Automatisch ombladeren in forScore

Je kunt op je scherm tappen om de bladzijde om te slaan of via gebaren door je bladmuziek navigeren. Veel muzikanten gebruiken een voetpedaal, maar als je in je eentje speelt kun je forScore ook automatisch naar de volgende bladzijde laten gaan. Hoe dat werkt, leg ik je hieronder uit.

Om forScore voor jou de bladzijde om te laten slaan moet dit programma allereerst weten hoeveel maten de bladmuziek bevat op iedere pagina. Als je dat invult dan weet forScore na hoeveel beats hij de bladzijde om moet slaan.

Tip: vul bij de eerste pagina een aantal extra maten in als countdown. Bijvoorbeeld dat je altijd 4 of 8 tellen extra hebt om in te zetten.

Waar kan ik forScore instellen om automatisch om te slaan?

Je vindt deze optie onder het metronoom-icoontje. Het beste kan ik dat illustreren met een afbeelding. Zodra je op het ‘metronoom-icoontje’ klikt zie je onderstaand beeld:

Linksboven zie je het aantal ‘beats per maat‘; in dit geval 4, want we hebben een 4/4 maatsoort.

Rechtsboven zie je het aantal ‘beats per minuut‘ (BPM) oftewel het tempo waarin gespeeld moet worden.

Linksonder zie je het aantal ‘beats per pagina‘ oftewel na hoeveel beats forScore jouw pagina moet ombladeren. Je ziet ook dat “auto-draai” (vertalingen naar het Nederlands zijn soms zo heerlijk :-)) een blauwe kleur heeft en dat deze dus is geactiveerd. Ik heb in het screenshot 64 maten ingevuld, het programma vertaald dat automatisch naar (64×4=) 256 tellen.

Zodra je op een hoek klikt kun je een getal invullen.

Rechtsonder zie je het aantal maten dat je de metronoom wilt horen tikken. In het screenshot staat dit op 0. Door hier bijvoorbeeld een 2 in te vullen en vervolgens het knopje “duur” blauw te maken zal forScore de metronoom voor slechts 2 maten laten horen.

Hoe start ik het automatisch ombladeren?

Heb je alle vier de hoeken van de metronoom ingevuld? Zet dan de metronoom op “hoorbaar”, “zichtbaar” of “beide” en hij begint te tikken.

Tip: probeer het eens door gewoon 4 maten in te vullen. Dan zie je snel genoeg hoe het werkt! Veel plezier!

1 gedachte over “Automatisch ombladeren in forScore”

  1. Hey,
    Ik vind dit een super fijn programma, ook omdat ik dan altijd een verlichte partituur heb en ook kan inzoomen als de muziek tekst wat te klein is.
    Ik ondervind af en toe wel wat problemen met het omdraaien van de pagina. Hoe goed ik ook tap in de R-benedenhoek, de bladzijde slaat niet om. Aan wat kan dit liggen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen