Bladmuziek lezen op Android

Voor de iPad is forScore de meest gebruikte en veelzijdige app die er is. Een Android-versie is hier niet voor en zal er volgens de makers ook niet komen. Maar wat moet u dan als u een Samsung Tablet of soortgelijke heeft die Android als besturingssysteem?

Welke Android tablets zijn geschikt?

Waar bij de telefoons de strijd ook veelal gaat tussen de Samsung S en de iPhone zie je dat het ook in tablet-land vooral tussen de Samsung Tab en de iPad gaat. De prijs van de eenvoudigste Samsung Tabs schommelt tussen de 175,- en 200,- euro waarbij de goedkoopste iPad rond de 350,- ligt. (bekijk de actuele Samsung aanbiedingen op bol.com).

Wifi of ook 4g?
Aan een tablet met alleen WiFi heb je voldoende. Gewoon thuis de bladmuziek er al op zetten. En 9 van de 10 keer is er op de locatie van optreden ook wel WiFi verkrijgbaar en in noodgevallen kun je altijd nog via je telefoon (of die van een collega) connecten met het internet om net dat ene muziekstuk te downloaden.

Hoe groot moet de tablet zijn?
Om een indruk te krijgen…
De meeste Samsung Tabs zijn 10,5 inch. [prijzen]
De recente goedkope iPads hebben 9,7 inch. [prijzen]
de iPad Air is 200,- duurder maar heeft dan 10,5 inch [prijzen]
de kleine iPad Pro heeft een 11 inch scherm [prijzen]
De grote iPad Pro’s zijn 12,9 inch en dat is vrijwel gelijk aan een A4. Maar wel circa 1000,- [prijzen]

De apps om prettig bladmuziek te lezen op Android

Wat wij zien is dat er – op het moment van schrijven – slechts twee echt degelijke apps zijn:

 1. Orpheus
 2. Mobile Sheets

Daarnaast zijn er veel apps waarop je alleen muziek kunt lezen van muziekstukken die je via hun app koopt. Op deze pagina beperk ik me tot de apps die echt voor de muzikant zijn om naar de repetitie of optreden van je band of orkest te gaan.

Gebruikt u toevallig een van deze apps? Of weet je een betere? Laat je ervaringen hieronder weten of neem contact met me op zodat andere bezoekers er ook iets aan hebben! Heb je nog geen tablet, kijk dan hier voor mooie aanbiedingen.

Accessoires voor je Tablet:

Bladmuziek Apps voor Android

1. Orpheus App

Orpheus is een samenwerking van muzikanten en developers. Een perfecte combinatie zou je zeggen! Als we kijken naar de mogelijkheden komen we op onderstaand lijstje:

 • Mogelijkheid voor setlists / programma volgordes
 • Werkt samen met Dropbox
 • Werkt samen met Airturn en Pageflip Voetpedalen
 • Aantekeningen maken
 • 7,99 euro (waar MobileSheets 13,99 hanteert)

In onderstaand filmpje krijg je een indruk hoe het werkt. Mijn indruk is dat erg overzichtelijk is.
Het heeft zeker minder features dan een forScore, maar de vraag is of je dat allemaal nodig hebt. Alle essentiele zaken zitten er volgens mij in om een fantastisch optreden te geven.

Overtuigd? Bezoek dan nu de Orpheus-app in de Playstore

Heb je nog geen tablet, kijk dan bol.com voor mooie Android aanbiedingen.

2. Mobile Sheets PRO

Op dit moment de populairste app voor Android. MobileSheets is één van de eerste apps voor Android, speciaal ontwikkeld om bladmuziek te lezen. Het laat je toe je volledige collectie bladmuziek (of gitaartabs) met je mee te nemen, waar je ook bent.

Net als in forScore heb je de mogelijkheid om notities te maken, muziek af te laten spelen en heeft het een ingebouwde metronoom. Ook biedt het ondersteuning voor voetpedalen , de mogelijkheid om met één enkele klik te wisselen tussen pagina’s en het plaatsen van bladwijzers.

Natuurlijk is het mogelijk om “setlists” aan te maken. Voor een concert of optreden thuis even al je bladmuziek op volgorde zetten in een setlist en je gaat supersnel en geordend door het programma heen.

Het beste aan het programma is dat je binnen enkele seconden de liedjes vindt die je nodig hebt. Je hebt misschien wel wat werk om je partiturencollectie samen te stellen, maar dankzij de beschikbare PC-app typ je op één, twee drie, alle informatie. Veel mensen zullen namelijk net even sneller typen op hun PC.

Snel tussendoor (zonder je computer of scanner) een muziekstuk in je tablet zetten? Mobile Sheets kan de ingebouwde camera van je tablet gebruiken om bladmuziek te scannen en op je tablet te zetten!

Een feature die forScore niet heeft is het zoeken m.b.v. VoiceSearch. Vertel je tablet welk muziekstuk je wilt spelen en hij zoekt hem voor je op.

 • Nooit meer zoeken naar bladmuziek dankzij MobileSheets.
 • Let wel op! Deze app is ontworpen en geoptimaliseerd voor tablet met een 7 inch scherm en groter.
 • De PC-app kan je hier downloaden: www.zubersoft.com/mobilesheets/downloads.html Hiermee kun je eenvoudig bladmuziek vanaf je computer naar je tablet kopieren
 • Je kunt Mobile Sheets Free gebruiken om het eens te testen of het werkt voor jou. Je kunt in de gratis versie slechts 8 muziekstukken in je bibliotheek zetten. Wil je meer dan moet je Mobile Sheets Pro downloaden via de button hieronder:Op zoek naar een nieuwe iPad? Bekijk mooie aanbiedingen…


Tip! forScore werkt op iedere iPad, maar een 12,9 inch iPad komt het dichtst in de buurt van A4-formaat.

5 gedachten over “Bladmuziek lezen op Android”

 1. Hallo.

  ik heb een Viewsonic VSD 220 22 inch tablet waarop ik dat al 2 jaar doe met pedalen om te scrollen. Super.
  Werkt met Ebookdroid. Dus jammer dat Staffpad daar { nog } niet op werkt dat zou natuurlijk ideaal zijn.

  Beantwoorden
 2. Sinds kort gebruik ik Mobilesheet. Bij het aanbrengen van tekst komt het toetsenbord nniet naar voren. Ook het aantikken van de iconen is een en al ergernis daar pas na veelvuldig aantikken het betreffende icoon pas gaat functioneren. Is dit op te lossen ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen