Midi-Keyboard aansturen via forScore en andersom

Stel, je bent toetsenist. Ik weet niet wat jouw werkwijze is, maar ik zie vaak dat er dan bijgeschreven wordt welke sound je moet kiezen op je synthesizer of keyboard. Zou het niet handig zijn als je bij een optreden door je setlist heen gaat en dat je keyboard automatisch de juiste sounds bij het actieve nummer inlaadt? Met forScore kan dat! 

forScore is namelijk in staat om midi-berichten naar je keyboard of synthesizer te sturen. En het kan ook andersom. Dat je bij een bepaalde programma-keuze op je keyboard een bepaald muziekstuk in forScore tevoorschijn tovert. 

In onderstaande video zie je hoe ‘mr keys’ het nummer “Married for Life” kiest in forScore en zijn Nord keyboard springt direct naar een bepaald piano-geluid.

Het kan ook zijn dat je gedurende een muziekstuk (bijvoorbeeld in de bridge) naar een ander pianogeluid wilt, dan kun je in forScore ook een button toevoegen waar je weer een bepaald midi-signaal aan koppelt.

Eerst iPad koppelen aan je keyboard

Je moet alleen je iPad koppelen met je keyboard. Als je dat geregeld hebt, dan kun je draadloos midi-signalen versturen van forScore/iPad naar je keyboard. Hiervoor heb je een draadloze midi adapter nodig. Deze zijn op het moment van schrijven verkrijgbaar rond de 40,- euro.

Vroeger deed je dat bijvoorbeeld met een iRig Midi waarbij je zo’n 5-pin-midi-kabel aansloot op je keyboard en via een adaptertje weer naar je iPad. Gelukkig kan dat nu allemaal draadloos.

Yamaha heeft een mooie oplossing: 

🔗 bekijkYamaha Wireless MD-BT01 Bluetooth MIDI Adapter bij Amazon.nl:

Dit apparaatje heeft zelfs geen stroomkabel nodig, maar gebruikt de stroom van je keyboard . Als je een 5polige midi-in en een 5-polige midi-out hebt in je keyboard kun je deze gebruiken.

Op zoek naar de goedkoopste? Je vindt deze adapter ook bij onderstaande webshops.

Prijzen kunnen varieren. Op het moment van schrijven was deze bij Amazon.nl het goedkoopst en snelst in huis.

Verbinden met de midi adapter

De techniek verbetert natuurlijk gedurende de tijd, maar in de video legt Mr Keys uit dat hij nog additionele software nodig had. De gratis app “Midi wrench”. Mr Keys legt dit uit na circa 8 minuten. Je hoeft verder helemaal niks met deze app, alleen even ‘connecten’. Vervolgens staat de MD-BT01 netjes in je lijst met bluetooth-apparaten op je iPad.

Hoe dit voor andere midi-adapters werkt, weet ik niet, maar laat gerust je bevindingen achter in de comments of stuur me een berichtje. Zo kunnen we andere muzikanten ook weer verder helpen.

En vervolgens programmeer je in forScore de acties

De precieze invullen van deze settings moet je even goed nakijken in de handleiding van je keyboard. Dat kan per keyboard verschillen. Zo telt de 0 ook vaak mee. Dus als je sound 8 wilt hebben, kan het zijn dat je getal 7 in moet vullen omdat 0 overeenkomt met sound 1.

forScore aansturen vanaf je keyboard

Het kan dus ook andersom. Je kunt forScore ook laten luisteren naar bepaalde midi-input om zo een bepaald muziekstuk tevoorschijn te toveren als je een bepaalde toets of programma op je keyboard intypt. Het werkt ongeveer op dezelfde wijze als hierboven. Kijk daarvoor onderstaand filmpje:

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen