Halve pagina ombladeren in forScore

Traditioneel had je vaak twee papieren a4’s naast elkaar staan of een gevouwen a3 als je (met een orkest) je muziekstuk ten gehore bracht. Met een iPad wordt dit lastiger. De techniek is nog niet zo ver dat dit met twee iPads naast elkaar kan en het zou ook erg kostbaar zijn. forScore heeft hier wel een handig soort oplossing voor: half ombladeren.

Wat is half ombladeren?

Bij half ombladeren ga je zodra je op het onderste gedeelte van je bladmuziek bent aanbeland al naar de volgende pagina. Deze pagina verschijnt dan niet over je hele iPad heen, maar alleen over het bovenste gebied. Op dat moment zie je op de bovenste helft van je iPad pagina 2 en op de onderste helft – waar je op dat moment nog aan het musiceren bent – pagina 1. Op het moment dat het jou uitkomt tap je nogmaals op het scherm en ook de onderste helft wordt pagina 2.

Met een soort van lineaal kun je de ombladerpositie nog bepalen. Dus als jij liever slechts een kwart van je scherm de volgende pagina ziet, dan kan dat met de handle aan de rechterkant zodra je ombladert.

Wat is het voordeel van half ombladeren?

Niet alle muziekstukken zijn om te bladeren op het moment dat je 8 maten rust hebt. Met half ombladeren kun je al naar (een gedeelte van) de volgende pagina doorbladeren op het moment dat het jou uitkomt. Grote voordeel is dat je vanuit je ooghoeken al kunt zien hoe pagina 2 begint. Daarnaast kun je dus gewoon verder spelen en op het moment dat je weer even tijd hebt om te bladeren tap je nogmaals op je iPad en ook de onderste helft wordt pagina 2.

Ook met repetities kan het erg prettig werken als bijvoorbeeld de dirigent langer stilstaat bij een bepaalde passage waarbij je net de hele tijd zou moeten bladeren…

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel is dat half ombladeren alleen werkt als je je iPad rechtop hebt staan. Als je een wat oudere/kleiner iPad hebt moet je dus wel goede ogen hebben. In de praktijk zie ik dat veel muzikanten de kleinere iPads liggend gebruiken. Zij moeten dan voor 1 a4 pagina al scrollen om de hele pagina te kunnen lezen en kunnen geen gebruik maken van half ombladeren. Voor deze groep mensen is een voetpedaal wel erg prettig.

Heb je een grote iPad (pro) dan zou ik hem altijd rechtop zetten en half ombladeren aan zetten.

Hoe zet je half ombladeren aan/uit?

Tap bovenaan in je scherm op het tandwieltje. Dan kom je bij de ‘display options’.

Vervolgens verschijnen er diverse opties in beeld, kies dan voor het pictogram dat half ombladeren representeert. Let op! Je iPad moet dus in portrait stand (rechtop) staan:

Hoe ziet het er dan uit?

Bekijk het filmpje hieronder:

1 gedachte over “Halve pagina ombladeren in forScore”

  1. Ik weet niet wat ik heb gedaan maar heb, maar op iedere willekeurige pagina staat nu een klein venster met pagina 2, steeds uit de dezelfde partituur.
    Hoe kan ik daar van verlost raken?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen