Dorico 5 is daar!

Een mysterieuze boodschap van de makers van Dorico… Dorico Moves… het bleek de aankondiging van versie 5 van Dorico te zijn. Als je kijkt naar de vernieuwingen en verbeteringen dan ligt het zwaartepunt bij de playback functie.

Virtual Stage

Wat ik zelf gaaf vindt en nog nooit gezien is dat je je orkestleden een plaats kunt geven in een ruimte en dat het dan op die manier gaat klinken. De “virtual stage” noemen ze het en ziet er zo uit:

Een gedetailleerde video over dit onderwerp:

Natuurlijker sound

Bij nieuwe projecten wordt standaard de speelmanier verbeterd. Gaat iemand omhoog, dan gaat bijvoorbeeld ook automatisch het volume van dat instrument iets omhoog zodat het natuurlijker klinkt.

Meer voorbeelden en de werking uitgelegd in deze video:

Nieuwe digitale drummer: Groove Agent

Groove Agent 5 SE wordt standaard meegeleverd. Dat is de nieuwe virtuele drummer van Dorico waardoor al je bladmuziek met drums nog mooier gaan klinken. Daarnaast zitten er ook veel ‘drum patterns’ in deze Groove Agent zodat het ook andersom werkt. Een dergelijk pattern is toe te voegen aan je project en resulteert in de bijbehorende bladmuziek.

Ook hier weer een detailvideo over de Groove Agent:

Midi Trigger Regions

Het klinkt heel technisch, maar wel erg handig! Wat is het? Heb je een (simpel) popliedje en schrijf je alleen wat akkoorden voor de gitaar samen met ‘slash regions’ dan hoorde je dit nooit terug in de playback. Dorico 5 gaat deze maten nu zelf invullen met iets dat past bij de rest van de bladmuziek zodat je de gitaar of drums toch terughoort.

Scrub playback

Noteninvoer met een punt is versimpeld

Wil je een kwartnoot met een punt? Dan hoef je vanaf Dorico 5 alleen nog maar 2x op de kwartnoot te tikken. Dan maakt de software er automatisch een kwartnoot met een punt van. Uiteraard geldt dit ook voor de andere notenwaardes.

Multiple item creation

Een timesaver: meerdere items in 1 keer maken? Dat is ook verbeterd:

Meer mogelijk bij akkoordweergave

Er zijn tal van nieuwe opties om akkoorden uit te lijnen.

Wel/niet spelen bij de 1e of 2e keer

Instrumenten editor is ook verbeterd

Hieronder nog even een opsomming:

Een uitgebreide review:

En de officiele Walk Trough

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen