Starten met forScore – Nederlandse Handleiding

Op veler verzoek ben ik gestart met deze Nederlandse Handleiding. Om deze handleiding tot een succes te maken heb ik ook jullie hulp nodig. Blijf in de ‘comments’ bij deze pagina vragen insturen, dat helpt om deze handleiding steeds beter te maken. Ook zal ik deze pagina bij updates van forScore bijwerken.

All right.. lets go! Ik ga er vanuit dat je forScore al hebt gedownload vanuit de AppStore. Zo niet, doe dat dan direct. Het kost je een paar euro, maar het is het geld meer dan waard! Bedenk ook even hoeveel je inktpatronen kosten ;-)

1 Muziek in forScore krijgen

Laten we starten bij een eerste muziekstuk in forScore plaatsen.

1.1 Voorbereiding: waar moet mijn muziek aan voldoen?

forScore vereist PDF-bestanden, geen afbeeldingen.

Je moet dus eerst al je bladmuziek omzetten naar PDF-bestanden. Gelukkig kunnen alle scanners dit tegenwoordig wel en heb je ook handige apps waarmee je bladmuziek heel goed leesbaar kunt scannen. Veel arrangeurs leveren hun bladmuziek al als PDF aan, dat is natuurlijk nog beter leesbaar en voor jou als digitale muzikant nog makkelijker.

1.2 Voorbereiding: waar laat ik de pdf bestanden?

Als je je muziek beschikbaar hebt als PDF moet het nog naar je iPad. Dit kan via alle mogelijke manieren die je kunt bedenken:

 • je kunt naar jezelf mailen en vanuit de mail de pdf openen en “Open in forScore” kiezen.
 • je kunt vanaf een ander iOS device zoals een iPhone met AirDrop heel snel een partijtje sturen naar je iPad en die openen in forScore
 • je kunt forScore koppelen met ‘bestandsservices’ zoals Dropbox en zo de muziek downloaden. >> Meer info

1.3 bladmuziek direct in een bibliotheek zetten

Zit je in meerdere bands/orkesten/groepjes of wil je je studiemateriaal ook ergens kwijt. Begin dan direct met het plaatsen van bladmuziek in bibliotheken.

Ieder orkest/band/groep geef je een eigen bibliotheek. Zie dit als een ‘ouderwetse klapper’ per orkest. Ook de eventuele mp3’s en setlistjes worden dan netjes gescheiden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

lees hier hoe je bibliotheken gebruikt.

1.4 Naamgeving verbeteren

Naamgeving is feitelijk iets dat je al het beste bij 1.2 gefixt kunt hebben: zorg ervoor dat alle PDFjes een goede naam hebben. Bijvoorbeeld “Sound of Music – Trompet 1.pdf”

Die naamgeving zie je dan direct terug in forScore en dan kun je meestal al wel uit de voeten. Wil je toch de naam aanpassen, tap dan op de naam van het muziekstuk waar je mee bezig bent en er verschijnt een popup waar je alles in kunt aanpassen:

Pas direct gegevens aan zoals Titel, componist, genre en trefwoorden om de muziek snel terug te kunnen vinden.

Heb je heel veel ‘lelijke titels’ of moet je heel veel titels aanpassen? Gebruik dan de webedit tool. Lees hier hoe je de forScore webedit gebruikt.

2 Muziek vinden in forScore

Dit kan op 4 hoofdmanieren:

 1. Bladeren binnen je bibliotheek
 2. Binnen een muziekstuk (als inhoudsopgave)
 3. Via setlists
 4. Zoeken

Ze staan in deze volgorde ook even grafisch weergeven:

Vind je muziek snel terug in forScore

2.1 Bladeren

Binnen “Bladeren” kies je ook de “bibliotheek” oftewel de muziekmap van je orkest/groep/band. Afhankelijk van hoe goed je de meta-data (componist, genre, trefwoorden) hebt ingevuld, kun je via die ingangen bij de gewenste muziek uitkomen. Vervolgens sorteer je op Titel, ‘nieuwste’, moeilijkheid, duur of toonsoort.

Als je – net als ik – nergens de naam van de componist hebt ingevuld, dan is het nog handig om die te gebruiken. Dan staan al je nummers onder ‘onbekende componist’ en sorteer je vervolgens op een van de sorteeropties:

De meestgebruikte optie is gewoon sorteren op “titel”.

2.2 Index

Volgt later; handig voor ‘etude boeken’ enzo. Dan heb je 1 pdf die uit meerdere bladzijden/titels bestaat.

2.3 Setlist

Heb je een optreden of repetitie volgens een bepaalde volgorde. Zet ze dan van tevoren in een setlist. Dat is de snelste manier om je muziek te vinden en door te gaan met het volgende muziekstuk.

>> meer over setlists

2.4 Zoeken

Dit is denk ik de meestgebruikte functie voor het vinden van muziek.

Binnen “Zoeken” laat forScore ook altijd de top 5 ‘kortgeleden gespeeld’ zien. Superhandig!

3 Lezen in forScore

Zo, de belangrijkste stappen zijn gedaan. In hoofdstuk 1 hebben we de muziek ingeladen in forScore, in hoofdstuk 2 hebben we geleerd hoe we muziek terugvinden. Nu is het tijd om aan de slag te gaan!

Het scherm is ingedeeld in ‘tap zones’. Oftewel, afhankelijk van waar je ‘tapt’ wordt er een andere functie uitgevoerd. De belangrijkste:

Tijdens het spelen:

 • Rechtsonder – vooruit lezen / ombladeren
 • Linksonder – terug lezen / ombladeren

Snel een volgend nummer zoeken:

 • Linksboven – open het ‘blader scherm’
 • rechtsboven – open het ‘zoek scherm’

Om snel aantekeningen te maken:

 • Houd je vinger 2 seconden stil in het midden van het scherm

Overige functies:

 • Tap kort in het midden zodat de menubalk weer verschijnt aan de bovenkant

4 Aantekeningen maken in forScore

Nu we in staat zijn om muziekstukken te vinden en te spelen in forScore is het ook handig om te weten hoe je aantekeningen kunt maken. Een dirigent of band-leider heeft altijd wel wat aan te merken. Of je wilt voor jezelf even ergens noteren welk stukje extra aandacht behoeft.

In hoofdstuk 3 heb je gelezen dat je je vinger circa 2 seconden in het midden van het scherm moet houden om de ‘toolbar’ in beeld te krijgen.

Zoals je ziet staat de toolbar bij mij een beetje zwevend in beeld. Je kunt deze namelijk verplaatsen met behulp van een van de twee ‘sleepknoppen’ zoals je hierboven ziet. Dit kan soms net even nodig zijn bij sommige muziekstukken.

4.1 De basis van de toolbar

Hier gaan we de belangrijkste onderdelen van de toolbar bespreken:

Zoals je hierboven ziet kunnen we de toolbar verdelen in:

 1. Stempels
 2. Pennen/potloden/stiften
 3. Overige functies aan de rechterkant:
  1. Lineaal; behandelen we later wel een keer
  2. Selectiekader; ook niet nodig in de basis
  3. Typen! Superhandig om leesbare tekst toe te voegen
  4. Gummen
  5. Alle aantekeningen weggooien
  6. Undo en Redo; wanneer je pennenstreep niet mooi was of je hebt een klein foutje gemaakt. Even snel op ‘undo’ en je kunt het nog een keer proberen.

4.2 Stempels

Je kunt moeilijk gaan doen door nootjes te tekenen, een ‘fortissimo’ tekentje of een ‘crescendo’ te tekenen. Of je pakt gewoon een van de ‘stempels’!

Stempels in forScore: jouw tekenhulp!

Een stempel plaatsen:

Je tapt op een van de stempels, het menu verdwijnt weer en je kunt in je muziekstuk ‘tappen’ om de stempel neer te zetten. Er verschijnt dan ook automatisch een vergrootglas zodat je preciezer kunt positioneren.

Grootte wijzigen

Niet ieder muziekstuk heeft de muzieknootjes even groot in beeld. Het kan zijn dat je stempel daardoor de ene keer te groot of te klein is. Via de slider onderaan kun je de stempel groter en kleiner maken.

Kleur wijzigen

Zelf vind ik het altijd fijn om duidelijk te zien welke aantekeningen ik zelf heb gemaakt en welke er al standaard in het muziekstuk stonden. Bij voorkeur zijn mijn aantekeningen dus altijd in het rood of in het blauw. Door op het pijltje rechts naast een stempel te tappen verschijnt er een kleurkeuzescherm.

4.3 Pennen, potloden en stiften

Voor als je snel eventjes wat wil omcirkelen of wat dan ook gebruik je een van de pennen, potloden of stiften. Ook hier kun je veel instellen.

Probeer het gewoon eens uit wat je fijn vindt.
Tip: gebruikte jij altijd zo’n ‘markeerstift’ op je papieren bladmuziek? Door de ‘transparantie’ in te stellen, creeer je hetzelfde effect!

5. Tot zover de basics!

Bij deze heb je alle basiskennis van forScore! Kom je ergens nog niet uit? Laat het weten, dan ga ik deze handleiding verder verbeteren.

Ga naar alle forScore tips daar vind je tips over:

 • Setlists maken
 • Delen en printen van muziek
 • Backups maken
 • etcetera

6. Voor gevorderden

Goed van je! Je hebt alle basics onder de knie en wil nog meer uit forScore halen!

6.1 Muziek rechtzetten of bijknippen

Heb je veel witruimte op je scherm? Dan kun je de pagina nog een beetje bijknippen.
Staat de bladmuziek een beetje scheef? Ook daar is iets aan te doen!

Allereerst moet ik wel zeggen dat het altijd het allerbeste is om de bron zo goed mogelijk te hebben. Is je bladmuziek slecht leesbaar? Probeer dan nog een keer te scannen. Leg het blaadje recht onder de scanner, probeer eens in zwart/wit te scannen, etcetera.

>> screenshot volgt

Ben je geholpen?

Laat dan ook een leuke reactie achter hieronder!

25 gedachten over “Starten met forScore – Nederlandse Handleiding”

 1. Leuk dat je een Nederlandse Handleiding schrijft! Vooral als je begint met Forscore is het belangrijk de basis goed te zetten.
  Al doende krijg je vanzelf interesse en behoefte aan de handige functies die het programma biedt.
  Het is dan heel fijn om een Nederlandse Handleiding te hebben als naslagwerk. Zo leer je steeds weer handigheidjes er bij.

  Superfijn programma, dat Forscore. Sinds ik mijn iPad Pro 2018 heb aangeschaft voor Forscore, speel ik nog uitsluitend van iPad. Heerlijk! Weg met al die mappen en stapels papier. De bladmuziek van al mijn bigbands zit er in, evenals van allerlei muziekprojecten en workshops. Ook bezig mijn tromboneboeken in te scannen en in de iPad te zetten, maar goede pdf’s uit boeken met nietjes te maken is nog wel een dingetje. Voortaan koop ik alleen nog maar digitale bladmuziek! :-)

  Vraagje over het toevoegen van audiobestanden / mp3’s
  Aan mijn bandstukken voeg ik zoveel mogelijk ook een mp3 toe. Het toevoegen van 1 mp3 aan 1 pdf gaat goed.
  Maar soms heb ik ook een boek in pdf, met daarbij heel veel audiotracks.
  Hoe kan ik aan een boek in pdf een heel album aan audio’s toevoegen?

  Beantwoorden
  • Hoi Wilma, je kunt meerdere mp3s aan een pdf toekennen. Dit zal echter wel stuk voor stuk moeten en helaas kun je (nog) niet een bepaalde mp3 aan een bepaalde bladzijde toekennen. Had hetzelfde probleem met het lesboek van mijn zoontje. Om het overzichtelijk te houden schoonden we elke paar weken de mp3s op en voegden we nieuwe toe.

   Beantwoorden
 2. Hey! Vraagje over aantekeningen die ik maak in forScore…
  Is er een manier om in 1x al mijn gemaakte aantekeningen te kopiëren en plakken naar een andere score (= een nieuwe file van dezelfde score)?
  Ik dacht dat het zou lukken door de aantekeningen te maken in een ‘partituurlaag’ ipv in een ‘paginalaag’ en vervolgens de partituurlaag te copy-pasten in de nieuwe file. Maar nu lijkt het erop dat ik nog steeds pagina per pagina moet copy-pasten…

  Beantwoorden
 3. Het enige item dat ik in ForScore jammerlijk mis is: verticaal pagina’s scrollen, zoals in Mobile Sheets. Verder over de hele linie superieur.

  Beantwoorden
  • Nee helaas is dit (nog) niet mogelijk. Je kunt wel je eigen aantekeningen kopieren en plakken, maar dus niet de nootjes die in de pdf staan.

   Beantwoorden
 4. Ik heb een vraag. IK ben heel veel koormuziek aan het scannen in Forscore, dit gaat voorspoedig. Maar ik heb al een paar keer last gehad dat mijn toetsenbord niet in beeld komt, zodat ik het bestand geen naam kan geven. Wat kan ik hier aan doen?
  Tot nu toe sloot ik het programma af en startte hem opnieuw, maar ik neem aan dat ik het toetsenbord ook op een andere manier tevoorschijn kan toveren?
  Dank u wel alvast voor de reactie

  Beantwoorden
 5. Er staat dat je alleen pdf bestanden erop kunt zetten, maar ik laad altijd afbeeldingen. Dat werkt prima, ook meerdere pagina’s in één bestand, maar wellicht mis ik dan iets?

  Beantwoorden
 6. Hoe kan ik-aar maten vooruit kijken (op volgend blad)?
  Fijne app, erg blij mee, vooral in combinatie met Ipad-pencil van Apple.

  Beantwoorden
 7. Fijn programma. Helaas krijg ik mijn nieuwe IPad Pro niet gekoppeld met mijn PageFlip Firefly voetpedaal. Heeft iemand daar ervaring mee?

  Beantwoorden
 8. ik kan op het laatste fore score versie 13.0.1 de tool “ toon aan eengesloten” niet meer vinden in de rechter kolom. Die heb ik hard nodig me Macula degeneratie

  Beantwoorden
  • Jazeker, makkelijkst is om een setlist aan te maken met daarin de muziek die je wilt delen. Vervolgens klik je op WIJZIGEN. (ok, ik geef toe die is niet heel intuitief) daarna klik je de gewenste setlist aan die je wilt doorsturen en klik dan op DELEN. Vervolgens krijg je de keuze om met en zonder aantekeningen te versturen. Versturen gaat hierbij via e-mail.

   Beantwoorden
 9. Beste forscore.

  Ik probeer al een paar weken een irigblueturn voetpedaal te koppelen aan forscore.
  Koppelen aan de iPad Pro 12.9 via Bluetooth was zeer snel klaar.
  Voetpedaal werkt prima om pagina’s om te slaan als ik een boek lees op de iPad.
  Forscore reageert niet op het voetpedaal en daarvoor heb ik hem gekocht.
  Svp help mijn ik ben 75 jaar maar krijg het voorelkaa.
  Speel trompet in 3 fanfares.

  M.vr.gr.

  Tsjeard Otter

  HELP

  Beantwoorden
 10. Er is een mogelijkheid om van het Coda naar het DS terug tegaan. Alleen heb ik die nog niet gevonden. Kunt u die mogelijkheid uitleggen?
  Alvast Bedankt

  Beantwoorden
 11. Hallo dank alvast voor de hulp bij forScore , heb daarover even een vraagje … ik wil graag de metronome per titel invoeren zodat ik Bijenkorf nummer het juiste bpm gaat lopen , tot nu toe lukt me dat niet hij blijft bij elke titel hetzelfde, is daar een oplossing voor ?

  Alvast dank !

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen