Op veler verzoek ben ik gestart met deze Nederlandse Handleiding. Om deze handleiding tot een succes te maken heb ik ook jullie hulp nodig. Blijf in de ‘comments’ bij deze pagina vragen insturen, dat helpt om deze handleiding steeds beter te maken. Ook zal ik deze pagina bij updates van forScore bijwerken.
All right.. lets go! Ik ga er vanuit dat je forScore al hebt gedownload vanuit de AppStore. Zo niet, doe dat dan direct. Het kost je een paar euro, maar het is het geld meer dan waard! Bedenk ook even hoeveel je inktpatronen kosten ;-)
1 Muziek in forScore krijgen
Laten we starten bij een eerste muziekstuk in forScore plaatsen.
1.1 Voorbereiding: waar moet mijn muziek aan voldoen?
forScore vereist PDF-bestanden, geen afbeeldingen.
Je moet dus eerst al je bladmuziek omzetten naar PDF-bestanden. Gelukkig kunnen alle scanners dit tegenwoordig wel en heb je ook handige apps waarmee je bladmuziek heel goed leesbaar kunt scannen. Veel arrangeurs leveren hun bladmuziek al als PDF aan, dat is natuurlijk nog beter leesbaar en voor jou als digitale muzikant nog makkelijker.
1.2 Voorbereiding: waar laat ik de pdf bestanden?
Als je je muziek beschikbaar hebt als PDF moet het nog naar je iPad. Dit kan via alle mogelijke manieren die je kunt bedenken:
- je kunt naar jezelf mailen en vanuit de mail de pdf openen en “Open in forScore” kiezen.
- je kunt vanaf een ander iOS device zoals een iPhone met AirDrop heel snel een partijtje sturen naar je iPad en die openen in forScore
- je kunt forScore koppelen met ‘bestandsservices’ zoals Dropbox en zo de muziek downloaden. >> Meer info
1.3 bladmuziek direct in een bibliotheek zetten
Zit je in meerdere bands/orkesten/groepjes of wil je je studiemateriaal ook ergens kwijt. Begin dan direct met het plaatsen van bladmuziek in bibliotheken.
Ieder orkest/band/groep geef je een eigen bibliotheek. Zie dit als een ‘ouderwetse klapper’ per orkest. Ook de eventuele mp3’s en setlistjes worden dan netjes gescheiden.
lees hier hoe je bibliotheken gebruikt.
1.4 Naamgeving verbeteren
Naamgeving is feitelijk iets dat je al het beste bij 1.2 gefixt kunt hebben: zorg ervoor dat alle PDFjes een goede naam hebben. Bijvoorbeeld “Sound of Music – Trompet 1.pdf”
Die naamgeving zie je dan direct terug in forScore en dan kun je meestal al wel uit de voeten. Wil je toch de naam aanpassen, tap dan op de naam van het muziekstuk waar je mee bezig bent en er verschijnt een popup waar je alles in kunt aanpassen:

Heb je heel veel ‘lelijke titels’ of moet je heel veel titels aanpassen? Gebruik dan de webedit tool. Lees hier hoe je de forScore webedit gebruikt.
2 Muziek vinden in forScore
Dit kan op 4 hoofdmanieren:
- Bladeren binnen je bibliotheek
- Binnen een muziekstuk (als inhoudsopgave)
- Via setlists
- Zoeken
Ze staan in deze volgorde ook even grafisch weergeven:

2.1 Bladeren
Binnen “Bladeren” kies je ook de “bibliotheek” oftewel de muziekmap van je orkest/groep/band. Afhankelijk van hoe goed je de meta-data (componist, genre, trefwoorden) hebt ingevuld, kun je via die ingangen bij de gewenste muziek uitkomen. Vervolgens sorteer je op Titel, ‘nieuwste’, moeilijkheid, duur of toonsoort.
Als je – net als ik – nergens de naam van de componist hebt ingevuld, dan is het nog handig om die te gebruiken. Dan staan al je nummers onder ‘onbekende componist’ en sorteer je vervolgens op een van de sorteeropties:

De meestgebruikte optie is gewoon sorteren op “titel”.
2.2 Index
Volgt later; handig voor ‘etude boeken’ enzo. Dan heb je 1 pdf die uit meerdere bladzijden/titels bestaat.
2.3 Setlist
Heb je een optreden of repetitie volgens een bepaalde volgorde. Zet ze dan van tevoren in een setlist. Dat is de snelste manier om je muziek te vinden en door te gaan met het volgende muziekstuk.
2.4 Zoeken
Dit is denk ik de meestgebruikte functie voor het vinden van muziek.
Binnen “Zoeken” laat forScore ook altijd de top 5 ‘kortgeleden gespeeld’ zien. Superhandig!
3 Lezen in forScore
Zo, de belangrijkste stappen zijn gedaan. In hoofdstuk 1 hebben we de muziek ingeladen in forScore, in hoofdstuk 2 hebben we geleerd hoe we muziek terugvinden. Nu is het tijd om aan de slag te gaan!
Het scherm is ingedeeld in ‘tap zones’. Oftewel, afhankelijk van waar je ‘tapt’ wordt er een andere functie uitgevoerd. De belangrijkste:
Tijdens het spelen:
- Rechtsonder – vooruit lezen / ombladeren
- Linksonder – terug lezen / ombladeren
Snel een volgend nummer zoeken:
- Linksboven – open het ‘blader scherm’
- rechtsboven – open het ‘zoek scherm’
Om snel aantekeningen te maken:
- Houd je vinger 2 seconden stil in het midden van het scherm
Overige functies:
- Tap kort in het midden zodat de menubalk weer verschijnt aan de bovenkant
4 Aantekeningen maken in forScore
Nu we in staat zijn om muziekstukken te vinden en te spelen in forScore is het ook handig om te weten hoe je aantekeningen kunt maken. Een dirigent of band-leider heeft altijd wel wat aan te merken. Of je wilt voor jezelf even ergens noteren welk stukje extra aandacht behoeft.
In hoofdstuk 3 heb je gelezen dat je je vinger circa 2 seconden in het midden van het scherm moet houden om de ‘toolbar’ in beeld te krijgen.

Zoals je ziet staat de toolbar bij mij een beetje zwevend in beeld. Je kunt deze namelijk verplaatsen met behulp van een van de twee ‘sleepknoppen’ zoals je hierboven ziet. Dit kan soms net even nodig zijn bij sommige muziekstukken.
4.1 De basis van de toolbar
Hier gaan we de belangrijkste onderdelen van de toolbar bespreken:

Zoals je hierboven ziet kunnen we de toolbar verdelen in:
- Stempels
- Pennen/potloden/stiften
- Overige functies aan de rechterkant:
- Lineaal; behandelen we later wel een keer
- Selectiekader; ook niet nodig in de basis
- Typen! Superhandig om leesbare tekst toe te voegen
- Gummen
- Alle aantekeningen weggooien
- Undo en Redo; wanneer je pennenstreep niet mooi was of je hebt een klein foutje gemaakt. Even snel op ‘undo’ en je kunt het nog een keer proberen.
4.2 Stempels
Je kunt moeilijk gaan doen door nootjes te tekenen, een ‘fortissimo’ tekentje of een ‘crescendo’ te tekenen. Of je pakt gewoon een van de ‘stempels’!

Een stempel plaatsen:
Je tapt op een van de stempels, het menu verdwijnt weer en je kunt in je muziekstuk ‘tappen’ om de stempel neer te zetten. Er verschijnt dan ook automatisch een vergrootglas zodat je preciezer kunt positioneren.
Grootte wijzigen
Niet ieder muziekstuk heeft de muzieknootjes even groot in beeld. Het kan zijn dat je stempel daardoor de ene keer te groot of te klein is. Via de slider onderaan kun je de stempel groter en kleiner maken.
Kleur wijzigen
Zelf vind ik het altijd fijn om duidelijk te zien welke aantekeningen ik zelf heb gemaakt en welke er al standaard in het muziekstuk stonden. Bij voorkeur zijn mijn aantekeningen dus altijd in het rood of in het blauw. Door op het pijltje rechts naast een stempel te tappen verschijnt er een kleurkeuzescherm.
4.3 Pennen, potloden en stiften
Voor als je snel eventjes wat wil omcirkelen of wat dan ook gebruik je een van de pennen, potloden of stiften. Ook hier kun je veel instellen.
Probeer het gewoon eens uit wat je fijn vindt.
Tip: gebruikte jij altijd zo’n ‘markeerstift’ op je papieren bladmuziek? Door de ‘transparantie’ in te stellen, creeer je hetzelfde effect!

5. Tot zover de basics!
Bij deze heb je alle basiskennis van forScore! Kom je ergens nog niet uit? Laat het weten, dan ga ik deze handleiding verder verbeteren.
Ga naar alle forScore tips daar vind je tips over:
- Setlists maken
- Delen en printen van muziek
- Automatisch synchroniseren tussen iPad(s) en iPhone(s)
- Backups maken
- Automatisch ombladeren
- etcetera
6. Voor gevorderden
Goed van je! Je hebt alle basics onder de knie en wil nog meer uit forScore halen!
6.1 Muziek rechtzetten of bijknippen
Heb je veel witruimte op je scherm? Dan kun je de pagina nog een beetje bijknippen.
Staat de bladmuziek een beetje scheef? Ook daar is iets aan te doen!
Allereerst moet ik wel zeggen dat het altijd het allerbeste is om de bron zo goed mogelijk te hebben. Is je bladmuziek slecht leesbaar? Probeer dan nog een keer te scannen. Leg het blaadje recht onder de scanner, probeer eens in zwart/wit te scannen, etcetera.
>> screenshot volgt
Ben je geholpen?
Laat dan ook een leuke reactie achter hieronder!
Ik heb forScore overgezet van mijn iPhone naar mijn nieuwe iPad.
En dat is helaas de iPhone-versie. Hoe krijg ik die omgezet naar de iPad-versie?
Groeten, Pieter.
Leuk dat je een Nederlandse Handleiding schrijft! Vooral als je begint met Forscore is het belangrijk de basis goed te zetten.
Al doende krijg je vanzelf interesse en behoefte aan de handige functies die het programma biedt.
Het is dan heel fijn om een Nederlandse Handleiding te hebben als naslagwerk. Zo leer je steeds weer handigheidjes er bij.
Superfijn programma, dat Forscore. Sinds ik mijn iPad Pro 2018 heb aangeschaft voor Forscore, speel ik nog uitsluitend van iPad. Heerlijk! Weg met al die mappen en stapels papier. De bladmuziek van al mijn bigbands zit er in, evenals van allerlei muziekprojecten en workshops. Ook bezig mijn tromboneboeken in te scannen en in de iPad te zetten, maar goede pdf’s uit boeken met nietjes te maken is nog wel een dingetje. Voortaan koop ik alleen nog maar digitale bladmuziek! :-)
Vraagje over het toevoegen van audiobestanden / mp3’s
Aan mijn bandstukken voeg ik zoveel mogelijk ook een mp3 toe. Het toevoegen van 1 mp3 aan 1 pdf gaat goed.
Maar soms heb ik ook een boek in pdf, met daarbij heel veel audiotracks.
Hoe kan ik aan een boek in pdf een heel album aan audio’s toevoegen?
Hoi Wilma, je kunt meerdere mp3s aan een pdf toekennen. Dit zal echter wel stuk voor stuk moeten en helaas kun je (nog) niet een bepaalde mp3 aan een bepaalde bladzijde toekennen. Had hetzelfde probleem met het lesboek van mijn zoontje. Om het overzichtelijk te houden schoonden we elke paar weken de mp3s op en voegden we nieuwe toe.
Om op een pagina te beginnen in een boek: Stel eenmalig de auto-omslag in. Het zit in het audiopanel onderaan de pagina. Daar zie je vier knoppen. Kies het rond lopende pijltje. (Van de 4 iconen (rechts), links onderste icoon)
Speel de muziek.
Als de muziek meerdere bladzijden heeft wacht je op de bladomslag en doe je dat een keer handmatig
Stop de muziek (kruisje boven)
Blader naar een volgende bladzijde en speel audio track af. Hij start nu op de ingestelde bladzijde.
Je ziet daaronder een tijdbalk van de mp3 waar (op welke tijd) hij omslaaat. Je kunt achteraf ook de tijd aanpassen. En oh ja stel omslag per halve bladzijde in.
Hey! Vraagje over aantekeningen die ik maak in forScore…
Is er een manier om in 1x al mijn gemaakte aantekeningen te kopiëren en plakken naar een andere score (= een nieuwe file van dezelfde score)?
Ik dacht dat het zou lukken door de aantekeningen te maken in een ‘partituurlaag’ ipv in een ‘paginalaag’ en vervolgens de partituurlaag te copy-pasten in de nieuwe file. Maar nu lijkt het erop dat ik nog steeds pagina per pagina moet copy-pasten…
Het enige item dat ik in ForScore jammerlijk mis is: verticaal pagina’s scrollen, zoals in Mobile Sheets. Verder over de hele linie superieur.
Is het ook mogelijk om een paar maten te copieren en op een andere plek in de muziek te plakken?
Nee helaas is dit (nog) niet mogelijk. Je kunt wel je eigen aantekeningen kopieren en plakken, maar dus niet de nootjes die in de pdf staan.
Dit is ondertussen wel mogelijk als je de pro versie hebt. Je selecteert dan de pdf laag en dan kan je knippen en plakken. Als je hem daarna weer terug zet op de partituurlaag kan je ook weer aantekeningen maken
Ik heb een vraag. IK ben heel veel koormuziek aan het scannen in Forscore, dit gaat voorspoedig. Maar ik heb al een paar keer last gehad dat mijn toetsenbord niet in beeld komt, zodat ik het bestand geen naam kan geven. Wat kan ik hier aan doen?
Tot nu toe sloot ik het programma af en startte hem opnieuw, maar ik neem aan dat ik het toetsenbord ook op een andere manier tevoorschijn kan toveren?
Dank u wel alvast voor de reactie
Als je bluetooth aanstaat werkt het toetsenbord niet
kan ik een live opgenomen muziekstuk ook ergens opslaan en hoe doe ik dat dan ?
Jazeker kan dat. Je kunt opnames maken in forScore en dit later afspelen. Bekijk deze pagina: https://www.digitalemuzikant.nl/opname-maken-in-forscore/
Er staat dat je alleen pdf bestanden erop kunt zetten, maar ik laad altijd afbeeldingen. Dat werkt prima, ook meerdere pagina’s in één bestand, maar wellicht mis ik dan iets?
Hoe kan ik-aar maten vooruit kijken (op volgend blad)?
Fijne app, erg blij mee, vooral in combinatie met Ipad-pencil van Apple.
Dan moet je ‘half ombladeren’ gebruiken. Meer info: https://forscore.co/kb/half-page-turns/
Excuus; paar maten vooruit kijken
Fijn programma. Helaas krijg ik mijn nieuwe IPad Pro niet gekoppeld met mijn PageFlip Firefly voetpedaal. Heeft iemand daar ervaring mee?
ik kan op het laatste fore score versie 13.0.1 de tool “ toon aan eengesloten” niet meer vinden in de rechter kolom. Die heb ik hard nodig me Macula degeneratie
Hoe moet ik losse pdf pagina’s die bij elkaar horen, samenvoegen tot een bestand?
Dat is de functie herschikken en die heb ik hier uitgelegd: https://www.digitalemuzikant.nl/meerdere-muziekstukken-samenvoegen-tot-medley-forscore/
Ik werk met veel plezier met For Score. Is het mogelijk om een nieuw koorlid in 1keer alle bestanden door te sturen?
Jazeker, makkelijkst is om een setlist aan te maken met daarin de muziek die je wilt delen. Vervolgens klik je op WIJZIGEN. (ok, ik geef toe die is niet heel intuitief) daarna klik je de gewenste setlist aan die je wilt doorsturen en klik dan op DELEN. Vervolgens krijg je de keuze om met en zonder aantekeningen te versturen. Versturen gaat hierbij via e-mail.
Beste forscore.
Ik probeer al een paar weken een irigblueturn voetpedaal te koppelen aan forscore.
Koppelen aan de iPad Pro 12.9 via Bluetooth was zeer snel klaar.
Voetpedaal werkt prima om pagina’s om te slaan als ik een boek lees op de iPad.
Forscore reageert niet op het voetpedaal en daarvoor heb ik hem gekocht.
Svp help mijn ik ben 75 jaar maar krijg het voorelkaa.
Speel trompet in 3 fanfares.
M.vr.gr.
Tsjeard Otter
HELP
Er is een mogelijkheid om van het Coda naar het DS terug tegaan. Alleen heb ik die nog niet gevonden. Kunt u die mogelijkheid uitleggen?
Alvast Bedankt
Hallo Martin, dat kan vrij eenvoudig door ‘koppelingen’ in te voegen in forScore. Bekijk https://www.digitalemuzikant.nl/herhalingen-in-forscore/ voor een stapsgewijze instructie
Hallo dank alvast voor de hulp bij forScore , heb daarover even een vraagje … ik wil graag de metronome per titel invoeren zodat ik Bijenkorf nummer het juiste bpm gaat lopen , tot nu toe lukt me dat niet hij blijft bij elke titel hetzelfde, is daar een oplossing voor ?
Alvast dank !
Gebruik knoppen:
Voeg knop 1 in ‘’metronoom” en sla op
Met deze knop zet je de metronoom aan en uit.
Voeg knop 2 in ‘’Wijzig tempo”. Zet in deze knop het juiste metronoom getal.
Als je metronoom aan gezet hebt (knop1) druk je op knop2 voor het juiste tempo.
Je kunt de knop nog een keer toevoegen en geen metronoom getal invoeren. Als die indrukt pakt hij het oude tempo.
Als je dan ook nog het geluid uit zet en kiest bij de metronoom voor “zichtbaar’. Dan heb je een visule metronoom. Handig voor dirigenten.
Hoe moet ik per ongeluk verwijderde stempels terug zetten?
Hallo, hoe kan ik een pdf bestand dat in landschap is gescand in forscore
90 graden verdraaien?
Net een nieuwe pro gekocht en scorefor gaan gebruiken. Kan ik vanuit Dropbox in één keer alles in de bibliotheek van scorefor plaatsen? Zo ja, hoe? Dank voor de reactie
goedeavond. binnen onze koor / band zijn we erg enthousiast geraakt in dit pakket. We willen overgaan om aan te kopen. Heb nog wel een vraag. Is het mogelijk om de dirigent/ bandleider het nummer te laten kiezen en wordt er via synchronisatie gelijk bij de andere koor/bandleden het juiste nummer geopend. behoort dat tot de opties ??
Muziek rechtzetten of bijknippen. hoe doe je dat?
Beste, hoe kan je vermijden dat uw smartphone een telefonische oproep krijgt terwijl je een muziekwerk aan het spelen bent via deze smartphone? Hetzelfde voor een iPad: hoe vermijd ik pop-ups van berichten of mails op het scherm terwijl ik muziek aan het spelen ben? Is wel erg storend.
Normaal kunt u uw apparaat op niet storen zetten waardoor u geen meldingen meer krijgt.
Eerder gemaakte aantekeningen kan ik met het gummetje niet verwijderen. Die van vandaag wel. RaRa hoe moet dat?
Ik vind het een fantastisch programma. Wat ik mis, is een mogelijkheid om een deel van een stuk (na het al bewerkt te hebben) te kunnen kopieren, zodat je bij een herhalingsteken door kunt spelen en niet weer terug hoeft te bladeren (soms 3 of 4 blaadjes terug, daar maak ik nog wel eens foutjes mee met het voetpedaal) Van te voren een stuk meer inscannen helpt niet, want dan moet ik alle aantekeningen ook weer er dubbel in zetten. Kortom een copy-paste versie van een stuk muziek zou erg prettig zijn!
Helemaal met je eens! Dat mis ik ook! Maar er is een workaround. Via de optie ‘herschikken’ kun je een pagina dupliceren door op het ‘plusje’ te klikken. Eventuele maten die je daarna dubbel hebt zou je via aantekeningen met wit kunnen overschrijven zodat ze als het ware uitgegumd zijn.
ForScore werkt prima, maar nu heb ik per ongeluk icoon “filter “ aangeklikt. Ik kom niet meer terug op normaal scherm, wat ik ook probeer: annuleren of gereed, niets helpt.
ForScore gebruik ik op mijn iPad. Weet iemand raad?
Mijn ForScore reageert alleen op aantekeningen die ik met mijn vingers plaats. Op de Apple Pencil reageert hij niet (meer).
Hoe kan ik de app weer instellen op gevoeligheid voor Apple Pencil?
Heb je de juiste Apple Pencil bij de juiste iPad? Onderaan deze pagina staat welke pencils worden ondersteund door forScore
http://forscore.co/kb/using-apple-pencil/
Beste,
Hoe kan ik er voor zorgen dat ik kan kiezen waar op de partituur ik de omslag naar de volgende bladzijde maak, bvb als op de onderste lijn van het eerste blad een snelle passage staat die doorloopt op blad 2, had ik bvb graag een paar lijnen voor het einde van blad 1 al doorgebladerd, zodat die snelle passage op 1 scherm komt te staan.
Alvast bedankt voor je hulp
Wim
Kan je forscore zo instellen, dat er automatisch naar de volgende bladzijde wordt gegaan als de muziek daar ook is? b.v. door het instellen van een bepaald tempo?
Ja dit kan. Ik heb hier een post over geschreven: https://www.digitalemuzikant.nl/automatisch-ombladeren-in-forscore/
als je muziek scant met forscore, maakt de ipad automatisch al de foto voordat je hem uberhaupt zelf al op handmatig hebt kunnen zetten. Is dit in te stellen dat dit standaard op handmatig staat. zodat je niet steeds automatisch ingescande pagina’s hoeft weg te gooien?
ja dat zou ik ook wel willen weten, en of je het tempo van de metronoom kunt aanpassen aan het muziekstuk zodat dit idd automatisch in het goede tempo door gaat.
Bekijk deze post: https://www.digitalemuzikant.nl/automatisch-ombladeren-in-forscore/
Hoe kan ik bestanden verwijderen uit de bibliotheek, die er dubbel ingekomen zijn?
Mvg
Els
Naar links of naar rechts swipen, dan zie je vanzelf een prullenbak icoontje verschijnen
Ik moet van een bladzijde muziek in forsocre een 20tal maten transponeren. Is er een mogelijkheid blanco notenbalken als laag in te voegen en dit met de hand te doen? Mvg Joep
Hallo
Ik gebruik deze app en ben zeer te vrede. Maar nu gebruik ik een voetpedaal van Irig Bleu Turn.
Maar van de ene op de andere dag doet het niet meer met deze app.
Heb een nieuwe gekocht en ook deze doet het niet.
Heeft iemand dit al eens bij de hand gehad ?
Na 2 min gaat mijn scherm uit. Kan ik dit instellen in forScore dat het scherm aanblijft?
Beste Anke, ik heb het hier voor je uitgelegd: https://www.digitalemuzikant.nl/voorkom-dat-je-ipad-in-slaapstand-gaat/
Ik begin net. Wellicht een domme vraag. Hoe kom ik in het hoofdmenu van ForScore? Hoe kan ik een map die ik gedownload heb, in een bibliotheek onderbrengen? Het hele proces in stapjes graag. Ik heb moeite met de betekenis van alle icoontjes. Bestaat daar een lijst van? Bij voorbaat hartelijk dank. Jan
Hallo, is het mogelijk om in de lichtkrant-functie de scrollsnelheid synchroon te laten lopen met het ingestelde tempo op de metronoom? Bijv. kwart = 60? Hoe is dit in te stellen?
Goedendag,
Met mn iphone maak ik veel opnames, die gesynchroniseerd worden ( via de icloud)met de opname app op mn iPad. Voor de update van 14.1. kon ik de muziekbestanden kiezen uit de opname app. Deze functie lijkt volledig verdwenen. Ik kan het niet weer terug vinden in ieder geval.
En het is ook niet mogelijk om geluidsbestanden vanuit One drive te downloaden.weet iemand hier iets van?
Ga naar het hoofdmenu van de iPad en kies de bestanden app.
Klik op het icoon links bovenaan het scherm.
Je kunt o.a. kiezen iCloud of op “Op mijn tablet”. Kies de laatste optie.
Ga naar de Forscore map. Dit is de bibliotheek met alle bestanden. Je kunt hier ook je opnames vinden.
is er een mogelijkheid om met de stempels (of wat ook) noten te maken? Het komt voor dat ik aantekeningen moet weggummen en dat dan ook een of mee noten beschadigd worden. Hoe werk je die dan bij?