Sibelius

Sibelius is de meestverkochte muzieknotatie-software. Vele topcomponisten, uitgevers en studenten vertrouwen op Sibelius. Maar welke versie moet je nu hebben? Als je een zoekopdracht doet bij Bax Shop krijg je maar liefst 18 verschillende versies. Ik praat je hier even bij.

[update mei 2020] Sibelius bestaat al heel wat jaartjes. De meest recente versie is 8.x al wordt het versienummer tegenwoordig niet meer prominent vermeld sinds ze naar een abonnementsversie zijn overgegaan.

Welke versies zijn er?

In de basis zijn er slechts 3 versies van Sibelius:

  1. Sibelius Essentialsgratis versie tot 4 partijen
  2. Sibelius First – versie tot 16 partijen voor circa 10 euro per maand
  3. Sibelius Ultimate – alle mogelijkheden die er zijn voor circa 20 euro per maand

Laten we zeggen dat de ‘essentials’ en de ‘first’ prima zijn om mee te starten. Maar als je het echt goed wilt doen en lekker wilt kunnen werken, kom je toch op de Sibelius Ultimate uit.

Waarom dan zoveel versies te koop?

Dat zit zo. Je kunt namelijk Sibelius nog uitbreiden door extra software erbij te kopen zoals Photoscore (om bladmuziek te scannen en daarna te bewerken in Sibelius) en Audioscore (speel iets op je instrument en de software zet het om naar notenschrift dat ook weer in Sibelius is te bewerken). Ook krijgen studenten en leraren korting (=aparte versie) en als je upgrade vanaf een eerdere versie kun je ook een goedkoper pakket kopen. Dat maakt het wat minder doorzichtig, maar kan je dus wel flink wat euro’s schelen. Ook kun je het pakket een paar tientjes goedkoper krijgen als je het abonnement jaarlijks betaald in plaats van per maand. En dan heb je ook nog de update-and-support-licenties die je apart kunt kopen.

Perpetual licentie; De meeste pakketten van Sibelius worden verkocht als ‘perpetual licentie’, oftewel een ‘eeuwigdurende licentie’. Je koopt dan het pakket eenmalig voor bijvoorbeeld 649,- en dan mag je het altijd blijven gebruiken. Eventuele ondersteuning en updates vervallen na 1 jaar.

Waar Sibelius kopen?

Sibelius is naast bijvoorbeeld Pro Tools een van de muziekprogramma’s van het bedrijf Avid. Op de site van Avid kun je een abonnement afsluiten, maar doe je dit liever bij een reseller in Nederland dan kom je uit bij Bax Shop of Music Shop Europe. Let dus even goed op wat je koopt! Als er geen “ultimate” bij staat, dan betreft het een ‘first’ versie.

Updates van Sibelius

De laatste grote update (die je bij een abonnement gratis krijgt) is van januari 2020 en de details kun je hier lezen.

Toekomst van Sibelius

Volgens Avid – de maker van Sibelius – is het de snelste, slimste en makkelijkste manier om muziek te schrijven voor live performances, film en tv, media entertainment of voor in de klas. Dit waren ze zeker tot het jaar 2019 toen Dorico een echt volwassen en goed pakket afleverde met Dorico 3.0 en daarna alleen nog maar beter werd. Als ik nu zou moeten kiezen om met nieuwe software aan de slag te gaan, zou ik voor Dorico gaan? Waarom? Dat lees je op de Dorico pagina.

Alle versies op een rij

Niet alleen bij Bax-Shop, maar ook bij Music Shop Europe kun je Sibelius bestellen. Dus bestel je liever waar je ook je bladmuziek bestelt? Klik dan hier om  naar Music Shop Europe te gaan.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen