Dorico – notatiesoftware voor bladmuziek

De afgelopen decennia waren er twee echte muzieknotatieprogrammas voor componisten en arrangeurs, namelijk Finale en Sibelius. In oktober 2016 kwam daar een derde bij: Dorico. De verwachtingen waren hoog en veelbelovend, maar ze maakten de verwachtingen wel waar!

Over Dorico

Wat is Dorico?

Dorico is een softwaretool waarmee je bladmuziek kunt schrijven voor een individuele muzikant tot een compleet orkest. En voor een amateur tot een professionele bladmuziekuitgeverij. Dankzij de vele toegankelijke opties kan alle bladmuziek helemaal naar je eigen hand gezet worden.

Voor wie is Dorico?

Dorico is geschikt voor zowel amateurs als professionals die aan de slag willen met het schrijven van bladmuziek. Voor de minder veeleisende gebruiker is er Dorico SE welke minder functionaliteiten bevat.

Geschiedenis van Dorico

Een aantal jaar terug werd Sibelius overgenomen door Avid, een gerenommeerd bedrijf dat allerlei audio tools levert. Alleen het complete team dat Sibelius had opgebouwd werd aan de kant gezet. Dit team kwam wederom bij elkaar binnen het Duitse bedrijf Steinberg (bekend van Cubase). Hier kregen ze de mogelijkheid om compleet nieuwe  software te bouwen voor het schrijven van muziek zonder alle ‘legacy’ en achterhaalde technieken uit het verleden met de mogelijkheden van nu zoals tablets. Na 3 jaar hard werken was daar Dorico! Genoemd naar een Russische ‘engraver’, iemand die nootjes op papier zet dus.

Belangrijke updates van Dorico

Mei 2023 – Dorico 5

Eind Mei kwam er een Dorico Moves announcement waarin versie 5 werd aangekondigd. Grootste verbetering lag hier in de sound en minder in de transcriptie. Bekijk hier alle grote verbeteringen in Dorico 5.

Januari 2022 – Dorico 4

In januari 2022 werd Dorico 4 gelanceerd. Een hele grote en fijne update.

o.a. de Jump-bar (een soort spotlight modus die we kennen op de mac maar dan voor al je Dorico-functies) en eindelijk templates opslaan van je projecten. Ook maakten we hier voor het eerst kennis met de library

Bekijk hier alle updates.

November 2022 – Dorico 4.3

Een update van Dorico. Zelf geven ze de meeste aandacht aan de Key Editor die enorm verbeterd is. Lees hier alle updates van Dorico 4.3

Juni 2022 – Dorico 4.1

Lees hier alle updates van dorico 4.1

Zomer 2021 – Dorico voor iPad

Ze blijven verbazen daar bij Steinberg. Nu een supervette versie van Dorico voor je iPad. Nu ook op je iPad doorgaan met componeren en arrangeren! Lees hier meer over Dorico voor iPad

Mei 2020 – Dorico 3.5

En weer verrassen ze ons met een nieuwe grote update: de condensed score is verder verbeterd en nu helemaal op je wensen in te richten. Handig voor de europese orkesten: met een paar klikken heb je automatisch je trombone-partijen zowel in bes en in c en voor bas- en vioolsleutel. En het wordt voor veel mensen nog makkelijker om noten in te voeren middels de ‘pitch before duration’ optie wat zoveel betekent dat je nu kunt kiezen OF eerst de notennaam invullen en dan de waarde of net anders om. Lees hier meer over de 3.5 update.

Januari 2020 – Gratis versie Dorico SE

En weer verrassen ze ons met een nieuwe grote update: een gratis versie! Grootste limiet is dat je slechts kunt schrijven voor 1 of 2 instrumenten tegelijkertijd. Vrij nutteloos dus als je voor een orkest iets wilt uitschrijven, maar wel goed om eens uit te proberen of het iets voor je is. Of als je alleen maar wat (oude) muziek hoeft te transponeren.

September 2019 – Dorico 3

Hoppa! Toen was daar ineens Dorico 3 met als grootste wijzigingen het maken van een Condensed Score en tablatures voor gitaar.

Op deze pagina heb ik er meer over uitgelegd over dorico 3

November/december 2018 – Dorico update naar 2.2

Het is nu officieel. Dorico is de beste softwaretool die er is voor het schrijven van muziek. Met de update naar 2.2 zijn er zo ontelbaar veel handige opties bijgekomen waardoor nu (bijna) alles mogelijk is.

Enige dat ik voor mijn arrangeerwerk voor orkesten nog mis is dat je de F-hoorn in de score ziet, maar bij het printen van de parts je zowel een Es-hoorn en een F-hoorn hebt. Net als dat je de trombones in C in bassleutel in je score ziet maar bij het printen je ook automatisch trombones in Bes in zowel viool- als bassleutel hebt. Dit had ik in Sibelius netjes in een template verwerkt in Dorico lukt dit nog niet. Hier moet je – als workaround – nog alle benodigde sleutels en stemmingen in je score zetten. En uiteindelijk als je de score wilt printen die extra instrumenten maar even verwijderen.

Augustus 2018 – Dorico update naar 2.1

Vooral focus op het verbeteren van de ‘playback’ en nog meer mogelijkheden om de lay-out naar je persoonlijke wensen te zetten.

Lees hier alles over de nieuwe features in dorico 2.1.

Mei 2018 – Dorico 2.0 / een PRO en een ELEMENTS versie

Bam! Niet alleen een nieuwe versie (stiekem zou dit pas 1.0 mogen heten ipv 2.0, maar goed…) maar direct twee nieuwe versies. Een PRO versie die echt gericht is op componisten die veel met films en multimedia werken en een ELEMENTS versie voor de anderen.

Bekijk hier alle nieuwe features van Dorico 2.0

Juni 2017 – Dorico update naar 1.1

Eind juni kwam er een langverwachte Dorico update uit. In versie 1.1 hebben ze veel features toegevoegd door te luisteren naar haar gebruikers.

Bekijk hier de nieuwste features uitgelicht.

Belangrijkste feature is de mogelijkheid voor akkoord-symbolen. Redelijk basic, maar nu pas in Dorico. De workflow hiervan schijnt echter zo soepel te zijn zoals je nog nooit ervaren hebt. Je kunt de akkoorden aanslaan op je piano/keyboard of je toetsenbord.

Andere nieuwe features:

  • New repeat ending lines, created in moments and positioned perfectly — completely automatically
  • New piano pedalling, with the most comprehensive for advanced techniques – including partial pedalling, changing the pedal level over time, and more — of any scoring software
  • Unique intelligent note spelling for MIDI step input, which can automatically correct common enharmonic errors as you input
  • Expanded editing operations, allowing you to move dynamics, slurs, hairpins, octave lines and other notations easily with the mouse, intelligently snapping them to ideal positions
  • New selection features, allowing you to quickly select items of a certain kind for further editing
  • Comprehensive features for precise editing of rhythmic spacing, designed in consultation with experienced professional engravers
  • Expanded project management features, allowing you to import music from other projects and MusicXML files into your current project, and export sections of your project in Dorico, MIDI, MusicXML and audio formats

En natuurlijk nog meer kleinere updates. Binnenkort zal ik ze even voor je testen en hier laten zien.

25 November 2016 eerste update 1.0.10

De verwachtingen waren hoog en konden helaas niet waargemaakt worden. Het was meer een versie om vast te oefenen. Zo was het nog niet mogelijk om een ‘eentje’ en ‘tweetje’ in te voegen bij herhalingen in versie 1.0. Ook Dal Segno tekens waren er nog niet. Het was dan ook wachten op een update die – volgens beloften – snel zou komen. En ja. Eind november kwam versie 1.0.10 met meer dan 200 verbeteringen waaronder een optie om te transponeren:

Bekijk hier in een minuutje de mogelijkheden van Dorico:

Daniel Spreadbury gaf onlangs een interview met NewMusicBox.org, wij hebben de belangrijkste zaken even voor je vertaald:

Waarin verschilt Dorico met Sibelius en Finale?

Volgens Spreadbury is de benadering van muziek in Dorico compleet anders dan bestaande notatiesoftware. Het ligt veel dichter in hoe een sequencer of een DAW in midi-termen denkt. Hij geeft het voorbeeld van een ‘halve noot’ op de 4e tel van een 4/4 maat. Slimme notatiesoftware maakt hier al een overgebonden kwartnoot van. Zie de afbeelding hieronder:

Maar als je deze twee noten weer zou knippen/plakken naar de 3e tel van de maat dan blijft de notatie van twee overgebonden kwartnoten gelden terwijl de klank (en dus de notatie) feitelijk een halve noot zou moeten worden.

dorico-kwartnoot2
Voorbeeld uitgewerkt in Sibelius. In Dorico zou dit netjes een halve noot worden. En de tweede maat ook direct opgeschoond.

Dankzij een sterk algoritme is Dorico in staat om de beste ritmische notatie te kiezen die hoort bij de muziek.

 

Starten zonder maatsoort en maatstrepen

Een ander fundamenteel verschil met bestaande notatietools is dat je in Dorico begint in een compleet leeg project. Er zijn nog geen maatsoorten of maatstrepen neergezet. Je hebt de vrijheid om dit te doen wanneer je wilt. Wijzigen is supersimpel en de notatie gaat direct mee. Ook een gesplitste maat is op iedere plek mogelijk. Zelfs midden in een triool als je dat zou willen.

Dorico werkt ook veel met open standaarden. Het standaard lettertype “Bravura” is daar een voorbeeld van. Dit is al enkele jaren geleden gepubliceerd en verbeterd.

Voordeel van Steinberg tools?

Mensen die al andere tools van Steinberg zoals Cubase of Nuendo bezitten hebben een duidelijk voordeel. Alle VST-3 instrumenten en effecten kunnen gebruikt worden voor het afspelen van de nootjes. Over verloop van tijd zullen er ook zeer krachtige workflows worden gebouwd om eenvoudig projecten te schakelen over de verschillende tools.

Flows voor meerdere delen

dorico-projectmanagement
Flows in Dorico: eenvoudig meerde delen

 wordt weergegevenIn het screenshot hierboven zie je hoe ogenschijnlijk eenvoudig en overzichtelijk het is wanneer je met meerdere delen werkt. Ik kan uit eigen ervaring met Sibelius vertellen dat dat een ramp is. Je moet namelijk de software om de tuin leiden. In Dorico hoeft dat niet meer. Ieder projectbestand kan bestaan uit meerdere onafhankelijke stukken muziek, genaamd ‘flows’. En iedere flow kan z’n eigen opmaak hebben.

Master sheets

Dorico heeft sterk gekeken naar opmaakprogramma’s als Indesign. Je kunt verschillende ‘master pages’ creëren en daar een opmaak in definiëren. In Powerpoint kennen we dit ook als “dia model”. In die master sheets kun je de titel, componist, voetnoot etcetera een plekje geven.Creating a master page pair that accommodates titles and footnotes in multiple languages.Songteksten / lyrics

In Sibelius ga je songteksten direct onder de noten typen. Als je sterk hebt uitgezoomd is de tekst daardoor onleesbaar. Dorico heeft er voor gekozen om een soort ‘popup’ te gebruiken per noot. Op die manier is de ingevoerde tekst altijd goed leesbaar doordat het is losgekoppeld van de zoomfactor.

lyric-input-rev

En wat betreft uitlijning van de songtekst… die is ook heel flexibel. Bekijk de animatie hieronder.

lyric-properties

Meer screenshots en beelden

In onderstaande video maak je kennis met het team achter Dorico. Zij vertellen en laten zien wat er kwam kijken bij de ontwikkeling van Dorico:

Waar is Dorico beschikbaar?

Dinsdagavond 18 oktober 2016 is Dorico gelanceerd in London.  Je kunt nu dus ook bestellen bij Bax Shop.

dorico-boxWat gaat het kosten?

Als Nederlanders zijn wij natuurlijk erg geïnteresseerd in de kosten. Op dit moment is de prijs bepaald op € 579,- (€ 349,- voor educatieve doeleinden en € 299,- voor overstappers van Finale en Sibelius naar Dorico)
Bestel nu bij Bax-Shop

Al vele composities gemaakt met Dorico

Wie Twitter een beetje in de gaten houdt ziet dat er al vele grote producties met Dorico worden gemaakt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen