Geautomatiseerde setlists voor forScore maken

Sinds kort speel ik in een bandje en daar hadden ze iets geniaals bedacht: een geautomatiseerde setlist voor alle muzikanten! Deze komt automatisch in een Google Drive, als muzikant open je dit setlistbestand en spelen maar!

Hoe werkt dit?

De bandleider heeft 1 grote Excel waar het hele repertoire in staat van de band. Is er een optreden, dan typt hij in die Excel een getal voor elke titel die gespeeld gaat worden. Dit is de setlist.

En omdat hij eenmalig bij iedere titel bij iedere muzikant heeft aangegeven welke partij deze persoon speelt is de koppeling te maken. Door een druk op de knop “genereer setlist” gaan zijn Excel-macro’s in actiemodus en rolt er per muzikant een .4ss setlistbestand uit. Aangezien dit een ‘open setlist bestand’ is kun je deze zelf creeren.

Ik zal het iets specifieker uitleggen.

Stel, het nummer “Ik ga zwemmen” staat in de Excel. Daarvoor staat een kolom waar hij het volgordegetal op kan geven. Laten we zeggen dat dit het openingsnummer wordt, dus heeft hij een 1 ingevuld. Daarachter staan in kolommen de muzikanten. Bij gitaar staat “ik ga zwemmen – gitaar.pdf”, bij trompet staat “ik ga zwemmen – trompet.pdf”, etcetera.

Het getal 2 is ingevuld bij de Abba Medley omdat die als tweede gespeeld wordt. Bij de gitaar staat weer ingevuld “abba medley – gitaar.pdf” en bij de trompet “abba medley – trompet.pdf”.

Op het moment dat hij op “genereer setlist” klikt, wordt er een XML-bestand aangemaakt dat ook voor leken prima leesbaar is. (zie het voorbeeld hieronder). Naast “setlist-gitaar.4ss” wordt er ook een “setlist-trompet.4ss” gegenereerd. De inhoud van dit bestand ziet er als volgt uit:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> 
<forScore kind="setlist" version="1.0" title="Optreden Amsterdam 14 oktober"> 
<score title="Score Title" path="ik ga zwemmen - trompet.pdf" /> 
<score title="Score Title" path="abba medley - trompet.pdf" /> 

Uiteraard moeten deze bestanden al wel aanwezig zijn op je iPad, maar als het goed is heb je thuis of in het oefenhok al een keer gerepeteerd toch?

Het vereist enige administratie bij het uitdelen van nieuwe muziek, maar het gemak dat alle muzikanten ermee hebben is gigantisch.

Oh ja, voor die bestandsnamen had hij ook een macro’tje gemaakt. De Google Drive map waar alle bladmuziek in staat werd automatisch uitgelezen. Vul je in die excel een bestandsnaam in die niet bestaat, gaat de cel op ‘rood’.

Andere vormen van automatisering?

Gebruik jij een vorm van automatisering? Deel je verhaal! Persoonlijk via de contactpagina of hieronder in de comments. Samen helpen we elkaar!

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen