PDF Metadata toevoegen (voor componisten, arrangeurs en bibliothecarissen)

Beste componisten, arrangeurs en bibliothecarissen. Steeds meer muzikanten gebruiken forScore om bladmuziek te lezen. Vinden jullie het eigenlijk ook niet vreemd dat iedere muzikant voor zich de naam van de componist, de duur van het muziekstuk en bijvoorbeeld de toonsoort in moet vullen in forScore? Dat is toch iets wat je eigenlijk al bij de verspreiding van de bladmuziek wilt doen?

Ik heb getest met Dorico en Sibelius, maar beide geven deze informatie (ook al staan ze in de Project Info of Document Settings ingevuld) niet mee naar een geexporteerde PDF.

Ok, via de webtool kun je vrij snel veel titels aanpassen in forScore, maar dan nog moet iedere muzikant dit voor zich doen.

De oplossing; vul eenvoudig de pdf metadata in voor je muzikanten

Als actieve bibliothecaris stoor ik me eraan als muzikanten hun bibliotheek niet netjes hebben ingericht, dus heb ik een oplossing hiervoor bedacht. Helaas alleen voor Mac-gebruikers.

De oplossing is een paar regels Applescript op de Mac. Hier kun je hele handige dingen mee automatiseren zoals foto’s verkleinen of , dagelijks een backup instellen en nog veel meer. Wil je hier meer over weten, bekijk dan de algemene uitleg over Automator.

Je kunt er dus ook mee automatiseren dat een hele reeks aan PDF-bestanden de juiste meta-data krijgt. Helaas is er geen metadata standaard in Automator, dus moest het via een eigen geschreven Applescript.

Hoe installeer ik de forScore PDF Meta Editor?

Eerst moet je een klein programmaatje installeren die het mogelijk maakt om PDF metadata te kunnen bewerken. Ga naar https://exiftool.org/ , download daar de nieuwste versie en installeer deze.

Vervolgens download je dit bestand: forScorePDFMetaEditor_v01.zip (110 kb) dat er dadelijk voor zorgt dat de juiste metadata gevuld wordt zodat forScore er mee om kan gaan.

Pak het bestand uit en kopieer het naar de volgende map op jouw Mac:

\Gebruikers\jouwnaam\bibliotheek\services\

Vanaf dat moment is deze kleine applicatie al bruikbaar!

Hoe gebruik ik de forScore PDF Meta Editor?

Als je vanuit Finale/Sibelius/Dorico of wellicht vanuit je scanner een map hebt met PDF-bestanden, dan selecteer je de pdf-bestanden in de Finder. Vervolgens klik je op het ‘Taak tandwieltje‘ bovenin je Finder en selecteer je “Voorzieningen > forScore PDF Meta Editor”.

Hierboven zie je hoe ik het arrangement “The Sun is Shining” ga voorzien van de juiste metadata

Vervolgens verschijnen er een paar popup vensters waar je de gewenste informatie in kunt vullen:

En voila, als je dan een PDF importeert in forScore ziet het er supernetjes uit en kunnen de muzikanten nog sneller de muziek vinden!

Zoals je wellicht is opgevallen hoeft de titel van het muziekstuk niet ingevuld te worden. Ik ga er vanuit dat deze namelijk gelijk is aan de bestandsnaam. Je wilt immers ook makkelijk je bestanden terug kunnen vinden.

Een andere ‘gadget’ die ik heb ingebouwd is het verwijderen van nummering. Voor een bibliothecaris is het erg handig om de instrumenten altijd op dezelfde volgorde te hebben. (zie de pagina ‘tips voor de bibliothecaris‘). Maar een individuele muzikant hoeft niet in zijn titel te hebben staan dat hij instrument 4 is in de score van de dirigent. Dus eventuele nummers na een koppelteken verwijder ik automatisch. Het bestand “sun is shining – 02 Alt Sax 1.pdf” krijgt dan de titel “sun is shining – Alt Sax 1”. De nummer van de partij blijft dus intact.

Nog sneller?

Eventueel kun je er nog een sneltoetscombinatie aan hangen: Ga naar “Systeemvoorkeuren”, dan “Toetsenbord”, dan “Toetscombinaties” en dan “Voorzieningen” . Zoek daar forScore PDF Meta Editor v1 op en hang er een sneltoetscombinatie aan.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen