Starten met forScore – Nederlandse Handleiding

Op veler verzoek ben ik gestart met deze Nederlandse Handleiding. Om deze handleiding tot een succes te maken heb ik ook jullie hulp nodig. Blijf in de ‘comments’ bij deze pagina vragen insturen, dat helpt om deze handleiding steeds beter te maken. Ook zal ik deze pagina bij updates van forScore bijwerken.

All right.. lets go! Ik ga er vanuit dat je forScore al hebt gedownload vanuit de AppStore. Zo niet, doe dat dan direct. Het kost je een paar euro, maar het is het geld meer dan waard! Bedenk ook even hoeveel je inktpatronen kosten ;-)
forScore is alleen beschikbaar voor Apple producten (iPad, iPhone, Mac). Heb je een Android tablet (Samsung of iets dergelijks) dan is er geen forScore beschikbaar. Kijk dan eens naar het alternatief Mobilesheets of koop een iPad :-)

Op zoek naar een nieuwe iPad? Bekijk mooie aanbiedingen…


Tip! forScore werkt op iedere iPad, maar een 12,9 inch iPad komt het dichtst in de buurt van A4-formaat.

1 Muziek in forScore krijgen

Laten we starten bij een eerste muziekstuk in forScore plaatsen.

1.1 Voorbereiding: waar moet mijn muziek aan voldoen?

forScore vereist PDF-bestanden, geen afbeeldingen.

Je moet dus eerst al je bladmuziek omzetten naar PDF-bestanden. Gelukkig kunnen alle scanners dit tegenwoordig wel en heb je ook handige apps waarmee je bladmuziek heel goed leesbaar kunt scannen. Veel arrangeurs leveren hun bladmuziek al als PDF aan, dat is natuurlijk nog beter leesbaar en voor jou als digitale muzikant nog makkelijker.

1.2 Voorbereiding: waar laat ik de pdf bestanden?

Als je je muziek beschikbaar hebt als PDF moet het nog naar je iPad. Dit kan via alle mogelijke manieren die je kunt bedenken:

 • je kunt naar jezelf mailen en vanuit de mail de pdf openen en “Open in forScore” kiezen.
 • je kunt vanaf een ander iOS device zoals een iPhone met AirDrop heel snel een partijtje sturen naar je iPad en die openen in forScore
 • je kunt forScore koppelen met ‘bestandsservices’ zoals Dropbox en zo de muziek downloaden. >> Meer info

1.3 Bladmuziek direct in een bibliotheek zetten

Zit je in meerdere bands/orkesten/groepjes of wil je je studiemateriaal ook ergens kwijt. Begin dan direct met het plaatsen van bladmuziek in bibliotheken.

Ieder orkest/band/groep geef je een eigen bibliotheek. Zie dit als een ‘ouderwetse klapper’ per orkest. Ook de eventuele mp3’s en setlistjes worden dan netjes gescheiden.

Lees hier hoe je bibliotheken gebruikt.

1.4 Naamgeving verbeteren

Naamgeving is feitelijk iets dat je al het beste bij 1.2 gefixt kunt hebben: zorg ervoor dat alle PDFjes een goede naam hebben. Bijvoorbeeld “Sound of Music – Trompet 1.pdf”

Die naamgeving zie je dan direct terug in forScore en dan kun je meestal al wel uit de voeten. Wil je toch de naam aanpassen, tap dan op de naam van het muziekstuk waar je mee bezig bent en er verschijnt een popup waar je alles in kunt aanpassen:

Pas direct gegevens aan zoals Titel, componist, genre en trefwoorden om de muziek snel terug te kunnen vinden.

Heb je heel veel ‘lelijke titels’ of moet je heel veel titels aanpassen? Gebruik dan de webedit tool. Lees hier hoe je de forScore webedit gebruikt.

2 Muziek vinden in forScore

Dit kan op 4 hoofdmanieren:

 1. Bladeren binnen je bibliotheek
 2. Binnen een muziekstuk (als inhoudsopgave)
 3. Via setlists
 4. Zoeken

Ze staan in deze volgorde ook even grafisch weergeven:

Vind je muziek snel terug in forScore

2.1 Bladeren

Binnen “Bladeren” kies je ook de “bibliotheek” oftewel de muziekmap van je orkest/groep/band. Afhankelijk van hoe goed je de meta-data (componist, genre, trefwoorden) hebt ingevuld, kun je via die ingangen bij de gewenste muziek uitkomen. Vervolgens sorteer je op Titel, ‘nieuwste’, moeilijkheid, duur of toonsoort.

Als je – net als ik – nergens de naam van de componist hebt ingevuld, dan is het nog handig om die te gebruiken. Dan staan al je nummers onder ‘onbekende componist’ en sorteer je vervolgens op een van de sorteeropties:

De meestgebruikte optie is gewoon sorteren op “titel”.

2.2 Index

Volgt later; handig voor ‘etude boeken’ enzo. Dan heb je 1 pdf die uit meerdere bladzijden/titels bestaat.

2.3 Setlist

Heb je een optreden of repetitie volgens een bepaalde volgorde. Zet ze dan van tevoren in een setlist. Dat is de snelste manier om je muziek te vinden en door te gaan met het volgende muziekstuk.

>> meer over setlists

2.4 Zoeken

Dit is denk ik de meestgebruikte functie voor het vinden van muziek.

Binnen “Zoeken” laat forScore ook altijd de top 5 ‘kortgeleden gespeeld’ zien. Superhandig!

Kun je een titel niet vinden? Grote kans dat deze titel per ongeluk in een andere bibliotheek is beland… Lees hier hoe je bibliotheken gebruikt.

3 Lezen in forScore

Zo, de belangrijkste stappen zijn gedaan. In hoofdstuk 1 hebben we de muziek ingeladen in forScore, in hoofdstuk 2 hebben we geleerd hoe we muziek terugvinden. Nu is het tijd om aan de slag te gaan!

Het scherm is ingedeeld in ‘tap zones’. Oftewel, afhankelijk van waar je ‘tapt’ wordt er een andere functie uitgevoerd. De belangrijkste:

Tijdens het spelen:

 • Rechtsonder – vooruit lezen / ombladeren
 • Linksonder – terug lezen / ombladeren

Snel een volgend nummer zoeken:

 • Linksboven – open het ‘blader scherm’
 • Rechtsboven – open het ‘zoek scherm’

Om snel aantekeningen te maken:

 • Houd je vinger 2 seconden stil in het midden van het scherm

Overige functies:

 • Tap kort in het midden zodat de menubalk weer verschijnt aan de bovenkant

4 Aantekeningen maken in forScore

Nu we in staat zijn om muziekstukken te vinden en te spelen in forScore is het ook handig om te weten hoe je aantekeningen kunt maken. Een dirigent of band-leider heeft altijd wel wat aan te merken. Of je wilt voor jezelf even ergens noteren welk stukje extra aandacht behoeft.

In hoofdstuk 3 heb je gelezen dat je je vinger circa 2 seconden in het midden van het scherm moet houden om de ‘toolbar’ in beeld te krijgen.

Zoals je ziet staat de toolbar bij mij een beetje zwevend in beeld. Je kunt deze namelijk verplaatsen met behulp van een van de twee ‘sleepknoppen’ zoals je hierboven ziet. Dit kan soms net even nodig zijn bij sommige muziekstukken.

4.1 De basis van de toolbar

Hier gaan we de belangrijkste onderdelen van de toolbar bespreken:

Zoals je hierboven ziet kunnen we de toolbar verdelen in:

 1. Stempels
 2. Pennen/potloden/stiften
 3. Overige functies aan de rechterkant:
  1. Lineaal; behandelen we later wel een keer
  2. Selectiekader; ook niet nodig in de basis
  3. Typen! Superhandig om leesbare tekst toe te voegen
  4. Gummen
  5. Alle aantekeningen weggooien
  6. Undo en Redo; wanneer je pennenstreep niet mooi was of je hebt een klein foutje gemaakt. Even snel op ‘undo’ en je kunt het nog een keer proberen.

4.2 Stempels

Je kunt moeilijk gaan doen door nootjes te tekenen, een ‘fortissimo’ tekentje of een ‘crescendo’ te tekenen. Of je pakt gewoon een van de ‘stempels’!

Stempels in forScore: jouw tekenhulp!

Een stempel plaatsen:

Je tapt op een van de stempels, het menu verdwijnt weer en je kunt in je muziekstuk ‘tappen’ om de stempel neer te zetten. Er verschijnt dan ook automatisch een vergrootglas zodat je preciezer kunt positioneren.

Grootte wijzigen

Niet ieder muziekstuk heeft de muzieknootjes even groot in beeld. Het kan zijn dat je stempel daardoor de ene keer te groot of te klein is. Via de slider onderaan kun je de stempel groter en kleiner maken.

Kleur wijzigen

Zelf vind ik het altijd fijn om duidelijk te zien welke aantekeningen ik zelf heb gemaakt en welke er al standaard in het muziekstuk stonden. Bij voorkeur zijn mijn aantekeningen dus altijd in het rood of in het blauw. Door op het pijltje rechts naast een stempel te tappen verschijnt er een kleurkeuzescherm.

4.3 Pennen, potloden en stiften

Voor als je snel eventjes wat wil omcirkelen of wat dan ook gebruik je een van de pennen, potloden of stiften. Ook hier kun je veel instellen.

Probeer het gewoon eens uit wat je fijn vindt.
Tip: gebruikte jij altijd zo’n ‘markeerstift’ op je papieren bladmuziek? Door de ‘transparantie’ in te stellen, creeer je hetzelfde effect!

5. Tot zover de basics!

Bij deze heb je alle basiskennis van forScore! Kom je ergens nog niet uit? Laat het weten, dan ga ik deze handleiding verder verbeteren.

Ga naar alle forScore tips daar vind je tips over:

6. Voor gevorderden

Goed van je! Je hebt alle basics onder de knie en wil nog meer uit forScore halen!

6.1 Muziek rechtzetten of bijsnijden

Heb je veel witruimte op je scherm? Dan kun je de pagina nog een beetje bijknippen.
Staat de bladmuziek een beetje scheef? Ook daar is iets aan te doen via de optie “bijsnijden”.

>> screenshot volgt

De beste scan levert het beste resultaat!

Allereerst moet ik wel zeggen dat het altijd het allerbeste is om de bron zo goed mogelijk te hebben. Is je bladmuziek slecht leesbaar? Probeer dan nog een keer te scannen. Leg het blaadje recht onder de scanner, probeer eens in zwart/wit te scannen, etcetera.

Ben je geholpen?

Laat dan ook een leuke reactie achter hieronder!

Enthousiast geworden en op zoek naar een nieuwe iPad? Kijk hieronder voor mooie aanbiedingen!

Op zoek naar een nieuwe iPad? Bekijk mooie aanbiedingen…


Tip! forScore werkt op iedere iPad, maar een 12,9 inch iPad komt het dichtst in de buurt van A4-formaat.

77 gedachten over “Starten met forScore – Nederlandse Handleiding”

 1. Leuk dat je een Nederlandse Handleiding schrijft! Vooral als je begint met Forscore is het belangrijk de basis goed te zetten.
  Al doende krijg je vanzelf interesse en behoefte aan de handige functies die het programma biedt.
  Het is dan heel fijn om een Nederlandse Handleiding te hebben als naslagwerk. Zo leer je steeds weer handigheidjes er bij.

  Superfijn programma, dat Forscore. Sinds ik mijn iPad Pro 2018 heb aangeschaft voor Forscore, speel ik nog uitsluitend van iPad. Heerlijk! Weg met al die mappen en stapels papier. De bladmuziek van al mijn bigbands zit er in, evenals van allerlei muziekprojecten en workshops. Ook bezig mijn tromboneboeken in te scannen en in de iPad te zetten, maar goede pdf’s uit boeken met nietjes te maken is nog wel een dingetje. Voortaan koop ik alleen nog maar digitale bladmuziek! :-)

  Vraagje over het toevoegen van audiobestanden / mp3’s
  Aan mijn bandstukken voeg ik zoveel mogelijk ook een mp3 toe. Het toevoegen van 1 mp3 aan 1 pdf gaat goed.
  Maar soms heb ik ook een boek in pdf, met daarbij heel veel audiotracks.
  Hoe kan ik aan een boek in pdf een heel album aan audio’s toevoegen?

  Beantwoorden
  • Hoi Wilma, je kunt meerdere mp3s aan een pdf toekennen. Dit zal echter wel stuk voor stuk moeten en helaas kun je (nog) niet een bepaalde mp3 aan een bepaalde bladzijde toekennen. Had hetzelfde probleem met het lesboek van mijn zoontje. Om het overzichtelijk te houden schoonden we elke paar weken de mp3s op en voegden we nieuwe toe.

   Beantwoorden
   • Om op een pagina te beginnen in een boek: Stel eenmalig de auto-omslag in. Het zit in het audiopanel onderaan de pagina. Daar zie je vier knoppen. Kies het rond lopende pijltje. (Van de 4 iconen (rechts), links onderste icoon)
    Speel de muziek.
    Als de muziek meerdere bladzijden heeft wacht je op de bladomslag en doe je dat een keer handmatig
    Stop de muziek (kruisje boven)

    Blader naar een volgende bladzijde en speel audio track af. Hij start nu op de ingestelde bladzijde.

    Je ziet daaronder een tijdbalk van de mp3 waar (op welke tijd) hij omslaaat. Je kunt achteraf ook de tijd aanpassen. En oh ja stel omslag per halve bladzijde in.

    Beantwoorden
 2. Hey! Vraagje over aantekeningen die ik maak in forScore…
  Is er een manier om in 1x al mijn gemaakte aantekeningen te kopiëren en plakken naar een andere score (= een nieuwe file van dezelfde score)?
  Ik dacht dat het zou lukken door de aantekeningen te maken in een ‘partituurlaag’ ipv in een ‘paginalaag’ en vervolgens de partituurlaag te copy-pasten in de nieuwe file. Maar nu lijkt het erop dat ik nog steeds pagina per pagina moet copy-pasten…

  Beantwoorden
 3. Het enige item dat ik in ForScore jammerlijk mis is: verticaal pagina’s scrollen, zoals in Mobile Sheets. Verder over de hele linie superieur.

  Beantwoorden
  • Nee helaas is dit (nog) niet mogelijk. Je kunt wel je eigen aantekeningen kopieren en plakken, maar dus niet de nootjes die in de pdf staan.

   Beantwoorden
   • Dit is ondertussen wel mogelijk als je de pro versie hebt. Je selecteert dan de pdf laag en dan kan je knippen en plakken. Als je hem daarna weer terug zet op de partituurlaag kan je ook weer aantekeningen maken

    Beantwoorden
 4. Ik heb een vraag. IK ben heel veel koormuziek aan het scannen in Forscore, dit gaat voorspoedig. Maar ik heb al een paar keer last gehad dat mijn toetsenbord niet in beeld komt, zodat ik het bestand geen naam kan geven. Wat kan ik hier aan doen?
  Tot nu toe sloot ik het programma af en startte hem opnieuw, maar ik neem aan dat ik het toetsenbord ook op een andere manier tevoorschijn kan toveren?
  Dank u wel alvast voor de reactie

  Beantwoorden
 5. Er staat dat je alleen pdf bestanden erop kunt zetten, maar ik laad altijd afbeeldingen. Dat werkt prima, ook meerdere pagina’s in één bestand, maar wellicht mis ik dan iets?

  Beantwoorden
 6. Hoe kan ik-aar maten vooruit kijken (op volgend blad)?
  Fijne app, erg blij mee, vooral in combinatie met Ipad-pencil van Apple.

  Beantwoorden
 7. Fijn programma. Helaas krijg ik mijn nieuwe IPad Pro niet gekoppeld met mijn PageFlip Firefly voetpedaal. Heeft iemand daar ervaring mee?

  Beantwoorden
  • Dat probleem heb ik ook gehad, ik denk dat hij stuk was en heb hem terug gestuurd, nu een andere goedkope gekocht en was binnen de 30 seconden ok.

   Beantwoorden
 8. ik kan op het laatste fore score versie 13.0.1 de tool “ toon aan eengesloten” niet meer vinden in de rechter kolom. Die heb ik hard nodig me Macula degeneratie

  Beantwoorden
  • Jazeker, makkelijkst is om een setlist aan te maken met daarin de muziek die je wilt delen. Vervolgens klik je op WIJZIGEN. (ok, ik geef toe die is niet heel intuitief) daarna klik je de gewenste setlist aan die je wilt doorsturen en klik dan op DELEN. Vervolgens krijg je de keuze om met en zonder aantekeningen te versturen. Versturen gaat hierbij via e-mail.

   Beantwoorden
 9. Beste forscore.

  Ik probeer al een paar weken een irigblueturn voetpedaal te koppelen aan forscore.
  Koppelen aan de iPad Pro 12.9 via Bluetooth was zeer snel klaar.
  Voetpedaal werkt prima om pagina’s om te slaan als ik een boek lees op de iPad.
  Forscore reageert niet op het voetpedaal en daarvoor heb ik hem gekocht.
  Svp help mijn ik ben 75 jaar maar krijg het voorelkaa.
  Speel trompet in 3 fanfares.

  M.vr.gr.

  Tsjeard Otter

  HELP

  Beantwoorden
 10. Er is een mogelijkheid om van het Coda naar het DS terug tegaan. Alleen heb ik die nog niet gevonden. Kunt u die mogelijkheid uitleggen?
  Alvast Bedankt

  Beantwoorden
 11. Hallo dank alvast voor de hulp bij forScore , heb daarover even een vraagje … ik wil graag de metronome per titel invoeren zodat ik Bijenkorf nummer het juiste bpm gaat lopen , tot nu toe lukt me dat niet hij blijft bij elke titel hetzelfde, is daar een oplossing voor ?

  Alvast dank !

  Beantwoorden
  • Gebruik knoppen:
   Voeg knop 1 in ‘’metronoom” en sla op
   Met deze knop zet je de metronoom aan en uit.

   Voeg knop 2 in ‘’Wijzig tempo”. Zet in deze knop het juiste metronoom getal.
   Als je metronoom aan gezet hebt (knop1) druk je op knop2 voor het juiste tempo.

   Je kunt de knop nog een keer toevoegen en geen metronoom getal invoeren. Als die indrukt pakt hij het oude tempo.

   Als je dan ook nog het geluid uit zet en kiest bij de metronoom voor “zichtbaar’. Dan heb je een visule metronoom. Handig voor dirigenten.

   Beantwoorden
 12. Net een nieuwe pro gekocht en scorefor gaan gebruiken. Kan ik vanuit Dropbox in één keer alles in de bibliotheek van scorefor plaatsen? Zo ja, hoe? Dank voor de reactie

  Beantwoorden
 13. goedeavond. binnen onze koor / band zijn we erg enthousiast geraakt in dit pakket. We willen overgaan om aan te kopen. Heb nog wel een vraag. Is het mogelijk om de dirigent/ bandleider het nummer te laten kiezen en wordt er via synchronisatie gelijk bij de andere koor/bandleden het juiste nummer geopend. behoort dat tot de opties ??

  Beantwoorden
 14. Beste, hoe kan je vermijden dat uw smartphone een telefonische oproep krijgt terwijl je een muziekwerk aan het spelen bent via deze smartphone? Hetzelfde voor een iPad: hoe vermijd ik pop-ups van berichten of mails op het scherm terwijl ik muziek aan het spelen ben? Is wel erg storend.

  Beantwoorden
 15. Ik vind het een fantastisch programma. Wat ik mis, is een mogelijkheid om een deel van een stuk (na het al bewerkt te hebben) te kunnen kopieren, zodat je bij een herhalingsteken door kunt spelen en niet weer terug hoeft te bladeren (soms 3 of 4 blaadjes terug, daar maak ik nog wel eens foutjes mee met het voetpedaal) Van te voren een stuk meer inscannen helpt niet, want dan moet ik alle aantekeningen ook weer er dubbel in zetten. Kortom een copy-paste versie van een stuk muziek zou erg prettig zijn!

  Beantwoorden
  • Helemaal met je eens! Dat mis ik ook! Maar er is een workaround. Via de optie ‘herschikken’ kun je een pagina dupliceren door op het ‘plusje’ te klikken. Eventuele maten die je daarna dubbel hebt zou je via aantekeningen met wit kunnen overschrijven zodat ze als het ware uitgegumd zijn.

   Beantwoorden
 16. ForScore werkt prima, maar nu heb ik per ongeluk icoon “filter “ aangeklikt. Ik kom niet meer terug op normaal scherm, wat ik ook probeer: annuleren of gereed, niets helpt.
  ForScore gebruik ik op mijn iPad. Weet iemand raad?

  Beantwoorden
 17. Mijn ForScore reageert alleen op aantekeningen die ik met mijn vingers plaats. Op de Apple Pencil reageert hij niet (meer).
  Hoe kan ik de app weer instellen op gevoeligheid voor Apple Pencil?

  Beantwoorden
 18. Beste,

  Hoe kan ik er voor zorgen dat ik kan kiezen waar op de partituur ik de omslag naar de volgende bladzijde maak, bvb als op de onderste lijn van het eerste blad een snelle passage staat die doorloopt op blad 2, had ik bvb graag een paar lijnen voor het einde van blad 1 al doorgebladerd, zodat die snelle passage op 1 scherm komt te staan.

  Alvast bedankt voor je hulp

  Wim

  Beantwoorden
 19. Kan je forscore zo instellen, dat er automatisch naar de volgende bladzijde wordt gegaan als de muziek daar ook is? b.v. door het instellen van een bepaald tempo?

  Beantwoorden
 20. als je muziek scant met forscore, maakt de ipad automatisch al de foto voordat je hem uberhaupt zelf al op handmatig hebt kunnen zetten. Is dit in te stellen dat dit standaard op handmatig staat. zodat je niet steeds automatisch ingescande pagina’s hoeft weg te gooien?

  Beantwoorden
 21. ja dat zou ik ook wel willen weten, en of je het tempo van de metronoom kunt aanpassen aan het muziekstuk zodat dit idd automatisch in het goede tempo door gaat.

  Beantwoorden
 22. Ik moet van een bladzijde muziek in forsocre een 20tal maten transponeren. Is er een mogelijkheid blanco notenbalken als laag in te voegen en dit met de hand te doen? Mvg Joep

  Beantwoorden
 23. Hallo
  Ik gebruik deze app en ben zeer te vrede. Maar nu gebruik ik een voetpedaal van Irig Bleu Turn.
  Maar van de ene op de andere dag doet het niet meer met deze app.
  Heb een nieuwe gekocht en ook deze doet het niet.
  Heeft iemand dit al eens bij de hand gehad ?

  Beantwoorden
 24. Ik begin net. Wellicht een domme vraag. Hoe kom ik in het hoofdmenu van ForScore? Hoe kan ik een map die ik gedownload heb, in een bibliotheek onderbrengen? Het hele proces in stapjes graag. Ik heb moeite met de betekenis van alle icoontjes. Bestaat daar een lijst van? Bij voorbaat hartelijk dank. Jan

  Beantwoorden
 25. Hallo, is het mogelijk om in de lichtkrant-functie de scrollsnelheid synchroon te laten lopen met het ingestelde tempo op de metronoom? Bijv. kwart = 60? Hoe is dit in te stellen?

  Beantwoorden
 26. Goedendag,
  Met mn iphone maak ik veel opnames, die gesynchroniseerd worden ( via de icloud)met de opname app op mn iPad. Voor de update van 14.1. kon ik de muziekbestanden kiezen uit de opname app. Deze functie lijkt volledig verdwenen. Ik kan het niet weer terug vinden in ieder geval.
  En het is ook niet mogelijk om geluidsbestanden vanuit One drive te downloaden.weet iemand hier iets van?

  Beantwoorden
  • Ga naar het hoofdmenu van de iPad en kies de bestanden app.
   Klik op het icoon links bovenaan het scherm.
   Je kunt o.a. kiezen iCloud of op “Op mijn tablet”. Kies de laatste optie.
   Ga naar de Forscore map. Dit is de bibliotheek met alle bestanden. Je kunt hier ook je opnames vinden.

   Beantwoorden
 27. is er een mogelijkheid om met de stempels (of wat ook) noten te maken? Het komt voor dat ik aantekeningen moet weggummen en dat dan ook een of mee noten beschadigd worden. Hoe werk je die dan bij?

  Beantwoorden
 28. Ik heb net een IPad Pro en Forescore gekocht. Ver volgens heb een stuk blad muziek gescand. Toen heb ik een map gemaakt. Dat stuk bladmuziek zit niet in deze map. Verkeerde volgorde. Hoe krijg ik dat stuk bladmuziek nu in de map?

  Beantwoorden
 29. Wat een fijn programma voor mijn koormuziek!
  Kan ik in de vaste taakbalk rechtsboven de bijknippen functie vast zetten als icoontje zodat ik die direct aan kan tikken?

  Beantwoorden
 30. Is er een prullenbak in Forescore? Er is ongewild e n onbedoeld een bankuittreksel in de lijst gekomen. Ik zie geen funtie om deze te kunnen deleten. Ook wegslepen lukt niet.

  Beantwoorden
 31. Hallo

  Ik heb mijn partituur bij gesneden in forscore, kleiner gemaakt zodat deze groter is op mijn iPad.
  En ik maak gebruik van meerdere lagen om aantekeningen te maken.

  Tot mijn grote schrik en frustratie heeft forscore mijn gehele bibliotheek aangepast eigenlijk geruïneerd.Over meer dan 100 nummers.

  De partituur is weer naar zijn oude grote verschaald en heeft alle aantekeningen op verschillende lagen op 1 laag gezet.
  Dit had ik in de gaten toen ik een updating kreeg van de oude logo naar het nieuwe logo van forscore.
  Ik alles herstellen.
  Ik dacht dat er een bug in de update zat.
  Maar het is nu meerderen keren gebeurd.
  Ook van partituren die ik weer heb aangepast en een jaar geleden heb gespeeld.

  Vraag:
  1. Zijn jullie dit al tegen gekomen?
  2. Zijn het mijn instellingen die verkeerd staan?
  3. Of zit er nog steeds een bug in het systeem?
  4. Of is het iets anders.

  Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie.

  Vriendelijke Groeten,
  Marcel

  Beantwoorden
 32. Super handig! Een vraag kun je bijvoorbeeld een herhaling van een voorliggende pagina kopiëren/ plakken in een volgende pagina zodat je niet tussen 2 pagina’s hoeft te switchen?

  Beantwoorden
 33. Ik heb een muziekstuk in landscape ingescand. Als dit op mn Ipad staat wil ik de ipad draaien in landscape stand. Echter, dan draait de pagina mee en mis ik forse delen van de muziek. Vraag is dus, kan ik de bladzijde vergrendelen?

  Beantwoorden
 34. Ik schrijf mijn partituren in Capella. In ForScore pro werk uitsluitend met pdf bestanden. Maak pdf songbooks per koor (ik dirigeer) en per optreden. Die songbooks maak ik in Adobe Acrobat Pro. De songbooks staan op mijn NAS en zijn daar ook bereikbaar voor de betreffende zangers.
  Welnu, als ik een pdf update, dan komt dat niet automatisch in ForScore. Geen probleem zou je zeggen. Verwijder het songbook en importeer het opnieuw. Dát werkt dus niet. ForScore blijft met de verouderde bestandsversie werken. (Kennelijk wordt dat ergens in de krogten van de iPad bewaard.) Zelfs als het dezelfde naam is maar ergens anders opgeslagen. Geen idee of dit aan ForScore ligt of aan de iPad. Het is wel heel vervelend, want om alles up-to-date te houden moet ik steeds weer een kopie van zo’n pdf genereren met een andere naam. Dat zou toch beter moeten kunnen?
  Is er een betere manier om met de laatste bestandsversie te kunnen werken?

  Beantwoorden
 35. Ik heb gisteren de pro versie aangeschaft. Omdat ik in de normale versie niet kon knippen en plakken. Helaas begrijp ik de Engelse toelichting niet. Kan iemand s.v.p. uitleggen hoe het knippen en plakken werkt?

  Beantwoorden
 36. Ik heb alle bladmuziek in pdf-formaat op mijn IPad in “boeken” staan.
  Het moet toch mogelijk zijn de gehele inhoud van “boeken” in 1x te importeren in forscore ?
  Ik kan nergens in forscore de bestandslocatie “boeken” zien/selecteren.
  Wie weet de oplossing ?

  Beantwoorden
 37. Dankzij uw handleiding al diverse leuke hulpmiddelen kunnen aanbrengen. Dank daarvoor.
  1. Wat mij nog niet lukt: soms staat de toolbar precies op de plek waar ik mijn aantekening wil maken. Krijg mijn aantekening dan niet geplaatst.
  2. Als ik een aantekening heb aangebracht, die ik wil verwijderen, dan verdwijnen ook mijn andere goede aantekeningen.
  3. Met een aantekening (ronde gekleurde bal) moet het mogelijk zijn van coda naar code v.v. te springen. Heb hierover niets kunnen vinden in uw handleiding?
  Bvd
  Paul

  Beantwoorden
  • 1) Aan de rechterkant van de toolbar staan 3 streepjes waarmee je de toolbar naar boven of beneden kunt verslepen. Zo heb je altijd plek om bij je aantekeningen te kunnen. Tip: Je kunt ook inzoomen door met twee vingers te knijpen.
   2) Probeer eens de aantekeningen niet te verwijderen middels het prullenbakje – want dan verwijder je inderdaad alles – maar middels een gummetje. Of een pen met een witte kleur werkt ook vaak goed om bijvoorbeeld bestaande/gedrukte aantekeningen weg te halen.
   3) Herhalingen, segno’s en coda’s zijn eenvoudiger te maken middels “koppelingen”. Meer hierover op https://www.digitalemuzikant.nl/herhalingen-in-forscore/

   Beantwoorden
 38. dag!
  Kun je me vertellen hoe je met ‘lagen’ omgaat?
  Is het zoiets als bij Photoshop. Per laag dingen toevoegen?
  En kun je de lagen ook uitzetten (hoe doe je dat) zonder iets te verliezen?

  Beantwoorden
 39. Ik ga nog even door met vragen.
  Ik zing op een zangkoor dames/heren 4 stemmig.
  Ik wil graag mijn muziekblad beperken tot alleen de twee balken voor de zang en de twee balken daaronder voor de begeleiding verwijderen. Kan dit?

  Beantwoorden
 40. Hoi. Wat fijn deze vraagbaak. Soms als ik via mail een pdf binnenkrijg en ik dat in Forscore zet, staat elk woord blauw omlijnd met een blokje.
  Enig idee hoe ik dat kan oplossen?
  In de mail ziet het muziekstuk er gewoon uit. Na laden in Forscore heeft het blauwe blokjes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen