ook wel Umdracht, genoemd. Een set van 6 velletjes dubbelzijdig handgeschreven partijen kwamen elk jaar weer op de lessenaar. Alle partijen en processiewerken zijn ineen gebundeld en worden nu op drie handzame A4’tjes alweer vele jaren ten gehore gebracht.

Lees hier meer over het digitaliseren van muziek.

11 gedachten over “Muziek schrijven, waar te beginnen?”

 1. Bestaat het programma Score Perfect Professional nog steeds voor Windows 10? Ik heb honderden muziekstukken opgenomen in de Windows 7 versie. Kan ik deze ook laden in andere programma’s?

  Beantwoorden
 2. Sibelius wijzigt te snel en is onbruikbaar voor Windows 10 en 11 – de kleine nieuwe snufjes geven weinig voldoening omdat het uitzicht van de partituren hetzelfde blijft. Trouwens men kan geen grafische partituur maken of gedeelten inpassen. Het mocht wat prijsvriendelijker zijn ook.

  Beantwoorden
 3. Ik heb een vraag.
  Ik heb bladmuziek in pfd formaat, maar staat voor mij in de verkeerde toonsoort.
  Welk computerprogramma kan dit lezen, transponeren en dan opnieuw printen?

  Beantwoorden
 4. Ik gebruik nog steeds Sibelius 6 First (stand alone). Recent overgezet van hele oude iMac naar mijn laptop. Dat had wat voeten in de aarde omdat gekochte pakketten niet meer lijken te bestaan maar het werkt voor mijn beperkte eisen prima onder Windows 10.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen