forScore 5 is beschikbaar

Drie jaar na de introductie van forScore is versie 5 gelanceerd. Ze zitten daar zeker niet stil en hetgeen al door vele muzikanten op handen wordt gedragen is nog verder verbeterd. Oftewel, eerst je huidige versie backuppen en daarna snel updaten met forScore 5.

Wat is nieuw in forScore 5?

Er zijn vele functionaliteiten beter gemaakt en de ‘core’ is volledig herschreven. Hieronder een korte bespreking van alle nieuwe features.

Setlist – Placeholders

Speel je in een band, dan heb je vaak niet van ieder nummer bladmuziek. Het ene nummer speel je uit het hoofd, het andere is wellicht zonder blazers. Maar het zou wel handig zijn als je dat nummer toe kunt voegen aan je setlist. De oplossing: placeholders.

 

Als blazer heb je geen partij van de drumsolo, maar het is wel makkelijk als je weet wanneer deze komt. De "placeholder" biedt hiervoor uitkomst in je Setlist.
Als blazer heb je geen partij van de drumsolo, maar het is wel makkelijk als je weet wanneer deze komt. De “placeholder” biedt hiervoor uitkomst in je Setlist.

Setlist – redesign

Het creëren van een setlist is veel overzichtelijker geworden en fullscreen.

 

Het maken van een setlist is door de nieuwe 'full screen' modus een stuk sneller en overzichtelijker.
Het maken van een setlist is door de nieuwe ‘full screen’ modus een stuk sneller en overzichtelijker.

Weergave – Two-up

Oftewel twee pagina’s tegelijk in beeld. Voorkomt dat je in een lastige passage moet klikken. Te klein? Je kunt je iPad natuurlijk ook aansluiten op een groter scherm of beamer.

In de bovenste balk naast de titel van je muziekstuk zie je een kleine omcirkelde 1. Dat is de 1-pagina weergave. Klik je hierop ga je naar de 2-pagina weergave.

Verbetering Half Page Turn

De plek van deze 1 en 2 wordt ook gebruikt om snel bij de ‘half page turn’ optie te komen. Zodra je je iPad in de portrait stand zet verandert het getal in een rondje of een 1/2 van “half page turn”. Dit was al een handige optie om ombladeren op onhandige momenten te voorkomen.

Daarnaast is de half page turn nog verder verbeterd doordat je de ‘half page’ nu zelf kunt bepalen. Als jou beter uitkomt dat hij na 3/4 pagina ombladert bij muziekstuk X dan kan dat door de pageturn naar boven of beneden te slepen.

 

1=normale page turn 2=half page turn
1=normale page turn 2=half page turn

Weergave – tabs

Met een tabweergave zou het mogelijk moeten zijn om binnen een muziekstuk te switchen. Een mogelijke toepassing zie ik dat je als trompettist gewoon je trompetpartij hebt, maar dat je in een andere tab het akkoordenschema of de songtekst kunt raadplegen.

Weet jij een andere toepassing? Laat het weten in de comments.

 

Weergave – muziekstuk zit in setlist X

In de metadata kun je tegenwoordig zien in welke setlist het muziekstuk zit. Ik heb het zelf nog niet gevonden.

 

Aantekeningen maken

Het toevoegen van voortekens is ook verder verbeterd. Dit moet nu soepeler en intuitiever gaan. Iemand al ervaringen mee?

 

PDF-jes combineren

Heb je een muziekstuk van meerdere pagina’s gescand als losse pdf’s? Geen probleem je kunt ze nu samenvoegen met de nieuwe “merge”-optie.

 

Beveiliging

Met behulp van ‘restrictions’ kun je nu bepaalde functies beveiligen tegen gebruik. Als je bijvoorbeeld je iPad even uitleent maar wilt voorkomen dat je hele muziekbibliotheek per ongeluk wordt gewist.

 

Paginanummers

Je kunt paginanummers toevoegen zodat je ‘in sync kunt blijven met collega’s’. Iemand een idee wat de toepassing hiervan kan zijn?

 

Verdere verbeteringen

De ingebouwde piano is verbeterd en kan nu ook voorzien worden van labels.

De weergave van thumbnails is versneld en verbeterd

De metronoom is accurater ook bij het inzoomen

En nog veel meer

 

 

 

2 gedachten over “forScore 5 is beschikbaar”

 1. Kan iemand mij vertellen hoe ik muziek toe kan voegen.
  De bladmuziek toevoegen gaat prima, maar krijg de muziek er niet bij.

  Groet Frans

  Beantwoorden
  • Hallo Frans,
   Je kunt alleen muziek toevoegen die in de iTunes bibliotheek staat van je iPad. Op de plek waar je ook de titel van het muziekstuk aanpast kun je vervolgens een liedje uit je itunes bibliotheek kiezen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen