Kopieren en plakken in forScore

Hoe makkelijk zou het zijn als je een stuk muziek kunt copy/pasten van de ene pagina naar de andere pagina. Om een bepaald ombladermoment nog eenvoudiger te maken. Of wellicht om een paar maten vanuit een andere partij in te voegen.

Er is goed nieuws! Met een forScore Pro abonnement is dit mogelijk!

Hieronder zie je het kopieren en plakken in werking. Uitlegtekst gaat verder onder de video.

PDF-bestanden zijn niet ontworpen om te worden bewerkt, maar vanaf forScore 11.2 en een forScore Pro-abonnement kun je wijzigingen in je bladmuziek aanbrengen met behulp van kopiëren en plakken. Open het deelvenster Lagen en kies de laag ‘PDF’. Gebruik vervolgens het selectiegereedschap om de maten naar behoefte te kopiëren, knippen en plakken.

Je kunt de pagina-inhoud kopiëren en plakken op dezelfde pagina, tussen pagina’s van hetzelfde document en zelfs tussen verschillende documenten.

  1. Ga naar de pagina met het gedeelte dat je wilt kopiëren en ga naar de annotatiemodus.
    Open het lagenpaneel en kies het item “PDF” bovenaan de lijst.
  2. Tik om het selectiegereedschap te activeren, indien nodig, en tik er nogmaals op om te schakelen tussen vrije vorm (cirkel) of rechthoekige modi.
  3. Selecteer een gedeelte van de pagina en tik op het klembordpictogram om de omlijnde inhoud van de pagina te kopiëren, of tik op het schaarpictogram om deze te “knippen”.
  4. Als je op een andere pagina wilt plakken, dan verlaat je de annotatiemodus, vervolgens ga je naar de doelpagina en daar opnieuw naar de annotatiemodus.
  5. Kies de laag waarin je jouw elementen wilt plakken (dit kan elke laag zijn, niet alleen de PDF-laag).
  6. Zorg ervoor dat het selectiegereedschap nog steeds actief is (als er momenteel een gebied is geselecteerd, tik dan op het gedimde gedeelte van de pagina om de selectie ervan op te heffen).
  7. Tik op de pagina om de indicator Plakken te plaatsen en tik vervolgens op het klembordpictogram om de inhoud in het gemarkeerde gebied te plakken.
  8. Versleep jouw geplakte selectie om deze indien nodig te verplaatsen en tik vervolgens buiten de selectie om dit proces te voltooien.

Let op! Pagina kopiëren en plakken is momenteel exclusief beschikbaar voor forScore Pro-abonnees. Heb je een gedeelte ge-copy/paste, dan kun je dat wel delen. Zowel als “pdf met aantekeningen” als “4sc bestand” zodat de ontvanger deze aantekeningen ook nog weer kan verbergen. Het is echter niet mogelijk om deze copy/paste annotatie te wijzigen voor die persoon.

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen