Muziek per orkest, gebruik forScore bibliotheken

Speel je in meerdere orkesten? Of wil je je lesboeken scheiden van je etudes? Gebruik dan eens de ‘bibliotheken functie’ van forScore.  Soms kan de muziek overlappen, maar meestal is de muziek toch anders. Met ‘bibliotheken’  houd je je bladmuziek geordend en verdwaal je niet in een bos van bladmuziek.

Wanneer je voor het eerst begint met forScore maak dan direct een bibliotheek aan. Scheelt later veel werk.

Waar vind je de bibliotheken? Helemaal links in het hoofdmenu van forScore klik je op de ‘halve noot’.  Staan er nog mappen of muziekstukken te zien? Klik dan op de tekst er linksboven net zolang tot je ‘alle bibliotheken’ ziet.


Via het + icoon kun je uiteraard een nieuwe bibliotheek/orkest aanmaken. En mocht je een typfout hebben gemaakt kun je dat met ‘wijzig’ weer aanpassen. Dat is alles eigenlijk.

Wil je muziek voor ‘orkest 1’ gaan downloaden vanuit je dropbox of wat dan ook. Zorg ervoor dat je dan ook het juiste orkest eerst geselecteerd hebt via deze ‘bibliotheek optie’. Want dan wordt het muziekstuk automatisch aan de juiste bibliotheek gekoppeld. Zit je per ongeluk in de bibliotheek van ‘orkest 2’ en download je een muziekstuk, dan zal deze in de bibliotheek van orkest 2 terechtkomen.

Foutje gemaakt?

Heb je een foutje gemaakt en is een muziekstuk in de verkeerde bibliotheek beland. Geen nood. Druk op de titel van het muziekstuk in het midden van je scherm bovenin. Je komt dan op de detail-informatie van het muziekstuk. Als je onderaan dit scherm kijkt zie je tabbladen voor “pagina’s”, “setlisten”, “audio”, “midi” en “bibliotheken”. Uiteraard moeten we hier de laatste hebben. Daar zie je alle aangemaakte bibliotheken terugkomen en kun je het muziekstuk weer aan het juiste orkest cq bibliotheek toekennen. Je ziet direct dat je ook vinkjes bij meerdere bibliotheken kunt zetten.

Veel muziekstukken in één keer aanpassen

Uiteraard is het ook mogelijk om snel meerdere muziekstukken aan te passen. Via een “slimme categorie” als bijvoorbeeld ‘componisten’ – ook weer te benaderen via het hoofdmenu ‘de halve noot’ – kun je meerdere muziekstukken selecteren.

  1. Klik op de ‘halve noot’
  2. Klik op ‘alle bibliotheken’
  3. Kies voor ‘alle stukken’ (of een andere groepering die je helpt om bij de bladmuziek te komen)
  4. Klik dan op “bewerk”. Op dat moment verschijnen er ‘keuze-rondjes’ voor alle muziekstukken.
  5. Vink hier de muziekstukken aan die je aan een bepaalde bibliotheek toe wilt wijzen.
  6. Ben je klaar met selecteren? Druk dan op “bewerk”.
  7. Je krijgt het formulier te zien wat je normaalgesproken ook bij een individueel stuk te zien krijgt. Je kunt alles nu ‘in bulk’ wijzigen, behalve de titel uiteraard. Zie de foto hieronder.
  8. We wilden nu een aantal muziekstukken gaan onderbrengen in een bepaalde bibliotheek van Orkest X. Onderaan het formulier  kies je voor “bibliotheken”. En klik je op de gewenste bibliotheek/orkestnaam. Uiteraard even bevestigen en dan ben je klaar!

Tadaa! Gefixt!

Voorbeeld van een ‘groepsbewerking’ waarbij je dus in een keer voor meerdere muziekstukken de ‘bibliotheek’ aanpast.

12 gedachten over “Muziek per orkest, gebruik forScore bibliotheken”

  1. L.S.
    IK GEBRUIK NU FORSCORE ENIGE TIJD EN HEB ALLE NUMMERS IN DE BIBLIOTHEEK GEZET.
    NOU WIL GRAAG DAT BDE NUMMERS TOEGEWEZEN WORDT AAN BV. ORKEST A OF B.
    KAN IK DIT NU NOG DOEN EN HOE DOE IK DIT ?
    BIJ VOORBAAT DANK,
    ARNOLD KAMPHUIS

    Beantwoorden
    • Ik wil de volgorde van mijn mappen in de bibliotheek wijzigen.
      Nu staat de laatst aangemaakte map onderaan, maar ik wil een nieuwe volgorde maken. Hoe doe ik dat?

      Beantwoorden
      • Als je naar ‘bibliotheek’ gaat en rechtsboven op “wijzig” drukt dan verschijnen er 3 icoontjes. Een verwijderknop voor de naam van je map, een potloodje (=naam wijzigen) en drie streepjes. Die drie streepjes zijn bedoeld om de volgorde te kunnen wijzen. Sleep daar de mappen in een andere volgorde.

        Beantwoorden
    • Beste
      Heb juist een ipad PRO en Forscore aangekocht.
      Heb wel problemen met het invoeren van teksten en muziekstukken.
      Het systeem van Forscore is me niet zo duidelijk.
      Mocht je een Nederlandstalige gebruikershandleiding gevonden hebben zou je me de titel van de site kunnen site kunnen doorzenden? Dit zou ik enorm fijn vinden.
      Heb zelf al wat rondgezocht maar niets gevonden.
      Mijn mailadres is guy.mam1@telenet.be
      Alvast hartelijk dank.
      Vriendelijke groeten
      Guy Mampaey

      Beantwoorden
  2. Ik gebruik Forscore nu al jaren. Plots een flink probleem. Als ok nieuwe stukken heb toegevoegd komen ze in de bibliotheek in de map Onbekende Componisten.
    Als ik daar dan op één stuk klik , komt de bladmuziek. Tot zover is alles goed. Klik ik achter het stuk op het tekentje > dan verschijnt er gewoonlijk een blad waar ik alle gegevens in kan vullen, waarna ik het stuk kan plaatsen op de plek die ik wil in de bibliotheek Maar plots verschijnt dat blad niet meer wat ik ook probeer. Het enige dat verschijnt is het zwarte blok daaronder waar ik het muziekstuk kan indelen in Barok, Sonates enz in mijn bibliotheek, maar dat werkt nu ook niet. Hoe kan ik dit oplossen?
    Ik zou zeer geholpen zijn met een tip. Kan hierover niets vinden in handleidingen van Forscore.
    Met vriendelijke groet,
    Marianne

    Beantwoorden
  3. Als ik muziek upload in forscore krijg ik ineens alleen nog maar de eerste pagina van een stuk. Zelfs als ik een compleet album wil uploaden krijg ik alleen de eerste pagina. Wat gaat er fout?
    Het maakt niet uit in welke bibliotheek ik het stuk wil zetten.

    Beantwoorden
  4. Ik gebruik forscore sinds kort maar als hij pdf opent komt ik niet meer uit het document. Hoe kom ik terug naar de bibliotheek?

    Beantwoorden
    • Eenmaal klikken juist onder de drie puntjes bovenaan het document.
      Dan verschijnt de keuzebalk waar je een ander kan openen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen