Taptoe signaal dodenherdenking downloaden

In verband met het Corona-virus zal dodenherdenking dit jaar anders zijn dan anders. Het comité heeft alle blazers in Nederland opgeroepen om om 19:58 op 4 mei buiten het taptoe-signaal te spelen. Maar dan moet je wel de juiste muziek hebben. Hieronder heb ik de muziek voor je neergezet en kun je het downloaden voor elk instrument.

Niet de last-post? Nee, het taptoe-signaal. Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam hoor je altijd het “taptoe-signaal”. (niet de “last post” zoals men het vaak noemt. Dat is de Britse variant en die is iets anders). Een trompettist van een van de militaire orkesten mag dit dan live ten gehore brengen voor de aanwezigen en de vaderlandse TV.

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het commando ‘Tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17de eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Het Nationaal Comité adviseert daarom bij herdenkingen op 4 mei het Taptoe-signaal te spelen.  

Idee om thuis het ‘dodenherdenking signaal’ te spelen

Het comité nam het idee over van Harmen Klaver. Harmen deed de oproep op zijn Facebook. ‘Speel in je tuin, in de straat, op een plein, bij een verzorgingshuis, ziekenhuis of op een kerktoren. Laten we 75 jaar vrijheid zo gedenken en ondanks de crisis invulling geven. Deel en zeg het voort. Doe mee.’

De oproep werkte. En hoé. De post van Klaver werd zo’n 23.000 keer (!) gedeeld en 1.500 keer geliked. ‘Dank jullie allemaal. Sterkte in deze tijd’, reageert hij op de overweldigende respons.

Bladmuziek van “taptoe signaal” voor de dodenherdenking downloaden

Download hier de trompet-partij

Je vindt hieronder nog meer downloads m.b.t. het Taptoe Signaal. Voor diverse instrumenten in de juiste toonhoogte en sleutel. Maar wil je nog iets excentriekers of wil je bijvoorbeeld je eigen layout, kies dan een download van het Sibelius-bestand of Music XML bestand zodat je het in je eigen muzieksoftware programma kunt tweaken naar je eigen wensen.

Voorbeeld

Hieronder zie je Jeroen Schippers in actie namens de Marinierskapel tijdens de dodenherdenking in 2018:

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen