Apps om muziek te scannen

De digitale muzikant maakt het vaak mee. Sta je daar klaar met je iPad komt de bandleider of dirigent nog even met een muziekstuk aan. Geprint natuurlijk. En nu? Je wilt hem toch in je iPad hebben. Gebruikers van forScore kunnen de optie “darkroom” gebruiken in forScore, maar daar ben ik niet zo’n fan van. De kwaliteit is niet top en veelal is de kwaliteit van de camera van je iPad minder goed dan die van je telefoon.

Welke apps zijn er dan om bladmuziek te scannen?

Ik heb er nu een drietal gebruikt:

 1. Scanner Pro
 2. Scanbot
 3. Scannable (van Evernote)

Welke is nu het beste? Het allerbelangrijkst voor mij is de kwaliteit en vervolgens het gemak en de snelheid van het scannen en opslaan. Laten we eerst eens kijken naar de kwaliteit. Ik heb een willekeurig muziekstuk gepakt en die gescand met mijn iPhone 6 met daarop de bovenstaande apps.

Het eerste wat opvalt is dat alledrie de apps direct herkennen waar het A4’tje met bladmuziek ligt. Er vormt zich een mooi kader om je bladmuziek heen als teken dat de app het te scannen object herkend heeft. Als je hem lang genoeg stilhoudt, dan wordt er automatisch een foto van gemaakt. Daarna volgt er wat ‘post processing’, oftewel de app gaat wat kleurcorrecties toepassen, het blaadje rechtzetten, en waarschijnlijk nog wat zaken die de scan zo goed mogelijk zullen maken. Ze doen hun best maar, het gaat ons om het resultaat. Binnen Scanbot en Scanner Pro kunnen we heel eenvoudig een nieuwe bladzijde toevoegen. In Scannable lijkt iedere pagina een apart document te worden.

Laten we eens naar het resultaat kijken:

scanner-apps
De 3 scan apps naast elkaar op 100%

 

 

 

 

 

 

Scanbot lijkt als enige niet hebben herkend dat het om een (voornamelijk) zwartwit patroon gaat. Wat mij betreft valt Scanbot daardoor al af. Bladmuziek is bladmuziek en moet zoveel mogelijk contrast hebben tussen de noten en het ‘papier’.

Scanner Pro en Scannable hebben dit beiden prima herkend en het ziet er prima leesbaar uit! Scannable lijkt iets meer contrast te hebben.

Af en toe zie je (bij alledrie) wat kleine golfbewegingen in de notenbalken. Waarschijnlijk heb ik mijn iPhone niet helemaal stil gehouden of recht gehouden bij het scannen. Dit is echter niet hinderlijk.

Laten we eens wat meer inzoomen naar 400%. Aangezien Scanbot wat mij betreft al afvalt blijven de twee anderen over:

scanner-apps-400percent

 

 

 

 

 

 

In de ingezoomde versie zie je dat Scanner Pro toch meer detail heeft gescand dan Scannable. Ook de letters zijn beter leesbaar door een zwartere letter. En dit met dezelfde smartphone camera.

Ander nadeel van Scannable is dat je vastzit aan Evernote. De enige makkelijke manier om een scan te delen is via Evernote.

Scanner Pro heeft “auto upload” functies met vrijwel alle cloud diensten als Dropbox, Google Drive, Onedrive en Evernote.  Aangezien ik mijn digitale bladmuziek archief ook via Dropbox altijd in forScore zet, is dat ook weer een extra puntje voor Scanner Pro.

Kortom, zowel qua gebruik als qua kwaliteit komt Scanner Pro er in deze test als beste uit.

Dus als de dirigent volgende week weer met een nieuw geprint muziekstuk komt, dan:

 • leg ik de muziek op de grond,
 • start ik Scanner Pro op mijn smartphone
 • ik scan binnen 10 seconden de bladmuziek
 • Scanner Pro upload het bestand automatisch naar mijn Dropbox
 • ik open forScore op mijn iPad
 • en via ‘bestandsservices’ haal ik daar de zojuist gescande bladmuziek binnen
 • Maximaal 1 minuut later ben ik ‘ready to play’!

Enjoy!

 

 

5 gedachten over “Apps om muziek te scannen”

 1. Ben erg enthousiast over de scan app Genius Scan.
  Veel mogelijkheden voor verbeteren van de gemaakte scan.
  Direct vanuit Genius Scan de pdf openen ( en daarmee inladen) in ForScore!

  Beantwoorden
 2. Hallo
  Bestaat er een app die door een foto te trekken van een partituur de noten kan laten zien op de nek van een basgitaar?

  Beantwoorden
 3. Hallo! Bedankt voor deze superhandige site met heel veel informatie. Ik ben mijn archief aan het digitaliseren en heb twee dingen geprobeerd die beide niet lekker lopen.

  Genius Scan die ik gebruik op mijn iPad pro scant met mijn Android telefoon met goede camera de lijnen van de notenbalk niet of heel slecht, waardoor de scans onbruikbaar zijn.

  Scanner Pro herkent de pagina’s in een boek niet (niet in ‘doc’ stand en ook niet in ‘book’ stand), waardoor ik elke foto handmatig moet bijsnijden.

  Dit moet toch handiger kunnen?

  Bedankt voor jullie tips op voorhand!

  Groet, Sanne

  Beantwoorden
 4. Hallo, ik heb Genius Scan (op mijn Adroid telefoon met goede camera) geprobeerd maar daarbij scant hij de lijnen van de notenbalk slecht en is de bladmuziek dus onbruikbaar. Daarna Scanner Pro geprobeerd maar die snijdt de bladmuziek niet uit (ook niet in modus ‘boek’) en moet ik dus elke pagina uitsnijden. Wie kan mij helpen aan de meest efficiente optie? Ik moet een enorme bibliotheek inscannen en ben met meerdere personen dus wel dagen bezig. Ik hoop op de gouden tip!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen