In plaats van verschillende klappers of mappen met je muziek per orkest zit alles nu fijn in een iPad. Speel je in meerdere orkesten of gezelschappen, dan heb je hopelijk per orkest een aparte bibliotheek aangemaakt. Nog niet? Lees dan eerst dit bericht over bibliotheken.
Organiseren is heel persoonlijk. Er is geen goed of fout, maar toch wil ik je wat dingen uitleggen hoe je je muziekbibliotheek kunt organiseren in forScore. Dit ga ik doen aan de hand van het voorbeeld van kerstmuziek.
Workshop “Organiseer je Kerstmuziek”
Een van de functies die forScore nog krachtiger maakt, is het gebruik van metadata om je muziek te organiseren. In deze blogpost verkennen we hoe je metadata effectief kunt gebruiken in forScore en geven we een feestelijk voorbeeld van het gebruik van labels om je kerstmuziek op orde te houden.
Begrijpen van Metadata in forScore
Als je bovenin forScore op de naam van het muziekstuk klikt, dan krijg je opties als de “titel” en “componist” die je kunt invullen. Dat noemen we “metadata”. Metadata in forScore omvat naast de titel de mogelijkheid voor informatie zoals genre, tags, toonsoort en labels. Deze informatie helpt je met het nog sneller vinden van je bladmuziek. Hier is een overzicht van de belangrijkste metadata velden:
- Titel: De naam van het stuk.
- Componist: De componist van het stuk. –> zoals ik al eens heb geschreven gebruik ik de naam van de componist om de partijverdeling vast te leggen. Mocht iemand ziek zijn, kan ik zo zien welke partij hij/zij speelde.
- Genre: De categorie of stijl van muziek (bijvoorbeeld Klassiek, Jazz, Kerst).
- Trefwoorden: Zoekwoorden die je helpen specifieke stukken te vinden.
- Labels: Aangepaste tags die je kunt gebruiken om je muziek in verzamelingen te organiseren.
Instellen van Metadata
- Metadata Toevoegen:
- Open forScore en selecteer een stuk bladmuziek.
- Tik op de titelbalk om het metadatapaneel te openen.
- Vul de velden in zoals Titel, Componist, Genre en Tags. Gebruik consistente naamgevingsconventies voor gemakkelijker zoeken.
- Gebruik van Trefwoorden of Labels:
- Trefwoorden en Labels/etiketten zijn een krachtige manier om aangepaste verzamelingen te maken. Bijvoorbeeld, je kunt een label maken voor “Kerstmuziek”.
- Labels/etiketten en Trefwoorden zijn in principe hetzelfde. Dit kun je naar eigen smaak inrichten. De maker heeft het bewust heel algemeen gehouden zodat iedereen zijn eigen favoriete indeling kan maken.
- Om een trefwoord of etiket toe te voegen, open het metadatapaneel en scroll naar beneden en typ je tekst bij het gewenste veld. Door een komma te gebruiken kun je meerdere tags/etiketten/labels/trefwoorden toekennen aan een muziekstuk.
Extra Tips voor het Gebruik van Metadata in forScore
- Consistentie is de Sleutel: Gebruik consistente naamgevingsconventies voor titels, componisten en genres. Dit maakt zoeken en organiseren veel gemakkelijker.
- Maak Gebruik van Tags: Tags kunnen worden gebruikt voor specifieke evenementen of thema’s, zoals “Kerstconcert 2024” of “Feestelijke Favorieten”.
- Maak Back-ups van je Metadata: Maak regelmatig een back-up van je forScore-bibliotheek om ervoor te zorgen dat je metadata veilig is. Dit kan via iCloud of door je bibliotheek te exporteren.
Zoek naar trefwoorden
Als je nu naar “kerst” gaat zoeken, dan zie je dat ook het trefwoord “kerstmuziek” getoond wordt:
Conclusie
Het gebruik van metadata in forScore kan de manier waarop je je bladmuziek organiseert en toegang krijgt tot je muziek transformeren. Door velden zoals titel, componist, genre en vooral labels effectief te gebruiken, kun je je muziekbibliotheek goed georganiseerd houden en klaar voor elke uitvoering. Probeer deze feestdagen een “Kerstmuziek” label in te stellen om je feestelijke uitvoeringen te stroomlijnen en geniet van het gemak en de efficiëntie die forScore aan je muzikale reis toevoegt.
Veel speelplezier en moge je feestdagen gevuld zijn met prachtige muziek!
Hallo,
Ik gebruik nu Newzik, maar heb forsere aangeschaft omdat veel collega’s dit gebruiken. Graag stel ik u een vraag.
Is het ook mogelijk om een muziekstuk te laten bestaan uit meerdere partijen? Bedoeling is wanneer ik een partij speel snel kan switchen naar een andere partij. Dit I mogelijk in Newzik door een k uit meerdere delen/ partijen op te bouwen. Kan dit ook in forscore?
Hallo Leo,
Dat kan zeker. Je kunt d.m.v. buttons koppelingen maken naar andere titels in forScore. Als je kiest voor ‘knoppen’ in het menu dan kun je een knop toevoegen op een bepaalde plek in je muziekstuk. Stel je speelt altsax en moet op een zeker moment een tenorsax-solo overnemen uit een andere pdf. Je kiest dan voor de taak “navigatie” en de soort navigatie is dan “Ga naar…” en dan kies je daar voor de tenorsax-partij. In die tenorsax-partij kun je hetzelfde doen richting de altsax partij. Ik heb er direct een post over geschreven om het ook voor anderen duidelijk te maken: https://www.digitalemuzikant.nl/voeg-handige-knoppen-toe-in-forscore/